Medlemmar: 6218 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Aubameyang firar sitt första mål för dagen.

Tredje raka segern efter svängig match

sön 23 feb 2020 kl 20:45

Söndag eftermiddag i februari och dags för ett möte mellan säsongens mest definierade mittenlag - Arsenal och Everton.

Första halvlek:

Kalldusch. Det var exakt det Arsenal fick erfara direkt. Everton tilldelades en frispark på Arsenals planhalva som bortalaget lyckades förvalta på bästa möjliga sätt. På inlägget som sveptes in i boxen lyckades Dominic Calvert-Lewin hålla sig framme med ett minst sagt tveksamt försök till en akrobatrörelse. Att försöket till ett cirkusnummer inte fungerade fullt ut gjorde desto mindre då han fick ett tillslag på bollen som letade sig ända in bakom Leno i Arsenal-målet.

Några minuter senare fick Bellerin ett halvbra läge att sätta kvitteringen, men lyckades skjuta över från skottförsöket inifrån straffområdet. Arsenal försökte konstruera ett välstrukturerat spel på Evertons planhalva, men var istället nära att släppa in 2-0 då den f.d. Arsenal-liraren Alex Iwobi sköt över från ett bra kontringsläge. Bara minuten senare höll sig Calvert-Lewin framme igen i Arsenals straffområde, men Mustafi lyckades rensa till hörna.

20 minuter in tvingades Arsenal till ett byte med anledning av att Kolasinac tog sig illa om armen efter en närkamp. Kolasinac visade inte tecken på förbättring och fick ledas ut av Gary Lewin. In klev nya fansfavoriten Bukayo Saka för att täcka upp på vänsterbacken.

Halvvägs in i första halvlek började Arsenal få allt bättre kontroll på sitt bollinnehav och därmed även bättre chanser att strukturera ett flertal anfallsförsök. Everton höll sig dock ständigt vaket med chans på kontringar. 26 minuter in kom Bukayo Saka spurtandes ner för vänsterkanten och slog ett välplacerat inlägg in i boxen. Där höll sig Eddie Nketiah framme med ett minst lika välplacerat avslut. Två ynglingar med ljus framtid i ett samarbete som betydde kvittering för Arsenal. 1-1.

Arsenal fick ett nytillskott av energi och slutade vika ner sig i närkamperna. Pressen fortsatte och snart skulle det även resultera i ett välförtjänt ledningsmål. David Luiz kontrollerade bollen runt mittplan, hittade ingen bra passning i sidled och drog istället till med en 25 meter lång genomskärare som hittade Pierre-Emereick Aubameyangs sprintande fötter. Aubameyang hade visserligen Nketiah med sig på högerkanten, men valde att avsluta själv med målvakten kvar som enda hinder. David Luiz stod för en minst lika fin assist som Saka medan Aubameyang stod för ett minst lika välplacerat 2-1 mål som Nketiah. Arsenal var i rullning.

Strax innan halvtid åkte Ceballos ner i marken efter en sen glidtackling av Richarlison. Arsenal-spelarna svärmade såväl Ceballos som domaren, men det röda kortet uteblev då Richalison enbart varnades med ett gult. Även om fjärdedomaren uppvisade fem minuters tilläggstid var det få som trodde halvleken skulle bjuda på något mer, men de trodde fel. Everton pressade och lyckades få till en hörna under den den senare parten av tilläggstiden. Hörnan letade sig fram till en Everton-spelare precis utanför straffområdet. Ett misslyckat försök att dra till bollen på volley ledde till en märklig studs som försatte bollen i en lobbliknande rörelse. Bollen damp ner på Yerry Minna som nickade vidare bollen i ännu en lobbliknande rörelse. Bollens bollbana blev för svår för Leno att tyda och när Richarlison höll sig framme och störde honom slutade det hela med pannkaka. 2-2.

Andra halvlek:

Lika mycket kalldusch som Arsenal fick inleda första halvlek med, lika mycket kalldusch blev det för Everton. 23 sekunder in i andra räckte för Aubameyang att nicka in 3-2 till Arsenal efter ett inlägg från Pepe på högerkanten. Den efterföljande Everton-pressen i sökande på kvittering uteblev. Istället tog Arsenal ett allt rejälare grepp om matchen. Bollen rullades runt på mittplan och anfall mönstrades enbart vid säkra tillfällen.

Ancelotti såg Everton tappa allt mer mark och valde att utföra ett dubbelbyte i den sextionde minuten. In med Andre Gomes och Bernard. Ut med Morgan Scheiderlin och Alex Iwobi. Evertons nya blod resulterade i ett tillagande presspel, men de farliga målchanserna uteblev. Samtidigt fick Arsenal något svårare att spela ut Everton med sitt passningsspel. Matchen vägde länge fram och tillbaka.

Med tjugo minuter kvar nickade Richarlison ner en boll i Arsenals straffområde. Bollen letade sig fram till Calvert-Lewin friståendes med Bernd Leno en ynka meter framför sig. Trots det gyllene läget att kvittera lyckades Leno rädda Everton-anfallarens skott. Fortsatt 3-2.

Med en kvart kvar stod Mesut Özil för ett fint arbete på vänsterkanten, men Dani Ceballos skott på Özils passning lyckades inte skruvas in i det högra krysset. Istället byttes spanjoren ut mot Lucas Torreira. Strax därefter fick Everton ännu en bra chans att kvittera, men Leno stod för en fin räddning på Delphs skott. Samme Delph byttes strax ut mot Moise Kean. I samma skede valde Arteta att göra sitt sista byte - Özil ut, Guendozi in.

Med fem minuter kvar blev Pickford i Everton-målet pressad att slå iväg bollen utan någon vidare eftertanke. Everton-försvaret hade inte hunnit organisera sig och bollen letade sig fram till Nketiah. Engelsmannen stod för ett distinkt och vasst avslut som smekte ribbans undersida och letade sig ut mot kanten.

Likt första halvlek tilldelade domaren matchen fem tilläggsminuter. Två minuter in på tilläggstiden fick Everton en hörna. Hörnan togs kort och bollen skickades in i boxen där Calvert-Lewin nickade bollen straxt utanför Lenos högra stolpe. Evertons sista chans skulle dock bli ett långskott av inhopparen Moin Kease som Leno hade full koll på och lät slinka långt utanför mål. Straxt därefter blåste domare Attwell av matchen. 3-2 och ytterligare tre poäng till London.

Tre tankar om matchen:

En kommande stabilitet?
Att prata om Arsenal som ett stabilt och resilient lag har inte tillhört vanligheterna under det senaste decenniet. Artetas tid som huvudtränare har inte ens hunnit vara ett kvartal och en bör vara försiktig med att hoppas på guld och gröna skogar, men det är uppenbart att samma lag som åkte på ständiga bottennapp under hösten numer uppvisar en förändrad mental närvaro i matcherna de spelar. Arsenal fick erfara definitionen av en kalldusch när Everton slog till med 1-0 i matchens första minut, men vände till 2-1 efter stundtals bra spel. Trots en kvittering från Evertons sida slutade inte spelarna kämpa för varandra och såg till att återta ledningen. Även om Everton var nära fler kvitteringar var Arsenal minst lika farliga i sina anfall. Att släppa in två mål är naturligtvis inte bra, men bägge kom efter fasta situationer som varit Arsenals akilleshäl sedan 90-talet.

Välplacerade bollar
Lika mycket tur som var inblandat i Evertons två mål, lika mycket skicklighet handlade det om i Arsenals anfall, i synnerhet hemmalagets två första mål. Sakas assist till 1-1 bör visas upp i samtliga fotbollsskolor. Nketiahs välplacerade avslut påminde om Henry i sina glansdagar, i synnerhet hans sista balja för klubben. David Luiz assist till 2-1 uppvisade mittbackens offensiva kvalitéer, vilket är en stor anledning varför hans fotbollskarriär är full av titelvinster. Aubameyangs 2-1 var minst lika vasst som sin anfallskollegas kvittering. Därtill satte han en välplacerad nick i andra halvlekens inledande fas.

Bukayo Saka
Saka som på sistone fått ordinera vänsterback vid olika tillfällen fick kliva in istället för en skadad Kolasinac - och som han gjorde det. Han hann knappt vara på planen i mer än fem minuter innan han stod för sin tionde assist för säsongen. Saka har blivit fansens nya kelgris och det är fullt förståeligt varför. Fostrad i klubben sedan barnsben har han varit en av de ynglingar som visat framfötterna ordentligt. Poängskörd, hårt arbete och en förmåga att ta sig förbi sina motståndare är egenskaper som värderas högst hos vilken publik som helst. Saka är en spelare att hålla ett extra noggrant öga på de kommande åren. Han kan nämligen visa sig vara en guldklimp av sällan skådat slag.

Spelarbetyg:

Bernd Leno 8
Tysken släppt visserligen förbi sig två mål, men när laget behövde honom som mest spelade även Leno som bäst. Med 15-20 minuter kvar av matchen stod han för ett flertal fina räddningar som mycket väl kan ha varit poängräddande.

Hector Bellerin 6
Gjorde sitt jobb. Några bra frammarscher, ett par tveksamma ingripande i backlinjen, men överlag en gedigen insats.

Sead Kolasinac -
Fick bytas ut tidigt in i matchen på grund av skada. Synd för bosniern som nyligen haft problem led låret. Spelade för kort tid för att betygsättas.

David Luiz 8
Luiz har kommit till rätta under Artetas ledning. Stabiliserat försvaret och bjöd idag även på sina offensiva kvalitéer. Bra match.

Shokdran Mustafi 7
Den numer blonderade Mustafi håller sig kvar i startelvan, trots ihärdig kritik från alla möjliga håll och kanter. Kan inte lastas för något av målen. I övrigt en OK insats.

Dani Ceballos 6
Inte lika bra match som senast. Fick ett par chanser, men förvaltade dem mindre väl.

Granit Xhaka 7
Stod för fina passningar och klassiska Xhaka-närkamper som inte alltid gick hans väg. Kunde varit bättre, kunde varit sämre. Relativt stabil match.

Pepe 7
Fick inte mycket att jobba med, men stod likväl för en assist och ett par heta sejourer på högerkanten.

Mesut Özil 7
En väl genomförd match av tysken.

Pierre-Emerick Aubameyang 9
En anfallares primära uppgift är att göra mål. Aubameyang fortsätter att leverera. Två nya baljor idag: bägge ytterst välplacerade i sann Aubameyang-maner.

Eddie Nketiah 7
Fick mer att jobba med än sist och lyckades nu även sätta ett mål! Anonyma i stora delar av andra halvlek, men kan blixtra till närsom, t.ex. med fem minuter kvar av matchen då han så när satte sitt andra för dagen.

Inbytta
Bukayo Saka 8
Visserligen kom Saka stundtals ut ur spelet, men sett över hela matchen gör han en mycket bra insats. Hjärnan bakom 1-1 som Arsenal suktade efter tidigare än senare.

Lucas Torreira -
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Matteo Guendouzi -
Spelade för kort tid för att betygsättas.