Medlemmar: 6576 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Aubameyang firar sitt första mål för dagen.

Tredje raka segern efter svängig match

sön 23 feb 2020 kl 20:45

Söndag eftermiddag i februari och dags för ett möte mellan säsongens mest definierade mittenlag - Arsenal och Everton.

Första halvlek:

Kalldusch. Det var exakt det Arsenal fick erfara direkt. Everton tilldelades en frispark på Arsenals planhalva som bortalaget lyckades förvalta på bästa möjliga sätt. På inlägget som sveptes in i boxen lyckades Dominic Calvert-Lewin hålla sig framme med ett minst sagt tveksamt försök till en akrobatrörelse. Att försöket till ett cirkusnummer inte fungerade fullt ut gjorde desto mindre då han fick ett tillslag på bollen som letade sig ända in bakom Leno i Arsenal-målet.

Några minuter senare fick Bellerin ett halvbra läge att sätta kvitteringen, men lyckades skjuta över från skottförsöket inifrån straffområdet. Arsenal försökte konstruera ett välstrukturerat spel på Evertons planhalva, men var istället nära att släppa in 2-0 då den f.d. Arsenal-liraren Alex Iwobi sköt över från ett bra kontringsläge. Bara minuten senare höll sig Calvert-Lewin framme igen i Arsenals straffområde, men Mustafi lyckades rensa till hörna.

20 minuter in tvingades Arsenal till ett byte med anledning av att Kolasinac tog sig illa om armen efter en närkamp. Kolasinac visade inte tecken på förbättring och fick ledas ut av Gary Lewin. In klev nya fansfavoriten Bukayo Saka för att täcka upp på vänsterbacken.

Halvvägs in i första halvlek började Arsenal få allt bättre kontroll på sitt bollinnehav och därmed även bättre chanser att strukturera ett flertal anfallsförsök. Everton höll sig dock ständigt vaket med chans på kontringar. 26 minuter in kom Bukayo Saka spurtandes ner för vänsterkanten och slog ett välplacerat inlägg in i boxen. Där höll sig Eddie Nketiah framme med ett minst lika välplacerat avslut. Två ynglingar med ljus framtid i ett samarbete som betydde kvittering för Arsenal. 1-1.

Arsenal fick ett nytillskott av energi och slutade vika ner sig i närkamperna. Pressen fortsatte och snart skulle det även resultera i ett välförtjänt ledningsmål. David Luiz kontrollerade bollen runt mittplan, hittade ingen bra passning i sidled och drog istället till med en 25 meter lång genomskärare som hittade Pierre-Emereick Aubameyangs sprintande fötter. Aubameyang hade visserligen Nketiah med sig på högerkanten, men valde att avsluta själv med målvakten kvar som enda hinder. David Luiz stod för en minst lika fin assist som Saka medan Aubameyang stod för ett minst lika välplacerat 2-1 mål som Nketiah. Arsenal var i rullning.

Strax innan halvtid åkte Ceballos ner i marken efter en sen glidtackling av Richarlison. Arsenal-spelarna svärmade såväl Ceballos som domaren, men det röda kortet uteblev då Richalison enbart varnades med ett gult. Även om fjärdedomaren uppvisade fem minuters tilläggstid var det få som trodde halvleken skulle bjuda på något mer, men de trodde fel. Everton pressade och lyckades få till en hörna under den den senare parten av tilläggstiden. Hörnan letade sig fram till en Everton-spelare precis utanför straffområdet. Ett misslyckat försök att dra till bollen på volley ledde till en märklig studs som försatte bollen i en lobbliknande rörelse. Bollen damp ner på Yerry Minna som nickade vidare bollen i ännu en lobbliknande rörelse. Bollens bollbana blev för svår för Leno att tyda och när Richarlison höll sig framme och störde honom slutade det hela med pannkaka. 2-2.

Andra halvlek:

Lika mycket kalldusch som Arsenal fick inleda första halvlek med, lika mycket kalldusch blev det för Everton. 23 sekunder in i andra räckte för Aubameyang att nicka in 3-2 till Arsenal efter ett inlägg från Pepe på högerkanten. Den efterföljande Everton-pressen i sökande på kvittering uteblev. Istället tog Arsenal ett allt rejälare grepp om matchen. Bollen rullades runt på mittplan och anfall mönstrades enbart vid säkra tillfällen.

Ancelotti såg Everton tappa allt mer mark och valde att utföra ett dubbelbyte i den sextionde minuten. In med Andre Gomes och Bernard. Ut med Morgan Scheiderlin och Alex Iwobi. Evertons nya blod resulterade i ett tillagande presspel, men de farliga målchanserna uteblev. Samtidigt fick Arsenal något svårare att spela ut Everton med sitt passningsspel. Matchen vägde länge fram och tillbaka.

Med tjugo minuter kvar nickade Richarlison ner en boll i Arsenals straffområde. Bollen letade sig fram till Calvert-Lewin friståendes med Bernd Leno en ynka meter framför sig. Trots det gyllene läget att kvittera lyckades Leno rädda Everton-anfallarens skott. Fortsatt 3-2.

Med en kvart kvar stod Mesut Özil för ett fint arbete på vänsterkanten, men Dani Ceballos skott på Özils passning lyckades inte skruvas in i det högra krysset. Istället byttes spanjoren ut mot Lucas Torreira. Strax därefter fick Everton ännu en bra chans att kvittera, men Leno stod för en fin räddning på Delphs skott. Samme Delph byttes strax ut mot Moise Kean. I samma skede valde Arteta att göra sitt sista byte - Özil ut, Guendozi in.

Med fem minuter kvar blev Pickford i Everton-målet pressad att slå iväg bollen utan någon vidare eftertanke. Everton-försvaret hade inte hunnit organisera sig och bollen letade sig fram till Nketiah. Engelsmannen stod för ett distinkt och vasst avslut som smekte ribbans undersida och letade sig ut mot kanten.

Likt första halvlek tilldelade domaren matchen fem tilläggsminuter. Två minuter in på tilläggstiden fick Everton en hörna. Hörnan togs kort och bollen skickades in i boxen där Calvert-Lewin nickade bollen straxt utanför Lenos högra stolpe. Evertons sista chans skulle dock bli ett långskott av inhopparen Moin Kease som Leno hade full koll på och lät slinka långt utanför mål. Straxt därefter blåste domare Attwell av matchen. 3-2 och ytterligare tre poäng till London.

Tre tankar om matchen:

En kommande stabilitet?
Att prata om Arsenal som ett stabilt och resilient lag har inte tillhört vanligheterna under det senaste decenniet. Artetas tid som huvudtränare har inte ens hunnit vara ett kvartal och en bör vara försiktig med att hoppas på guld och gröna skogar, men det är uppenbart att samma lag som åkte på ständiga bottennapp under hösten numer uppvisar en förändrad mental närvaro i matcherna de spelar. Arsenal fick erfara definitionen av en kalldusch när Everton slog till med 1-0 i matchens första minut, men vände till 2-1 efter stundtals bra spel. Trots en kvittering från Evertons sida slutade inte spelarna kämpa för varandra och såg till att återta ledningen. Även om Everton var nära fler kvitteringar var Arsenal minst lika farliga i sina anfall. Att släppa in två mål är naturligtvis inte bra, men bägge kom efter fasta situationer som varit Arsenals ackilleshäl sedan 90-talet.

Välplacerade bollar
Lika mycket tur som var inblandat i Evertons två mål, lika mycket skicklighet handlade det om i Arsenals anfall, i synnerhet hemmalagets två första mål. Sakas assist till 1-1 bör visas upp i samtliga fotbollsskolor. Nketiahs välplacerade avslut påminde om Henry i sina glansdagar, i synnerhet hans sista balja för klubben. David Luiz assist till 2-1 uppvisade mittbackens offensiva kvalitéer, vilket är en stor anledning varför hans fotbollskarriär är full av titelvinster. Aubameyangs 2-1 var minst lika vasst som sin anfallskollegas kvittering. Därtill satte han en välplacerad nick i andra halvlekens inledande fas.

Bukayo Saka
Saka som på sistone fått ordinera vänsterback vid olika tillfällen fick kliva in istället för en skadad Kolasinac - och som han gjorde det. Han hann knappt vara på planen i mer än fem minuter innan han stod för sin tionde assist för säsongen. Saka har blivit fansens nya kelgris och det är fullt förståeligt varför. Fostrad i klubben sedan barnsben har han varit en av de ynglingar som visat framfötterna ordentligt. Poängskörd, hårt arbete och en förmåga att ta sig förbi sina motståndare är egenskaper som värderas högst hos vilken publik som helst. Saka är en spelare att hålla ett extra noggrant öga på de kommande åren. Han kan nämligen visa sig vara en guldklimp av sällan skådat slag.

Spelarbetyg:

Bernd Leno 8
Tysken släppt visserligen förbi sig två mål, men när laget behövde honom som mest spelade även Leno som bäst. Med 15-20 minuter kvar av matchen stod han för ett flertal fina räddningar som mycket väl kan ha varit poängräddande.

Hector Bellerin 6
Gjorde sitt jobb. Några bra frammarscher, ett par tveksamma ingripande i backlinjen, men överlag en gedigen insats.

Sead Kolasinac -
Fick bytas ut tidigt in i matchen på grund av skada. Synd för bosniern som nyligen haft problem led låret. Spelade för kort tid för att betygsättas.

David Luiz 8
Luiz har kommit till rätta under Artetas ledning. Stabiliserat försvaret och bjöd idag även på sina offensiva kvalitéer. Bra match.

Shokdran Mustafi 7
Den numer blonderade Mustafi håller sig kvar i startelvan, trots ihärdig kritik från alla möjliga håll och kanter. Kan inte lastas för något av målen. I övrigt en OK insats.

Dani Ceballos 6
Inte lika bra match som senast. Fick ett par chanser, men förvaltade dem mindre väl.

Granit Xhaka 7
Stod för fina passningar och klassiska Xhaka-närkamper som inte alltid gick hans väg. Kunde varit bättre, kunde varit sämre. Relativt stabil match.

Pepe 7
Fick inte mycket att jobba med, men stod likväl för en assist och ett par heta sejourer på högerkanten.

Mesut Özil 7
En väl genomförd match av tysken.

Pierre-Emerick Aubameyang 9
En anfallares primära uppgift är att göra mål. Aubameyang fortsätter att leverera. Två nya baljor idag: bägge ytterst välplacerade i sann Aubameyang-maner.

Eddie Nketiah 7
Fick mer att jobba med än sist och lyckades nu även sätta ett mål! Anonyma i stora delar av andra halvlek, men kan blixtra till närsom, t.ex. med fem minuter kvar av matchen då han så när satte sitt andra för dagen.

Inbytta
Bukayo Saka 8
Visserligen kom Saka stundtals ut ur spelet, men sett över hela matchen gör han en mycket bra insats. Hjärnan bakom 1-1 som Arsenal suktade efter tidigare än senare.

Lucas Torreira -
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Matteo Guendouzi -
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Kommentarer

Bild för Thomas Jotarv

Aubaaaa!!!

Go Gunners. Tre friska poäng. 

Bild för Lars-Olof Pettersson

När vann vi tre matcher på raken senast? Härligt! Tycker betyget på Mustafi är snålt, han var en gigant i andra. Luiz gjorde trots allt en märklig nick vid 0-1-målet och när tvåan kommer duckar Han märkligt och på tv-bilderna ser det ut som han skulle ha kunnat få undan bollen. 

sen detta med Saka, vår enorma kelgris. Fantastisk när han passar till 1-0. Men i andra gör han upprepade misstag i försvaret, tappar bollen som håller på att ställa till det.  

Bild för Ulf Henningsson

Bra match idag. Tycker vi blir lite för offensiva med båda ttterbackarna när vi leder med 3-2. Behöver gå fram med båda 2. Kunde ha straffat oss idag. Saka blir bättre o bättre,grymm oss vid 1-1 och lika snygg avslutning av Nktia. Auba 2 mål,behöver inte säga mer om det. 

Bild för Olle Leino

Mkt va bra o en del va mindre bra...

Men 3 poäng är 3 poäng o de är det viktigaste. Artera får kämpa vidare..

Bild för Christer Åhsman

Vad är Fredrik Ljungbergs roll i Arsenal, någon som vet?

Vidar 1933

Bild för Woodie

Jag tycker Ceballos var alldeles fantastisk och långt bättre än en 6:a. Rev och slet, alltid spelbar med en ständig vilja att sätta fart på spelet. För mig var han nyckeln.

 

Bild för Patric Johansson
Christer Åhsman wrote:

Vad är Fredrik Ljungbergs roll i Arsenal, någon som vet?

Vidar 1933

Han sitter på läktare och observerar spelet från en annan vinkel. 

Supporter sedan 1983! 

Bild för Pezay

Håller med om mycket. Framför allt är det så roligt att se inställningen nu för tiden. Samma lag som var helt odugliga och veka i höstas har nu fått lite kurage och viker sig inte under matcherna, den absolut största förbättringen av Arteta!

Några saker jag inte riktigt håller med om: Saka gör det kalas på första målet, men i andra gör han alldeles för mycket grova misstag som kunde kostat oss. Fanns antagligen en anledning till att han skulle vilas idag om inte Kola gått sönder. 
Ceballos var värd en 7:a idag tycker jag. River och sliter och vågar driva/slå bollen framåt när han får möjlighet. Några viktiga brytningar i andra dessutom som hindrade omställningar.
Nketiah gjorde ett fint mål, men hotar alldeles för lite. Han är lovande och behöver spelas in, absolut. Men föredrar Laca alla dagar i veckan. Även om han inte levererat mål det senaste så hotar han, bidrar och skapar lägen åt andra. 
Är det någon som kommit till rätta under Arteta så är det Mustafi. Så länge han håller sig ifrån att göra rejäla grodor så har han varit väldigt bra i de senaste matcherna. Förlorar sällan närkamper och lyckas i stort sett alltid komma ivägen för inlägg och inspel.

Tack för mig! 

Bild för David Pearson

Håller definitivt inte med om betygen. Bellerin var riktigt dålig, det var inte ofta han låg rätt ute till höger, förtjänar en etta i betyg! Mustafi var återigen giganten där bak och förtjänar klart bättre betyg än Luiz. Mustafi var både högerback och mittback då Bellerin in princip aldrig låg rätt. Ceballos var bättre än Xhaka. Xhaka stod och sov vid flertalet gånger. Ceballos drog igång tempot i passningsspelet. 

Annars var detta den skönaste vinsten på länge. Anfallsspelet såg bättre ut än tidigare matcher. Skapade fler chanser än normalt. Nu gäller det att fortsätta vinna, ta fjärde vinsten i rad på torsdag.  

Bild för Jonas S
Woodie wrote:

Jag tycker Ceballos var alldeles fantastisk och långt bättre än en 6:a. Rev och slet, alltid spelbar med en ständig vilja att sätta fart på spelet. För mig var han nyckeln.

Det är Ceballos som är nyckeln till islossningen i anfallsspelet senaste två ligamatcherna. Utan Ceballos är vi väldigt beroende av Xhaka och Luiz bollar. Vilket blir för lättläst tillslut med stillastående spelare som måttar fram bollar. Lätt att skära av bollarna till framför allt Özil och Pepe vars styrka inte ligger i duellspelet. Med Ceballos får vi ut så mycket mer av spelarna framför. Vi blir inte lika bunda till den där vänsterkanten som typ varit det enda som fungerat i anfallsväg den här säsongen. Och Luiz eller Xhaka kan slå den långa bollen när den verkligen gör skada.

twitter.com/StockholmGooner

Bild för Patrik Karlsson 2

Härligt med seger! Men det var nervöst, släpper till lite för mycket chanser. Tycker det är flera viktiga spelare som gör en bra match, stabila med hög lägsta nivå och blixtrar till med sina styrkor Özil, Auba, Xhaka, Ceballos, Luiz. Även Pepe har höjt sin lägsta nivå och börjat spela smartare, värderar bättre, utmanar och fullföljer i rätt lägen och väljer att passa i stället för att dribbla i omöjliga lägen och tappa bollen. Hade flera bra enkla passningar så det blir mer flyt och längre anfall.

Bild för Joffe Auba
David Pearson wrote:

Håller definitivt inte med om betygen. Bellerin var riktigt dålig, det var inte ofta han låg rätt ute till höger, förtjänar en etta i betyg! Mustafi var återigen giganten där bak och förtjänar klart bättre betyg än Luiz. Mustafi var både högerback och mittback då Bellerin in princip aldrig låg rätt. Ceballos var bättre än Xhaka. Xhaka stod och sov vid flertalet gånger. Ceballos drog igång tempot i passningsspelet. 

Annars var detta den skönaste vinsten på länge. Anfallsspelet såg bättre ut än tidigare matcher. Skapade fler chanser än normalt. Nu gäller det att fortsätta vinna, ta fjärde vinsten i rad på torsdag.  

klockren analys! Mustafi var giganten i backlinjen (igen)! Ceballos börjar verkligen leva upp till sitt rykte! Özil är en gåta för mig att han får starta o att byt ut först i 82:a. Grymt skönt med 3p :-)

Invincibles!!

Bild för Sral

Tycker Bellerin, Mutafi och Ceballos alla är värda en 7:a, men betyg är ju subjektivt, så inte så konstigt. Arteta verkar ha hittat rätt med Ceballos, visserligen på bekostnad av Torreira, men mittfältet fungerar bra just nu. 

Bild för Marcus Szabo

Bernd Leno 8
Några jätteräddningar och är en klippa i målet. Stabil men kanse kunde gjort bättre på 2-2 målet.

Hector Bellerin 4
Kämpade på men var ofta felpositionerad. Missade uppspel. Inge vidare aktiv i offensiven.

Sead Kolasinac 4
Sprang omkring som en huvudlös höna vid 1-0. Svårt att ge poäng men hoppades på att Saka skulle få komma in.

David Luiz 7
Stabil.

Shokdran Mustafi 6
Bra vid flera tillfällen och överlag bra insats. Tycker dock han backar av för mycket och för långt när det är man mot man. Det var flera gånger som calvert-lewin fick gå in och slå inlägg ostört när han hade Mustafi mot sig.

Dani Ceballos 7
Drivande. Kreativ o och nyckel i matchen.

Granit Xhaka 6
Stabil men lättläst i sina passningar och lite nonchalant stundtals.

Pepe 6
Fin assist! Vill se mer av vår toppvärvning. Behöver nyttja sin snabbhet mer. Utmanar när han har 4 pers framför sig men passar iväg bollen när han har 1 mot sig?

Mesut Özil 6
Bra men anonym, detta var en match då han ska glänsa men jag tycker inte han gör något "speciellt" längre.

Pierre-Emerick Aubameyang 9
Fantastisk! Två mål. Jobbar stenhårt i defensiven. Nu skytteligaledare på 17 mål.

Eddie Nketiah 7
Jobbade på bra och får ett välförtjänt mål. 

Bukayo Saka 8
Ännu en assist och hans självförtorende strålar! Tappar lite i andra. Kanske pga att han är sliten efter mycket speltid på senaste. Ändå en fullt godkänd match.

Bild för Pelle
Marcus Szabo wrote:

Sead Kolasinac 4

Sprang omkring som en huvudlös höna vid 1-0. Svårt att ge poäng men hoppades på att Saka skulle få komma in.

Granit Xhaka 6

Stabil men lättläst i sina passningar och lite nonchalant stundtals.

Du noterar att Kola missar vid 1-0 men kommenterar inte att det är Xhaka som helt släpper sin gubbe och verkligen är det yra hönset vid 1-0?

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Joacim Nyberg

Ja första målet va xhaka som släppte sin gubbe och andra målet får leno ta på sig. Men han revanscherar sig sen. Sjukt gött med vinst och jäkligt kul med Saka igen trots att han tappa boll några ggr så e han grym i offensiven. Aubameyang behöver man inte ens nämna vilken kung han e!! Hoppas stenhårt arteta lyckas få han och avsluta sin karriär hos oss vore underbart