Medlemmar: 5254 st.
Visa menyn

Foto: Text-TV

Många uppskjutna matcher blir det.

Krönika: Kan vi avsluta ligan på ett bra sätt?

tis 31 mar 2020 kl 14:28

I media har de senaste dagarna förekommit diverse uppgifter om att man inom Premier League diskuterar att spela klart ligan i ett slags mästerskapsserie inför tomma läktare, med samtliga lag i karantän under hela tiden den spelas. I teorin låter detta kanske vettigt, men tittar man på det praktiska så är det en helt befängd idé.

Det pågår just nu ett intensivt arbete runt om i fotbolls-europa för att hitta lösningar på hur säsongen ska kunna avslutas i de olika ligorna. Att bara stryka säsongen och börja om är ett alternativ man till varje pris vill undvika, främst därför att TV-bolagen då, påstås det, skulle kräva tillbaka pengar för matcher som de då inte kommer att kunna visa. Det görs också gällande att det skulle vara djupt orättvist mot lag som tex Leicester som har jobbat sig till en plats på topp fyra ifall säsongen annulleras och därmed räknas som om den aldrig har spelats.

För Premier League är det fortfarande 30 april som gäller som preliminärt datum för att återuppta spel, men få om ens någon tror att det kommer att kunna ske. I stället jobbas det på reservplaner, och ett föreslaget upplägg som har fått en hel uppmärksamhet är att spela klart ligan inför lyckta dörrar under ett slags “Premier League-VM”.

I korta drag är det som har diskuterats alltså att alla Premier League-lag samt personal ska hållas isolerade på hotell under ett antal veckor, och under dessa veckor ska de återstående ligaomgångarna spelas färdigt inför tomma läktare. Alla matcher ska spelas i the Midlands, alltså den region en bit nordväst om London där Birmingham är centralort, och att matcherna ska kunna spelas på träningsanläggningar lika gärna som på matcharenor. När det hela är avslutat så är ligan färdigspelad och Liverpool får sin titel (inte ens de kan väl tappa det här läget?) och tre lag åker ur och CL-platser fördelas, får man anta, på normalt sätt.

Det låter väl bra?
I teorin, ja. Men skrapa lite på ytan så låter det i alla fall för mig som i princip helt ogenomförbart.
Spelarna skulle under denna period inte få träffa några utomstående, för ett enda fall i något av lagen skulle givetvis stoppa allt spel ännu en gång. OK, det låter väl inte helt omöjligt, de är ju ändå proffs och ska fixa sådant en kortare period.
"En kortare period", ja. Det var just det.

Det återstår 92 matcher att spela, i form av nio fulla omgångar samt de uppskjutna matcherna Manchester City - Arsenal samt Aston Villa - Sheffield United. Om vi komprimerar schemat riktigt hårt, dvs så att alla lag spelar match, får två dygns vila, spelar match, får tre dygns vila, spelar match osv så tar det fyra veckor att spela alla matcherna. Och det förutsätter också att vi skippar FA-cupen samt de europeiska cuperna.

Fyra veckors total isolering? Fast vänta nu, det räcker ju inte där. Det måste till något slags “försäsong”, och det är inte rimligt att den är kortare än en vecka. Där har vi fem veckors total isolering. Nog för att det är kul att spela fotboll, men så kul att man inte vill träffa en enda människa utanför laget på fem veckor? Nja.

Men ok, vi antar att vi ändå bestämmer oss för att göra det. Då ska vi bara kika på hur många personer det rör sig om totalt. Häng kvar i telefonen …
Säg att varje spelartrupp består av 30 spelare (lagen måste ju ta med sig ett antal juniorer också ifall de får många skador). Ok, 30 gånger 20 är 600 personer. Hmm… börjar ana oråd.

Sedan ska ju förstås någon döma matcherna också. Då behöver vi isolera minst tio huvuddomare, tio fjärdedomare samt minst 20 assisterande domare. VAR däremot kan jobba hemifrån (eller helst inte alls, om du frågar mig) så de behöver inte isolera sig på samma sätt.

Förresten, lagen har ju managers, assisterande managers, materialförvaltare och diverse annan personal också som måste vara på plats. Lägg på en stab på i snitt tio per klubb (vilket troligen är lågt räknat) så är vi uppe i 200 pers till.

Fasen också, det börjar bli rätt många som måste sitta instängda dygnet runt förutom matcherna. Och just det, höll ju på att glömma all arenapersonal också - även om du spelar match på en träningsanläggning så går det åt en hel del personal för att hålla gräset i trim.

Osv osv. Innan vi har räknat in alla som måste vara isolerade för att skydda spelarna så är vi troligen utan några som helst problem uppe i över 1000 personer. Är det rimligt att isolera så många människor för att spela ett par fotbollsmatcher? Nej, inte om du frågar mig.

Vad är min lösning då? Tyvärr finns det ingen riktigt bra väg ut. Men ska säsongen spelas klart måste det göras i ett skede där smittspridningen har börjat klinga av. Det är som ni ser ovan inte rimligt att isolera spelare och annan nödvändig personal bara för att kunna genomföra matcherna, och även om det bästa är om man kan hitta ett sätt att ändå spela klart säsongen så kan det inte dra ut i all evighet. Någonstans måste man dra gränsen och konstatera att det helt enkelt inte går att spela färdigt säsongen utan att det blir helt galet och att det ska påverka även nästa säsong. Där gör en del gällande att man kan spela nästa säsong som en enkelserie för då kan man spela resten av den här säsongen när den nästa skulle ha börjat, men till att börja med: hur sportsligt rättvist blir det? Och framför allt: om man inte vill annullera den här säsongen för att det skulle kosta för mycket pengar, hur mycket skulle det då inte kosta att slänga bort halva nästa säsong??? Då pratar vi inte om 92 matcher, då är det 190 stycken. Snacka om “cut off your nose to spite your face”, som man säger i England.

Det enda vi kan vara säkra på är att hur man än avslutar säsongen 2019/20 så kommer det att vara en dålig lösning på ett eller annat sätt såvida smittoläget inte mot all förmodan är så stabilt och gynnsamt att det går att sätta igång spelet igen under april eller tidigt i maj, och att man då kan spela matcherna på lagens ordinarie arenor med publik. Alla andra lösningar har problem och brister av varierande grad, så det är nog bara att ställa in sig på att vi kommer att tvingas acceptera att säsongen avslutas på det minst dåliga sättet snarare än ett sätt som blir bra och rättvist för alla - för det sistnämnda är nog som sagt helt enkelt inte möjligt.