Medlemmar: 3917 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Mari spelade i FA Cup matchen mot Portsmouth i början av februari.

Krönika: Är Pablo Mari vår räddning?

mån 18 maj 2020 kl 09:37

Lukas Andersson har tillbringat PL-pausen med att ta en närmare titt på nykomlingen Pablo Mari och funderar på ifall han kan vara den oslipade diamant som vi behöver i försvaret.

Coronapandemin har satt vardagen på paus i helhet men kanske främst för oss fotbollstokiga och det är helgerna som förändrats i synnerhet. Jag tror de flesta av oss förstår allvaret i situationen och då jag själv jobbar i vården är det svårt att frångå de hemskheter viruset drar med sig. Trots detta så är det omöjligt att bortse från att fotbollen är en av de saker man saknar allra mest och då såklart främst Arsenal. Det var ju det man kopplade av med, pausen från stressen i vardagen och alla måsten. När Arsenal spelade så var det andra i livet inte lika viktigt under de här 90 minuterna, allt fokus låg på klubben vi alla älskar. Tyvärr var inte alltid de 90 minuterna en paus som gav sinnesro och glädje utan snarare en frustration och hjärtklappning men ändå, det var 90 minuter med Arsenal. Klubben i mitt hjärta sedan de där tipslördags eftermiddagarna jag satt klistrad framför tv:n med farsan. Tiden när Wright och gänget gjorde kaos med försvararna och sen när Henry kom och tog vid och skapade än mer kaos. Laget som gav mig kärlek till fotbollen och fick mig att drömma om att få springa ut på Highbury och höra fansens vrål.

Nog om mina pojkdrömmar och barnsliga fantasier om att få skapa magi på planen med Thierry och grabbarna, det är inte det jag tänkte skriva om idag utan jag tänkte mer försöka göra en dykning om Pablo Mari och dennes något brokiga fotbollskarriär och egenskaper.

Vem är då Pablo Mari? Killen vi bara sett sparka boll 2 gånger i Arsenaltröjan och som många sätter stort hopp till. Killen som vi inte ens vet blir kvar i Arsenal eller egentligen vilken kvalitet han besitter. Killen som mest spelat boll i spanska andra divisionen, han som inte tog plats i Girona för att sedan säsongen efter bära kaptensbindeln för holländska NAC Breda och nicka in det där 1-0 målet som lyfte de upp ifrån nedflyttningszonen och såg de klara kontraktet. Killen som signade för City sommaren 2016 men som inte ens hann (fick) prata med Pep Guardiola eller göra en enda träning med laget innan han satt på ett plan till Spanien och Girona för att skriva på ett låneavtal.

Om vi hoppar fram ett år i tiden från att han signade för city 2016, alltså året efter den icke så lyckade sejouren i Girona, så blev det en ny utlåning. Denna gång bar det av till Holland för att prova lyckan i den bottentippade klubben NAC Breda. Där gick det bättre för Pablo Mari än året innan och när han lämnade gjorde han det som en halv hjälte och väldigt omtyckt spelare och kapten då han varit en stor del i att de klarade kontraktet om fortsatt spel i högsta ligan.

Under sin utlåning till just Breda i holländska Erdivise så lyckades Pablo Mari bli uttagen i månadens lag i ligan vid två tillfällen vilket måste ses som en bedrift för en spelare i ett lag som tillslut hamnade på plats 14 av 18 det året. Trots två lyckade utlåningar fick han inte chansen i Manchester City utan istället blev det ytterligare ett lån, den här gången Spanien och Deportivo. Där var han bofast i startelvan och spelade 38 matcher och mäktade med 2 mål från sin mittbacksposition. Under denna säsong alltså året 18/19 så visade Pablo Mari vilken otroligt fin passningsfot han faktiskt besatt och han var till och med en av spelarna i hela ligan med bäst passningsprocent och var otroligt lugn och sansad med bollen. Man kan väl säga att det var nu hans karriär började ta fart på allvar.

Trots missad uppflyttning med Deportivo så började ändå större klubbar att visa intresse för honom till följd av sin säsong. Trots att några Premier League-klubbar visade intresse så blev det, något oväntat, istället en biljett till sambastaden Rio de Janeiro och respass till Brasiliens förmodligen största fotbollsklubb Flamengo. I Europa och Sverige är det lätt att glömma bort den brasilianska ligan men faktum är att det vimlar av talang och duktiga spelare på den sydamerikanska kontinenten.

I Brasilien fick Mari träna under den gamla demontränaren Jorge Jesus. Snabbt under säsongen 2019 så parade den gamle räven ihop Pablo Mari med Rodrigo Caio och skapade ett vinnande koncept för Flamengo och det dröjde inte länge innan både media och fans i den fotbollstokiga staden hyllade Marí och han beskrevs som ”ankan i vattnet” i klubben. Pablo Mari berättar med sina egna ord hur den portugisiska tränaren hjälpte honom att totalt förändra hans fotbollskarriär och ta fram kvaliteter han själv inte ens visste fanns och som ingen annan tränare ens sett hos honom tidigare i karriären.  Ett rätt bra citat jag hittade från en intervju av Pablo Mari när han frågades om Jorge Jesus: ”han såg min bästa sida och lyckades multiplicera den med 10”. Jag hoppas själv att ett nytt sådant citat kommer om något år när han tillfrågas om Mikel Arteta.

Det mest anmärkningsvärda med Pablo Mari som man får fram av en djupdykning av intervjuer, youtubeklipp och artiklar är dels hans enorma lugn med bollen och fina passningsfot men också att han med sina 1.93 meter och 87 kg utmärker sig i luftrummet och är resolut och hänsynslös i tacklingsspelet. Efter en mycket lyckad säsong i Brasilien så blev han som ni alla vet klar för ett lån till Arsenal i januari efter en lite bråkig historia mellan Arsenal och Flamengo.

Vi var nog många som hörde om Mari för första gången den där januaridagen men en som borde ha koll på honom är just Arteta. Arteta hade precis blivit assisterande tränare till Pep där 2016 när Mari signades till city och är utöver det landsman med vår relativt nya mittback, vilket får mig att ta friheten att Arteta faktiskt gjort sin läxa gällande Pablo Mari. Men är Pablo Mari svaret på det hackiga försvaret vi lärt oss att se i Arsenal? Svaret är nog inte lika självklart som frågan men jag ska försöka nämna några saker som talar för respektive talar emot.

Mustafi har spelat upp sig defensivt men lämnar ändå rätt mycket att önska i uppspelsfasen och David Luiz kanske har sett sina bästa dagar även om han gnistrar till då och då. Att då ställa hoppet för stabilitet och kontinuitet till en kille som tillbringat den största delen av sin karriär i den spanska andraligan kanske är en för stor förhoppning. Han hyllades visserligen för sitt partnerskap med Caia men faktum är att trots guld och gröna (regn)skogar på den sydamerikanska kontinenten så är steget från hyllad i Brasilien till en mittbacksgeneral i Premier League stor. I detta fall kanske förväntningarna snarare ska vara lite lägre, en truppspelare som med tur kan blomma ut.

Med det sagt så kan också Pablo Mari vara den där oslipade diamanten som alla klubbar drömmer om att. Arsenal och Arteta vill spela bollen från backlinjen på liknande sett som Pep gjort med alla sina klubbar (Barcelona, Bayern & City) och ska man lyckas med det så behövs det bollskickliga och passningssäkra backar och i den kategorin faller just Pablo Mari in. Med en fin vänsterfot kan han naturligt kliva in på den vänstra mittbackspositionen. En mittback behövs i Arsenal och kanske är svaret den något billigare lösningen Pablo Mari?

Det finns dock en varningsklocka som ringer eller till och med dånar i mina öron gällande vår relativt oprövade mittback. Pablo Mari är inte den snabbaste backen och är det något vi fått se i PL så är det just att lite långsammare backar kan få det tufft när spelare som Mané, Salah, Sterling etc sätter fart.

Det är också bra att veta att Pablo Mari är född 1993 (fyller 27 år i augusti) vilket innebär att han nu kommer gå in i en period där han ska nå toppen av sin karriär och den kan komma i Arsenal. Jag tror att det är en chansning värd att ta och jag tror Arteta resonerar på liknande sätt, bollskickliga mittbackar växer inte på träd och med sitt huvudspel så är han heller inte en back som viker ner sig defensivt. Med rätt partner till Pablo Mari så kan Arsenal hittat det de letat efter med under lång tid.