Medlemmar: 3158 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Evangelos Marinakis, ägare av Nottingham Forest och Olympiakos som har konstaterats infekterad av coronaviruset.

Krönika: Vad händer nu?

ons 11 mar 2020 kl 11:23

Arsenals möte med Manchester City har alltså ställts in på grund av coronaviruset. Vad händer om fler matcher eller rent av hela säsongen ställs in?

Efter onsdagsmorgonens besked om att vår bortamatch mot Manchester City skjuts upp på grund av coronaviruset efter att Evangelos Marinakis, ägare av Olympiakos, har testat positivt och kort dessförinnan varit på Emirates Stadium och då träffat flera spelare och ledare i Arsenal känns det mer och mer som en tidsfråga innan hela ligan ställs in tills vidare även i England. Italien har ställt in allt spel fram till början av april, och i Spanien har man beslutat att matcher tills vidare ska spelas utan publik, vilket har fått spelarfacket att kräva att matcherna inte ska spelas alls. I europaspelet har vi redan sett ett flertal matcher utan publik, och fler blir det. Det är snart bara i England som läktarna inte är tomma, men nu har Premier League alltså fått sin första inställda match.

Än så länge har det vidtagits ytterst få åtgärder i England för att hantera viruset. Premiärministern Boris Johnson och hans regeringskollegor har hittills inte sagt särskilt mycket alls om saken och har för detta fått motta hård kritik, men oavsett vad Johnson och hans anhang beslutar så har jag svårt att se att den här Premier League-säsongen kommer att spelas färdigt som planerat. Antingen kommer UEFA att gå ut med direktiv om att allt spel ska upphöra eller också kommer det engelska fotbollsförbundet att göra det, för jag tror att den sekund som en spelare på någorlunda hög nivå diagnostiseras med Covid-19 (som är det som utvecklas om man smittas av coronaviruset, eller SARS-CoV-2 som just detta virus heter - coronavirus är ett samlingsnamn för ett flertal virus) så kommer all fotboll i Europa att tvärstanna.

Och vad händer då med resten av säsongen?

På det finns inget klart svar. Jag har letat i Premier Leagues regler men hittar inget om vad som händer ifall en säsong inte kan spelas klart. Om det bara handlar om två-tre omgångar som ställs in så går det troligen att lösa genom att spela dessa senare i ett mer komprimerat spelschema där lagen får vara beredda på att spela match varannan dag. Men blir det fler matcher än så så blir det svårt att spela färdigt säsongen innan den 17/5 som det är tänkt. Och då blir det problem. Stora problem.

Låt oss säga att säsongen avbryts i ett läge där Liverpool behöver en enda poäng till för att matematiskt säkra titeln. Ska man då bestämma att de anses som vinnare i alla fall? Fine, det kanske man kan göra eftersom de leder så stort - men att utse vem som vinner Premier League är ett ytterst litet problem i sammanhanget. Det blir avsevärt värre när vi börjar kika längre ner, först när det gäller kampen om CL-platser, sedan EL-platser och så den riktigt stora utmaningen: vilka som ska åka ur Premier League, vilka som ska flyttas upp från the Championship, vilka som ska kvala, vilka som ska åka ur Championship, vilka som ska… ja, ni fattar.

Att ge Liverpool titeln eller inte är i sammanhanget en icke-fråga. Det handlar bara om äran, medan upp- eller nedflyttning har enorma effekter på en klubbs ekonomi. Ett lag som åker ur måste inte sällan säga upp personal - personal som definitivt inte kan göra som spelarna och bara byta klubb och håva in nya sköna slantar. Här ställs man alltså inför ett ytterst svårt problem. Hur avgörs, om vi håller oss enbart till Premier League, vilka lag som ska åka ur?

Kan man inte bara ha ett playoff om platserna som det pratas om att man ska ha i Serie A? Visst, det skulle vara en möjlighet. Men mellan vilka lag? Säg att ligan avbryts imorgon och att kriteriet är att alla som inte är matematiskt säkra ska delta i detta playoff. Ok, 30 poäng kvar att spela om för vissa lag, 27 för andra. Bournemouth som ligger på 18:e plats har 27 poäng och har nio matcher kvar. OK, då behöver vi alltså komma upp i 54 poäng för att vara på den säkra sidan. Vänta lite ska jag kolla tabellen… hoppsan, Leicester på tredje plats har 53 pinnar. Ok, med tanke på att lag ska möta varandra kommer det att räcka med färre än 54 poäng även i ett worst case-scenario, så låt oss säga att vi något godtyckligt drar gränsen vid 40 poäng som traditionellt brukar räcka till att hänga kvar. Fine, vi kör på det. Men då blir, i dagsläget, inte mindre än elva lag indragna i detta playoff. Ett lag som tex Burnley med sina nuvarande 39 poäng skulle en normal säsong garanterat klara sig, men de skulle plötsligt kunna åka ur om de har lite otur med skador eller bara är ur form just när playoffet ska spelas. Hur rättvist är det? Inte mycket, om du frågar mig.

En lösning där man spelar playoff blir alltså i princip bara praktiskt möjlig i ett läge där det mesta redan är avgjort och det står mellan max två-tre lag, annars kan det bli väldigt märkligt för det kommer i PL, utöver ligatiteln, av allt att döma bli så att det framför allt kring nedflyttningsstrecket kommer att vara många lag inblandade in i det sista. I dagsläget ligger Brighton på 16:e plats med 29 poäng, sedan följer tre lag på 27 sedan Aston Villa på 25 med Norwich sist på 21.

En annan, mer radikal idé, är att helt sonika förklara säsongen som inställd och att den startar om från noll till hösten. Ingen åker ur, ingen går upp, samma lag spelar CL/EL osv, men inte heller det är ju problemfritt. Leeds har efter många års försök nu nått fram till att de är i det närmaste klara för uppflyttning, men i det scenariot skulle de alltså bli kvar i Championship. I PL skulle Liverpool inte få någon ligatitel, och Leicester skulle inte få någon Champions League-plats. Vi skulle spela Europa League tillsammans med Manchester United och Wolves skulle få kvala till samma turnering. Osv. En bra lösning? Nej, men kanske den minst dåliga i mitt tycke.

Men förhoppningsvis behöver vi aldrig hamna där. Det finns en lösning även om ligorna måste göra ett uppehåll på någon månad eller så: att skjuta på EM till nästa sommar och använda sommaren till att spela färdigt ligorna. Detta skulle fungera under förutsättning att spridningen har klingat av tillräckligt för att man ska kunna blåsa faran över, men skulle osäkerheten finnas kvar när vi börjar närma oss slutet av juni så håller ju inte heller den lösningen rakt av. Då skulle man behöva kika på att skjuta på även nästa säsong och då kanske, för att hinna spela alla 38 omgångar, tvingas ställa in exempelvis Ligacupen och kanske även FA-cupen.

Hur man än vänder sig har man ändan bak, och vad som än sker har vi troligen bara sett början på coronavirusets effekt på fotbollen.

Håll er uppdaterade om senaste nytt för läget i Sverige på denna länk:

https://www.krisinformation.se/corona