Medlemmar: 3688 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Får Mikel Arteta dirigera David Luiz från bänken om några veckor?

Krönika: vad händer nu?

mån 11 maj 2020 kl 19:41

Under måndagen kom besked om att planen är att idrottsevenemang i Storbritannien ska tillåtas efter den 1/6 och Premier League lär knappast dröja särskilt länge med att planera en omstart.

Trots det vi nu vet om vad Boris Johnson och hans regering planerar så finns det fortfarande många frågetecken kring hur eller ens om Premier League-säsongen 2019/20 ska avslutas. Det betyder emellertid inte att det inte finns förslag och planer, och det som verkar vara huvudspåret är att ligan ska spelas klart och att alla matcher ska spelas på neutral plan. Att ingen ska få spela på hemmaplan beror på att man, vad det verkar utan att egentligen ha några direkta belägg för det, befarar att supportrar ska komma att samlas i stora skaror utanför arenorna.

Enligt flera brittiska tidningar ska de nio tänkta neutrala arenorna vara London Stadium (West Ham), Amex Stadium (Brighton), Wembley, King Power Stadium (Leicester), St Mary’s (Southampton), Old Trafford (Man Utd), Ethiad Stadium (Man City) - och vår egen Emirates Stadium. Vi kan alltså hamna inför den smått bisarra situationen att vi till exempel möter Tottenham på Old Trafford och Liverpool “hemma” i Leicester eller vad det nu kan bli.

Man kan absolut tycka att Premier Leagues envetna försök att spela säsongen till dess slut har med girighet att göra, och visst finns det ett element av det - men här glöms ett ganska viktigt faktum bort: det handlar inte bara om mer eller mindre bortskämda multimiljonärer, utan om rätt många personer som inte alls tjänar några stora pengar som riskerar att förlora jobben. Det handlar om tusentals personer anknutna till Premier League-klubbarna som riskerar att förlora sina inkomster och faktum är att många klubbar ganska snabbt kommer att stå på ruinens brant om speluppehållet blir för långt.

Jag förstår alltså att man vill spela klart säsongen nästan till varje pris av fler än ett skäl. För egen del föredrar jag att spelet ska återupptas när det är säkert att göra så (exakt när det är är en helt annan diskussion som man kan skriva många artiklar om) av det enkla skälet att då får jag se mer fotboll och mer Arsenal, men jag tycker också att vad som än sker under de återstående omgångarna kommer att ha lite att göra med vad som har hänt tidigare under säsongen och skulle vi bara prata om idrottsliga skäl så skulle jag personligen bestämma här och nu att hela säsongen stryks och att vi börjar om från noll någon gång till hösten om det går att spela då.

Det sistnämnda gäller än mer om några av de idéer som har nämnts i media blir sanning. Dels har det pratats om att tillåta fler än tre byten och det allra mest bisarra är att det har pratats om att korta av speltiden, och det sistnämnda skulle i mitt tycke göra att det skulle vara helt befängt att ens försöka påstå att det finns sportslig rättvisa i den tabell som till sist fastslås. Jag tror emellertid, av just det skäl jag nämner, att den idéen knappast kommer att bli verklighet men för varje regeländring som införs kommer vi allt längre ifrån att kunna hävda att sluttabellen blir rättvis på något enda sätt.

Att jag vill stryka hela säsongen och börja om från noll bygger jag emellertid egentligen inte på något annat än att det för mig personligen känns som det mest rimliga men det är ju absolut inte den enda lösningen. Det skulle till exempel gå att bara frysa tabellen som den ser ut och för att kompensera för olika antal spelade matcher så räknar man ut ett poängsnitt och justerar placeringarna utifrån det, vilket skulle innebära att tabellen ser ut som den gör just nu med två undantag: Sheffield United skulle gå förbi Wolves upp till sjätte plats - och vi skulle gå förbi Tottenham upp till en inte särskilt imponerande åttondeplats.

Det skulle förvisso finnas ett visst komiskt element i att vi går förbi Tottenham utan att ens ha spelat en minut fotboll mer av säsongen, men det stora problemet för mig här är nedflyttningen. Hur man än gör kommer Aston Villa, som i spelschemat har sex av tio matcher på hemmaplan, att missgynnas oerhört av att spela på neutral plan inför tomma läktare alternativt garanterat åka ur oavsett om tabellen fryses som den ser ut eller använder poängsnitt. Vad gäller europaplatserna finns förstås liknande argument, även om det i det fallet är att betrakta som lite mer av ett fotbollsmässigt lyxproblem.

Men det finns också något som många inte verkar ha tänkt på vad gäller Europa-platserna: blir det ens några europeiska cuper nästa säsong? Det är långt, långt ifrån säkert. Faktum är att UEFA enligt vissa mediauppgifter har öppnat för att inte ens det redan uppskjutna EM-slutspelet kommer att kunna spelas nästa sommar. Kvalet till EL och CL börjar normalt redan tidigt i juli månad, och även om det givetvis skulle gå att komprimera spelschemat (bara en match på neutral plan istf dubbelmöten) så måste ju lagen kunna resa till där de ska mötas och det är inte alls säkert när det kommer att gå i dagsläget. Det pratas om månader, kanske inte ens förrän nästa år som det kommer att gå att resa någorlunda fritt inom Europa igen.

Ur ett sportsligt perspektiv står vi med andra ord potentiellt inför en situation där allt handlar om att avgöra nedflyttningsstriden. Om Liverpool får titeln eller inte är för mig helt ovidkommande, de har varit det bästa laget den här säsongen och det kommer alla att minnas i alla fall oavsett om de får titeln formellt eller inte. Men om du ska ge Liverpool titeln så måste du avgöra nedflyttningsstriden, och omvänt gäller att om ingen flyttas ner så kan inte heller några andra placeringar få ha någon betydelse då det för mig vore väldigt inkonsekvent och godtyckligt.