Medlemmar: 8917 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Lacazette fick återigen komma in och göra mål.

Laca matchhjälte efter VAR-granskning

lör 7 mar 2020 kl 18:18

Arsenal tog tredje raka segern i ligan. Men det krävdes att VAR räddade Arsenal efter att inhoppande Lacazette avgjort derbyt mot West Ham.

Fakta

Första halvlek:
9: Gult kort Fornals

Andra halvlek:
59: Byte Nketiah ut Lacazette in
63: Gult kort Sokratis
69: Byte Pepe ut Nelson in
78: MÅÅL! Lacazette 1-0
82: Byte Soucek in Noble ut
87: Byte Anderson in Fornals ut
88: Byte Bellerin in Özil ut
90: Byte Snodgrass ut Bowen in
90+3 Gult kort Antonio

Första halvlek:

Matchen hann knappt börja förrän Xhaka tappat bollen till West Ham genom en dålig pass långt ner i egen planhalva. Bowen drog till och via Lenos hand gick bollen i stolpen och ut. Fint första ingripande av tysken i målet, som visserligen hade lite tur med stolpen. Tio minuter senare var det dags för ett nytt farligt läge för West Ham. Antonio sprang förbi Pablo Mari som kastade sig och försökte bryta passen. Men engelsmannen skulle spela in i boxen blev det en missad pass och läget kunde avvärjas.

Arsenals första bra läge kom nästan direkt efter. Boll in boxen som Nketiah bröstade ner till Özil som sköt, men på täckande spelare. Nketiah tog tag i returen, men Fabianski kunde enkelt fånga inspelet.

Nästa läge för West Ham kom efter att Arsenal misslyckats med ett uppspel. Haller blev framspelad i straffområdet, men Leno kom ut och fick handen på och bröt ut bollen till hörna. Hörnan slogs i sin tur i ribban. Gästande West Ham inledde matchen fint.

Nästa chans var Arsenals. Och inledningens bästa. Aubameyang spelade in ett inlägg från nära håll som Sokratis nådde högst på, men nicken i ribban. Nicolas Pepe hade en livlig första halvlek där han gång på gång drog sig förbi sin gubbe. Det höll på att bli riktigt farligt när Ivorianen vände bort tre gubbar, men Nketiah tog bollen och avslutade. Engelsmannen borde dock låtit bollen vara då han var offside.

Det såg fortsatt farligt ut på fasta situationer. Antonia fick läget när hans kollega nickade ner bollen till honom, men styrningen framför Leno gick utanför.

På tilläggstiden kickade sig Nketiah förbi Ngakia i straffområdet och blev sedan kapad. Men ingen respons från domare Atkinson som sedan blåser av, 0-0 i halvtid.

Andra halvlek:

Arsenal hade bättre kontroll på matchen i inledningen av andra halvlek. Nketiah hotade framåt och Fabianski tvingades till en fin räddning när engelsmannen försökte ta ledningen.

Leno fick ett par minuter senare göra en ny fin räddning. West Ham spelar runt Arsenals försvar och slår in den till Antonio som nickar och tvingar Leno till en enhands-räddning. Arteta gör sitt första strax efter, när Eddie Nketiah får lämna planen för Alexandre Lacazette.

Matchen fortsätter att svänga fram och tillbaka. Bowen testar ett skott. Arsenal kontrar och Aubameyang slår in bollen till Pepe som skjuter på täckande spelare. Lacazette ropar efter straff för att ha blivit nack-svingad. Men efter VAR-koll så bevisas det att man som försvarare får ta brottningsgrepp på anfallare, ny regel jag måste missat.

Arsenal hade sedan en boll i mål. Aubameyang sköt på täckande gubbe, Özil nickade fram Lacazette som placerade in bollen från nära håll. Linjedomaren vinkar på offside. VAR-kollen visar att Özil tydligt är onside. Målet bedöms som godkänt! 1-0 Arsenal.

West Ham dundrade på framåt efter Arsenals ledningsmål. Men Luiz, Mari och en storspelande Leno höll tätt när inspelen skickades in i boxen.

Artetas sista byte blir Özil som ersätts av Hector Bellerin.

Det svajade ett tag till med båda lagen som försöker framåt. Men efter fem minuters tilläggstid blåser Atkinson av. Arsenal vinner sin tredje raka i ligan.

Tre tankar om matchen:

Tre raka segrar i ligan
Det var drygt ett år sedan det hände sist. Men nu har Arsenal alltså lyckats med tre raka segrar i Premier League. Vi är på gång. Distansen upp till Champions league minskar för varje helg som går känns det som. 40 poäng och på samma plats som spurs. Tre poäng upp till Wolves som i nuläget har den där 5:e platsen som kanske kan generera en plats i europas finrum, om inte Citys advokat-armé lyckas hitta något hål i lagen. Kvartsfinal i FA-cupen och en kapplöpning som nog kommer hålla på till sista matchdag om CL-platsen. Våren ser spännande ut - och Arsenal är på uppgång.

Svajigt defensivt
Det var kanske inte den bästa Arsenal-insatsen idag. Det kändes lite uddlöst framåt, och defensivt var det en hel del svaj när Antonio visade sig bli ett stort hot. Problemet såg dock inte ut att ligga i försvarslinjen. Xhaka och Ceballos lyckades inte stå upp rent defensivt på mittfältet och kunde ganska enkelt spelas runt. Både Luiz och Mari fick många gånger kasta sig och täcka inspel, rensa och jobba hårt. Därtill hade vi en storspelande Leno som såg ut att vara beredd att ta det mesta. City väntar på bortaplan på onsdag. Då krävs det att vårt mittfält är mer defensivt på tå, för annars kommer det nog tyvärr smälla...

VAR-MÅL!
Det har varit många som höjt sina röster och hatat VAR. Personligen har jag alltid tyckt, och tycker, att det är den rätta vägen att gå. Även om det kanske tar lite överdrivet lång tid, eller om domarna ibland är för inkompetenta för att kunna ta ett bra beslut, så visas det idag varför VAR-behövs. Hade det inte funnits VAR hade Lacazettes mål dömts bort, vi hade kanske kryssat matchen och tappat viktiga poäng i jakten i ligan. Så även om vi kan titta tillbaka på ett par andra tillfällen då VAR snarare rånat oss (matchen mot Chelsea), så får vi nog alla tacka teknologin idag.

Spelarbetyg:

Bernd Leno 9
Vägg! Efter misstaget mot Olympiakos är tysken tillbaka i storform igen. Gjorde flertalet väldigt fina räddningar och höll nollan för oss. Viktigt.

Sokratis 6
Har fått ta över högerbackspositionen då Bellerin inte håller helt. Gjorde ett fint jobb i defensiven. Greken gav inte så mycket framåt, förutom en nick i ribban i första halvlek. Godkänd.

David Luiz 7
Fick en svettig eftermiddag på Emirates, och höll tätt bakåt. Antonio hotade många gånger men brassen var där flera gånger med brytningar och kroppen som täckte.

Pablo Mari 7
Ser inte alls ut som ett nyförvärv. Känns bekväm, säker och tar plats i backlinjen. Släppte till ett läge i första halvlek, men bortsett från det stabil och bra.

Bukayo Saka 6
Hade det lite tufft i första, men bra i andra halvlek och hotade framåt en del. Fick hålla sig lite mer defensivt än vad han kanske personligen vill.

Granit Xhaka 6
Började matchen med att ge bort en pass. Men sedan stabiliserade sig mittfältaren och gav gjorde en godkänd insats. Tappade kanske lite defensivt.

Dani Ceballos 6
Det han missar defensivt gör han bättre i offensiven idag. Blir en länk mellan mittfältet och anfallet.

Nicolas Pepe 6
Aktiv på sin kant, men får allt för oftast dribbla från omöjliga lägen. Borde få spela längre in i banan och då kunna hota mer direkt mot mål. Men helt okej match från Pepe.

Mesut Özil 6
Såg rätt pigg ut stundtals och hittade flera fina passningar i första halvlek. Försvann lite ur matchen ju mer den gick.

Pierre-Emerick Aubameyang 5
Tyst eftermiddag för vår målkung. Gör väl inget direkt dåligt, men inte heller allt för mycket bra.

Eddie Nketiah 5
Godkänd. Löper en del och skapar ett par lägen för sig. Borde fått skjuta själv i första halvlek när Özil valde att skjuta. Lite svag i vissa närkamper.

Inhoppare:

Alexandre Lacazette 7
Gör det han ska när han kommer in - nämligen mål.

Reiss Nelson 5
Får inte riktigt fart på grejerna och kommer inte helt in i matchen.

Hector Bellerin -
Spelade för lite för att få betyg