Medlemmar: 8767 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal utslagna ur Europa League

Arsenal utslagna efter förlängningsdrama

fre 28 feb 2020 kl 00:17

Ledningen från Aten tappades till förlust. Olympiakos slog ut Arsenal efter att mål i slutminuterna av förlängningen.

Första halvlek:

Som man väntat sig så var det Arsenal som styrde matchinledningen. Första chansen kom efter tio minuters spel när Özil fått bollen efter att Xhakas skott täckts. Özil spelade fram Pepe som drog sin gubbe och avlossade, men skottet täcktes. Tio minuter senare var det dags för Pepe att få nästa läge. Lacazette påbörjade en kontring och Pepe sprang emellan mittbackarna och tacklades fult av Ba precis utanför straffområdet. Endast gult kort för Ba. Pepe tar hand om frisparken, men missar krysset med någon meter.

Det fortsatte att vara Arsenal som styrde och ställde. Dominanta i bollinnehavet, men lyckades inte skapa allt för mycket framåt. När den sista passningen skulle slås lyckades det inte helt. Olympiakos hade dock inte mycket att anteckna om. Kamara rann igenom en gång och det var nära att bli farligt. Men avslutet i burgaveln.

I den 39:e matchminuten rasslade det dock till i nätet. Saka rann igenom på kanten, hittade in till Lacazette som petade in vad man trodde var 1-0. Men det var tydligen offside på Saka. Tråkigt

Första halvlek slutar 0-0. Mycket boll för Arsenal, men det saknades kvalitet vid inspelen - inte direkt en bra tillställning.

Andra halvlek:

Mardrömsstart i andra halvlek. Med 53 minuter på matchklockan får Olympiakos hörna och Cisse blir helt fri och sätter dit 0-1. Aubameyang fick ensam markera två mittbackar - har nog aldrig sett ett sämre markeringsspel.

Olympiakos tar efter målet över spelet. Tsimikas rann igenom och avlossar ett skott som tvingar Leno till en dunderräddning. Lacazette blir minutrarna senare brutalt kapad av den redan varnade Ba. Domaren struntade fullständigt i det dock. Ba verkar inte kunna bli utvisad.

Arsenal trycker fram och tar över greppet om matchen igen. Men det ser återigen ut som tidigare, bra fram tills sista inspelet - där ser det ut som att alla har skorna på fel fötter.

Nicolas Pepe drar sin gubbe gång på gång på kanten, oftast fastnade han dock i läget när det skulle avslutas. Men efter 75 minuters spel lyckas han avlossa ett skott - och det var faktiskt Arsenals första på mål i matchen. Men keepern klarar och returen blir oerhört farlig den med. Men Lacazette lyckas inte nicka rätt på Mustafis framspel. Torreira som ersatte Ceballos testade även han på ett skott från distans - men Jose Ca klarade ganska enkelt.

Efter en dålig inledning på andra halvlek var det nästan bara Arsenal. Men det blev ingen kvittering för Arsenal. Matchen till förlängning.

Förlängningen:

Arsenal fortsätter att dominera. Olympiakos kommer knappt ut från egen planhalva i inledningen av förlängningen, men det är återigen bristande kvalitet när det kommer till den sista biten.

Mustafi gick ner med kramp i benet och ersattes av Sokratis. Strax därefter lyfts en fin boll över till Gaspar som dundrar till, men ett par meter över. 0-1 efter första förlängingskvarten.

Andra förlängningskvarten är bara någon mint färsk när Masouras får ett skottläge utanför boxen. Ribbträff.

Men efter 113 minuter kunde inte Olympiakos hålla undan för pressen. Özil lyfter in bollen i mitten, Martinellis nick blir en skarv till Auba som cykelsparkar in 1-1.

Den glädjen höll dock inte i sig hela vägen. Leno bjöd bort en hörna och Olympiakos bet sig kvar. Ett inlägg blev 1-2.

Arsenal skulle dock få läget att avgöra drabbningen. Aubameyang fick bollen till sig efter flipper i straffområdet. Men skyttekungen brände från tre meter. Arsenal är utslagna ur Europa League.

Tre tankar om matchen:

Mörker
Det blir inget Gdansk. Det blir ingen europafinal i vårsolen. Och vägen till Champions League ser plötsligt otroligt mycket längre och svårare ut. Aubameyang, vår kapten, har gång på gång räddat oss denna säsong. Men inte ens en cykelspark i slutet av en förlängning på hemmaplan mot Olympiakos räckte denna gång. Arsenal är utslagna ur Europa League, på ett vidrigt sätt.

Fasta situationer
Mot Everton släppte vi in två på fasta situationer. Idag två till i anslutning till fasta situationer. Hur kan det vara så illa? Markeringen på Cisse vid 0-1 är så pass dålig att den nästan är parodisk. Det andra målet hänger vi inte med på alls, tappar position, tappar markering. Ett lag som vill vara med och kämpa om någon form av pokal kan inte hålla på såhär. Aubameyang blir ensam försvarare mot Olympiakos två mittbackar. Hur är det möjligt? Nej, Arteta - fasta situationer behövs det tränas på. Rejält mycket.

Aubameyang
Det kändes att se Aubameyangs ansikte när domaren blåste av matchen. Det gjorde ont i hela kroppen. Att först göra en cykelspark som skulle tagit oss vidare. Sedan få se sitt lag släppa in ett mål och sedan bränna ett läge från tre meter som skulle tagit oss vidare - det gör ont. När Auba får läget efter flipperspelet i boxen så ska han göra mål. Han gör mål där 99/100 lägen. Men idag gick den utanför. Ingen last ska falla på honom dock. Vår striker har gjort så många mål för oss den här säsongen och räddat oss otaliga gånger att man knappt vågar tänka på livet utan honom. Men vart är de andra som ska steppa upp i sådana här lägen? Vart är viljan, vart är hungern? Jag hoppas att Auba inte gräver ner sig i det här. För om vi ska lyckas nå en plats i Champions League genom ligan behöver vi honom.

Spelarbetyg:

Bernd Leno 2
Gör ett par fina räddningar men man får inte ge bort en hörna sådär sent in i en FÖRLÄNGNING. Det är ofattbart. Matchsumpare.

Hector Bellerin 4
Släppte gång på gång sin högerposition och lät Olympiakos rinna igenom bakom honom. Tur att Mustafi fanns bakom att rädda upp. Kanske dags för Maitland-Niles att få chansen igen?

Shkodran Mustafi 7
Matchens gigant i försvaret. Är där och vinner i luftrummet, blockerar skott, inlägg tacklas. Utgår med vad som såg ut som kramp.

David Luiz 4
Den där berömda passningsfoten var allt från precis idag. Lyckas inte hålla ihop det idag.

Bukayo Saka 5
Fick stor hjälp av Aubameyang i försvaret, framförallt i första halvlek. Borde kunnat få tillskrivas en till assist, men offside och bristen på folk i boxen stundtals hindrade han från det.

Dani Ceballos 5
Fick spela djupt ner i banan och mest täcka upp defensivt. Lyckades väl inte få fart på mittfältet heller när det väl begav sig uppåt. Något slarvig med boll ibland.

Granit Xhaka 3
Missar passningar och känns felpositionerad nästan hela matchen. Inte alls den Xhaka vi sett de senaste matcherna.

Nicolas Pepe 5
Svårt att betygssätta Pepe idag. Han drog sina gubbar på kanten gång på gång, men inspelen och avsluten var verkligen inte där idag. Är extremt bra fram till sista sekvensen - där föll hans spel rejält idag.

Mesut Özil 4
Inte alls den prestation man kan kräva från tysken idag. Får inte greppet om mittfältet och lyckas inte sätta sin prägel på matchen. Ett par fina bollar, men många långa inlägg som mest slogs på chans istället för med precision.

Pierre-Emerick Aubameyang 6
Försvinner offensivt lite i första, men det är mest för att han stöttar Saka så otroligt mycket i försvaret. Löper otroligt mycket och gjorde det man trodde var segermålet. 

Alexandre Lacazette 4
Fick ett par lägen, men missade alla. Var bättre i länk-spelet. Får extrapoäng för att han viskade något till Auba som senare avgjorde.

Inhoppare:

Joe Willock 4
Såg aldrig riktigt effekten av det här bytet, bortsett från att vi gick över på trebackslinje.

Sokratis 3
Ska vara med bättre när Olympiakos avgör. Hamnar bakom sin gubbe.

Gabriel Martinelli 5
Godkänt inhopp och är med i målet.