Medlemmar: 6576 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Lacazette firar vinstmålet

Lacazette matchjälte i Aten

tor 20 feb 2020 kl 23:33

Alexandre Lacazette verkar ha hittat formen. Två mål på två matcher - ikväll blev fransmannen matchens enda målskytt när Arsenal vann borta i Aten.

Första halvlek:

Leno fick starta sin första match i Europa League den här säsongen. Och det blev rakt in i hetluften för tysken. Olympiakos tryckte fram och ett inspel hittade Valbuena som tryckte till från nära håll. Leno fick sträcka ut rejält, och lyckades styra undan skottet. Masouras fick ett nytt läge bara någon minut senare, men nickade över. Två riktigt farliga lägen för Olympiakos före det ens stod fem minuter på klockan. 

Arsenals första chans dröjde till den 20:e minuten. Lacazette och Martinelli samspelade fint i offensiven. Brassen spelade fram Laca som drog till inifrån boxen, men skottet strax utanför stolpen. 

Med dryga halvtimmen spelad blev Willock nedgjord utanför straffområdets högra sida. Xhaka tog hand om frisparken och sköt, via Martinelli - men Jose Ca i Olympiakos-buren klarade. Efter en smått skakig inledning har Arsenal nu lyckats få bättre kontroll på bollinnehavet och flyttat upp i banan. 

Matchen avtar något i tempo, men det är för det mesta Arsenal som håller i bollen. Det blir dock inte mycket farligt offensivt, förutom några misslyckade inlägg. Första halvlek slutar 0-0.

Andra halvlek:

Matchen återupptogs i ett liknande läge från den första halvleken avslutades. Ett ganska avslaget tempo, men där Arsenal var bollförande. Arteta verkade inte helt nöjd med matchbilden och valde att efter 15 minuter byta in Ceballos istället för Martinelli.

Olympiakos fick en frispark med 15 minuter kvar som Valbuena tog hand om. Frisparken var fint slagen ner mot stolproten, men Leno var där och räddade fint. Olympiakos tar över matchen mer och mer, men skapar inga farligare chanser. 

När hemmalaget såg ut att försöka ånga på mot en seger så kontrar Arsenal. Aubameyang spelar fram Saka som gör sin nionde assist när han i sin tur petar fram bollen till Lacazette som gör 0-1. Två mål på två matcher för fransmannen. 

Lacazette blev nära att bli tvåmålsskytt minuterna senare när han drog på skott. Men Jose Ca gjorde en riktigt fin räddnig och höll undan. Strax därefter nickade Ceballos i ribban på en hörna. Men mer än så händer inte i matchen. Det slutar 0-1 till Arsenal.

Tre tankar om matchen:

Stabilt, tryggt, säkert
Bortamatcher i Europa är inte alltid lätta. Framförallt inte i ett slutspel där även Olympiakos, som kanske på förhand inte var favorittippat i den här drabbningen, skulle kunna skrälla. Det gäller att hålla tätt, och att gärna göra ett mål. Och det var precis det Arsenal gjorde. Bakåt kändes det stabilt, och även om matchen för det mesta är ganska sömnig, så lyckas vi sno med oss en seger när vi ångade på i slutet. Det är starkt att vinna även på en dag där det offensivt inte direkt flödade i spelet.

Enda obesegrade laget 2020
Någon skrev på twitter att Arsenal är, tillsammans med något grekiskt lag, ensamma om att vara obesegrade 2020. Till och med Liverpool som inte hade förlorat på en evighet föll i veckan mot Athletico Madrid. Det kanske inte ska dras några för stora växlar på det, men det är en kul statistik att se ändå. Så även om vi har kryssat det mesta ska vi komma ihåg att det faktiskt inte är lätt att slå Arsenal. 

Blir satsningen på Europa League?
City är avstängda från Champions League nästa år, det kan nog ingen missat. Det öppnade ju för att femteplatsen i Premier League mycket troligtvis kommer leda till en Champions League-plats. Kampen om den kan bli oerhört tät, men Arsenal ligger en bit bak - och vägen dit kommer kräva en oerhört fin insats under våren. Sett till dagens startelva så kanske det ändå är här som Arteta kommer lägga satsningen. Leno fick stå istället för Martinez - och det brukar vara en indikation på att det toppas. 

Spelarbetyg:

Bernd Leno 8
Gör ett par fina ingripanden, framförallt i första när Valbuena sköt. Viktigt att hålla nollan.

Skodran Mustafi 7
Bortsett från det gula kortet så gör Mustafi en bra insats. Stabil och trygg för det mesta när Olympiakos anföll.

Sokratis 6
Hade lite svårt att hänga med ibland och fick gå av med krampkänning i slutet. Förhoppningsvis inget allvarligt.

David Luiz 5
Missade lite för mycket defensivt och lyckades inte använda sin fina passningsfot framåt. 

Bukayo Saka 7
Fortsätter att leverera poäng. Inte den bästa matchen från Saka, men klart godkänd ändå.

Matteo Guendouzi 5
Ser ut att chansa allt för mycket, förlorar närkamper och fick en del stryk. Blandade och gav. Behöver hitta form.

Granit Xhaka 6
Är lite för långsam i spelet för att vara den som driver igång ett mittfält. Men håller det tätt och stabilt.

Gabriel Martinelli 4
Lyckas inte riktigt idag och blir tidigt utbytt. Brassen passar lite bättre när laget är lite mer på och offensivt. 

Joe Willock 5
Fick inte riktigt till det som spelfördelare och försvinner lite i matchen.

Pierre-Emerick Aubameyang 6
Får inte riktigt ur sig allt från högerkanten. Får en bonuspoäng för framspelningen till Saka som ledde till Lacazettes mål.

Alexandre Lacazette 7
Målskytt, igen! Otroligt. Kul för Lacazette som verkar hitta formen igen. Hade lägen att göra fler, men stannade på ett. Matchjälte.

Inhoppare:

Dani Ceballos 5
OK inhopp, men inget mer än så.

Nicolas Pepe 6
Bidrog med lite mer fart, men borde väl i min mening kommit in istället för Martinelli. 

Ainsley Maitland-Niles - 
Spelade för lite för att få betyg

Kommentarer

Bild för Ulf Åkermark

Skönt med seger på bortaplan. 

Bild för Lars-Olof Pettersson

Det som imponerat mest på mig de senaste matcherna är försvarets stabilitet Personifierat av Mustafis metamorfos. 

Bild för Thomas Jotarv

Ärligt talat. Ingen bra match. Åter igen mycket slarv, naivt och felpass. Och vad gjorde Willock på plan? Men fantastiskt med en seger.

Go Gunners

Bild för Sral

Men Olympiakos är erkänt svårspelade, särskilt borta, vi höll nollan och vi vann. ;-)

Bild för Joacim Nyberg

Håller med Tomas ingen bra match alls!! mkt felpass och slarv och willock va rent sagt usel. Men som sral nämner vi vann med 1-0 och har ett bra utgångsläge inför returen! COYG

Bild för Patric Johansson

Mustafi är tillbaka i landslagsklass igen. Tänk vad en tränare kan göra mycket för en spelare. 

Supporter sedan 1983! 

Bild för Patrik Karlsson 2

Återigen är det försvarsspelet och till viss del mittfältet som fungerar. Våra offensiva spelare håller för dålig kvalitet, dålig rörelse, rör sig inte smart för att göra sig spelbara. I det avseendet saknades Özil, han var den som löpte näst mest efter Xhaka förra matchen. De är även för dåliga på att behålla bollen när de väl får den. Auba var den ända som gjorde lite bra saker. Martinelli hade ingen bra dag, Laca var kass förutom målet, Willock undrar man vad han gör på plan ibland. Många av våra oavgjorda matcher i ligan sista tiden hade kunnat varit segrar om vi hade haft bättre kvalitet på våra offensiva spelare. Det är vår 18 årige vänsterback som står för det bästa offensivt, även i denna match är det Saka som tar en bra löpning och gör sig spelbar och gör ett smart inspel som Laca lägger in i öppet mål! Enligt mig är det Saka som gör skillnaden offensivt och avgör denna match, alltså vår 18 årige vänsterback! Pepe blixtrar till i en halvlek mot Newcastle och gör ass och mål som bidrar till seger, och det är bra! Men dessa spelare måste göra det i kanske 3 matcher av 4 om vi ska börja klättra i tabellen!

Bild för Sral

Jovisst är det så! Dock kan man väl säga att prio 1 för Arteta, med rätta, har varit försvarsspelet. Är vi mer stabila bakåt tror jag också att anfallsspelet lossnar förr eller senare. Då känner man sig mer trygg på planen och vågar mer. Ett problem vi har haft (och fortfarande har till viss del) är ju att vi blir sönderkontrade. Så dels måste spelarna springa skiten ur sig på planen och dels böljar det på ett sätt som vi inte är bekväma med. Nu tycker jag att spelarna jobbar igen tappade bollar mer än förut, medans vi när Emery var tränare släppte otroligt många skott och chanser på just tappade bollar. 

Bild för Patrik Karlsson 2

Yes! Och en stor anledning till att vi åker på kontringar är att vi inte har spelare offensivt som har den individuella skickligheten att behålla bollen. Dels har dom inte förmågan/intelligensen att göra sig spelbara/röra sig på ett sätt som gör att dom får tid på sig när dom får bollen. Endast Özil har det i sig enligt mig! Laca har alltid 2 man på sig känns det som. De har även problem med att skydda bollen, de transporterar bollen på ett sätt som bjuder upp bollen för motståndaren att ta den. När de utmanar har de inte förmågan att göra dribblingen/finten beroende på efter vad försvararen gör. Ibland tror de att de kan gå rakt igenom en spelare. Har de bestämt sig för att gå till höger och påbörjar rörelsen och försvararen läser det tidigt har dom inte förmågan/intelligensen att avbryta och göra något annat för att behålla bollen själv eller inom laget. Utan de går till höger ändå och motståndaren tar bollen och kontrar. När man utmanar måste man göra det på ett sätt så att om man inte lyckas gå förbi ska man i alla fall få frispark, inkast, hörna eller att man kan avbryta och spela hemåt! Inte åka på kontringar! Det värsta är att dessa saker är svårt att träna upp eftersom det har att göra med intelligens, spelförståelse, snabbtänkthet, analytisk förmåga, kunna ta in flera saker samtidigt i sin hjärna och värdera på kort tid och utföra rätt sak. Och förmågan att kunna omvärdera ett beslut man tagit och göra något annat som är rätt, detta ska göras på en tiondels sekund och då är det vad du har för kapacitet i din hjärna som avgör om det blir bra! Detta är medfödda förmågor!

Bild för David Pearson

En otroligt underbar vinst. Inte lätt att vinna borta mot Olympiakos. Försvaret har ju blivit helt fantastiskt. Vilket underverk av Arteta. Mustafi är tillbaka i den klassen han var i när han kom hit. Så jävla kul att se! 

Bild för Marcus Szabo

Bara jag som inte var ett dugg imponerad efter första halvlek? Olympiakos kunde haft 1 och 2 om det inte vore för enastående räddningar av Leno. I andra vaknade vi till och några chanser dök upp. Laca borde gjort fler. Saka är verkligen ljusglimten på planen. Han utmanar med självförtroende och spelar väldigt smart. Skulle gärna sett lite mer kvalitet från Auba, Martinelli, Willock och guendouzi igår. Tappades för mycket boll. Viktig vinst och väldigt bra med att vi lyckas hålla nollan. Vi behöver fortfarande slipa på skärpan och bli lite rappare i många situationer. 

Bild för Joacim Nyberg

En grej som stör mig lite med e att han trilskas med att spela aubemeyang ute på kanten varje match. Fan spela han centralt och ja lovar att han gör ännu mer mål. även om han gör sina mål ändå så hade det blivit fler. Lacazette e inte i närheten av Aubas målsnitt så låt han komma in från bänken om inte Auba har en bra match. Sen håller jag med dig Patrik att dom tappar boll onödigt mkt våra anfallare 

Bild för Elias
Marcus Szabo wrote:

Bara jag som inte var ett dugg imponerad efter första halvlek? Olympiakos kunde haft 1 och 2 om det inte vore för enastående räddningar av Leno. I andra vaknade vi till och några chanser dök upp. Laca borde gjort fler. Saka är verkligen ljusglimten på planen. Han utmanar med självförtroende och spelar väldigt smart. Skulle gärna sett lite mer kvalitet från Auba, Martinelli, Willock och guendouzi igår. Tappades för mycket boll. Viktig vinst och väldigt bra med att vi lyckas hålla nollan. Vi behöver fortfarande slipa på skärpan och bli lite rappare i många situationer. 

Finns väl på ingen som var nöjd med första halvlek, även Arteta sa efter matchen att inte var nöjd med första. Men vem bryr sig, det gäller att vinna och absolut inte förlora, ska man som tränare sälja in en idé så är det viktigt att rada upp vinster och inte förlora, jag tror även arsenal även tar oavgjort just nu, då spelarnas mentala hälsa inte är på topp, så alla vinster nu är framåt är oerhört viktigt, då känner spelarna att hans sätt att spela gör så att man inte förlorar, sen har ju Arteta givitvis genomgång med laget vad som var mindre bra eller inte. Är övertygad att dom jobbar stenhårt bakom kulisserna redan, Arteta vet vad arsenal behöver i sommar för att gå framåt. Men allt vi ser nu är en process, nu gäller det att hitta en stabiltet för försvarsspelet, då lider ju anfallsspelet tyvärr som den vise Sral nämnde.