Medlemmar: 7596 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Lacazette firar vinstmålet.

Lacazette matchjälte i Aten

tor 20 feb 2020 kl 23:33

Alexandre Lacazette verkar ha hittat formen. Två mål på två matcher - ikväll blev fransmannen matchens enda målskytt när Arsenal vann borta i Aten.

Första halvlek:

Leno fick starta sin första match i Europa League den här säsongen. Och det blev rakt in i hetluften för tysken. Olympiakos tryckte fram och ett inspel hittade Valbuena som tryckte till från nära håll. Leno fick sträcka ut rejält, och lyckades styra undan skottet. Masouras fick ett nytt läge bara någon minut senare, men nickade över. Två riktigt farliga lägen för Olympiakos före det ens stod fem minuter på klockan.

Arsenals första chans dröjde till den 20:e minuten. Lacazette och Martinelli samspelade fint i offensiven. Brassen spelade fram Laca som drog till inifrån boxen, men skottet strax utanför stolpen.

Med dryga halvtimmen spelad blev Willock nedgjord utanför straffområdets högra sida. Xhaka tog hand om frisparken och sköt, via Martinelli - men Jose Ca i Olympiakos-buren klarade. Efter en smått skakig inledning har Arsenal nu lyckats få bättre kontroll på bollinnehavet och flyttat upp i banan.

Matchen avtar något i tempo, men det är för det mesta Arsenal som håller i bollen. Det blir dock inte mycket farligt offensivt, förutom några misslyckade inlägg. Första halvlek slutar 0-0.

Andra halvlek:

Matchen återupptogs i ett liknande läge från den första halvleken avslutades. Ett ganska avslaget tempo, men där Arsenal var bollförande. Arteta verkade inte helt nöjd med matchbilden och valde att efter 15 minuter byta in Ceballos istället för Martinelli.

Olympiakos fick en frispark med 15 minuter kvar som Valbuena tog hand om. Frisparken var fint slagen ner mot stolproten, men Leno var där och räddade fint. Olympiakos tar över matchen mer och mer, men skapar inga farligare chanser.

När hemmalaget såg ut att försöka ånga på mot en seger så kontrar Arsenal. Aubameyang spelar fram Saka som gör sin nionde assist när han i sin tur petar fram bollen till Lacazette som gör 0-1. Två mål på två matcher för fransmannen.

Lacazette blev nära att bli tvåmålsskytt minuterna senare när han drog på skott. Men Jose Ca gjorde en riktigt fin räddnig och höll undan. Strax därefter nickade Ceballos i ribban på en hörna. Men mer än så händer inte i matchen. Det slutar 0-1 till Arsenal.

Tre tankar om matchen:

Stabilt, tryggt, säkert
Bortamatcher i Europa är inte alltid lätta. Framförallt inte i ett slutspel där även Olympiakos, som kanske på förhand inte var favorittippat i den här drabbningen, skulle kunna skrälla. Det gäller att hålla tätt, och att gärna göra ett mål. Och det var precis det Arsenal gjorde. Bakåt kändes det stabilt, och även om matchen för det mesta är ganska sömnig, så lyckas vi sno med oss en seger när vi ångade på i slutet. Det är starkt att vinna även på en dag där det offensivt inte direkt flödade i spelet.

Enda obesegrade laget 2020
Någon skrev på Twitter att Arsenal är, tillsammans med något grekiskt lag, ensamma om att vara obesegrade 2020. Till och med Liverpool som inte hade förlorat på en evighet föll i veckan mot Atletico Madrid. Det kanske inte ska dras några för stora växlar på det, men det är en kul statistik att se ändå. Så även om vi har kryssat det mesta ska vi komma ihåg att det faktiskt inte är lätt att slå Arsenal.

Blir satsningen på Europa League?
City är avstängda från Champions League nästa år, det kan nog ingen missat. Det öppnade ju för att femteplatsen i Premier League mycket troligtvis kommer leda till en Champions League-plats. Kampen om den kan bli oerhört tät, men Arsenal ligger en bit bak - och vägen dit kommer kräva en oerhört fin insats under våren. Sett till dagens startelva så kanske det ändå är här som Arteta kommer lägga satsningen. Leno fick stå istället för Martinez - och det brukar vara en indikation på att det toppas.

Spelarbetyg:

Bernd Leno 8
Gör ett par fina ingripanden, framförallt i första när Valbuena sköt. Viktigt att hålla nollan.

Skodran Mustafi 7
Bortsett från det gula kortet så gör Mustafi en bra insats. Stabil och trygg för det mesta när Olympiakos anföll.

Sokratis 6
Hade lite svårt att hänga med ibland och fick gå av med krampkänning i slutet. Förhoppningsvis inget allvarligt.

David Luiz 5
Missade lite för mycket defensivt och lyckades inte använda sin fina passningsfot framåt.

Bukayo Saka 7
Fortsätter att leverera poäng. Inte den bästa matchen från Saka, men klart godkänd ändå.

Matteo Guendouzi 5
Ser ut att chansa allt för mycket, förlorar närkamper och fick en del stryk. Blandade och gav. Behöver hitta form.

Granit Xhaka 6
Är lite för långsam i spelet för att vara den som driver igång ett mittfält. Men håller det tätt och stabilt.

Gabriel Martinelli 4
Lyckas inte riktigt idag och blir tidigt utbytt. Brassen passar lite bättre när laget är lite mer på och offensivt.

Joe Willock 5
Fick inte riktigt till det som spelfördelare och försvinner lite i matchen.

Pierre-Emerick Aubameyang 6
Får inte riktigt ur sig allt från högerkanten. Får en bonuspoäng för framspelningen till Saka som ledde till Lacazettes mål.

Alexandre Lacazette 7
Målskytt, igen! Otroligt. Kul för Lacazette som verkar hitta formen igen. Hade lägen att göra fler, men stannade på ett. Matchhjälte.

Inhoppare:

Dani Ceballos 5
OK inhopp, men inget mer än så.

Nicolas Pepe 6
Bidrog med lite mer fart, men borde väl i min mening kommit in istället för Martinelli.

Ainsley Maitland-Niles -
Spelade för lite för att få betyg