Medlemmar: 8914 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Xhaka lyssnade på Arteta och stannade i Arsenal.

Xhaka kunde ha lämnat i januari

tor 30 apr 2020 kl 01:35

Efter den stormiga hösten kunde Granit Xhaka ha lämnat Arsenal i januari. Men Mikel Artetas ankomst fick mittfältaren att tänka om.

Det var i slutet av oktober som det spårade ur för Granit Xhaka. Publiken applåderade hånfullt när Xhaka byttes ut och då brast det för mittfältaren som kastade kaptensbindeln, gick sakta av planen och gestikulerade och skrek fuck off till publiken.
Det buades högljutt på Emirates Stadium.
Det dröjde en månad innan schweizaren spelade för klubben igen och under tiden blev han av med kaptensbindeln.

Under den här perioden var det extremt svajigt i klubben. Unai Emery fick till slut sparken och Fredrik Ljungberg tog över. Men allt pekade på att Xhaka skulle lämna när transferfönstret öppnade i januari.
Det ryktades till och med att deal med tyska Hertha Berlin var klar.
Men då anställdes Mikel Arteta.
Och allt förändrades.

För Arteta deklarerade ganska snabbt att han inte hade några planer på att låta Xhaka gå till Berlin. Spanjoren sa så här då:
- Jag har pratat med honom och ville förstå hur han känner. Hur han resonerade för att han inte kände att han var på rätt plats för att fortsätta sin karriär. Jag gav honom min åsikt och jag sade till honom att jag var redo att supporta honom från klubbens perspektiv. Och jag vill att hans lagkamrater backar honom så att han ändrar sig. Vi behöver honom. Jag tror att om vi kan göra det så kommer fansen svara upp på ett positivt sätt. Jag ser honom varje dag, hur han tränar och hans kvaliteter som spelare. Jag tror att han kan vara en väldigt viktig spelare för klubben.
Arteta visade tydligt att Xhaka var en viktig pusselbit i hans lagbygge och 27-åringen har i princip spelat varenda minut sen tränarbytet.

Nu har Xhaka själv kommenterat det som hände och han medger att det var nära att han lämnade klubben efter nyår.
- Det var kontakt och jag hade ett erbjudande, men till slut valde jag att stanna här i London. Efter 3,5 år ville jag inte rasera allt det som jag hade byggt upp, säger han till Sport 1.
- Det här är inte längre någon fråga för mig.

När han snackar om betydelsen av Artetas inträde säger han:
- Det blev lite som en nystart. Jag hade väldigt bra snack med honom direkt, där han visade vad han krävde från mig, hur mycket han behövde mig i laget och hur mycket han värderade mig som spelare. Det var väldigt motiverande och övertygande för mig.
- Han är väldigt professionell, vill ha disciplin, laganda och är väldigt öppen och direkt i sin kommunikation. Jag är övertygad om att vi kommer att ha väldigt mycket kul med honom.