Medlemmar: 4439 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Nketiah firar sitt mål i solen.

Misstag gav Arsenal seger

tor 25 jun 2020 kl 21:14

Efter en rad olyckor från Arsenal-håll så vände vinden. Southampton bjöd på två riktiga tabbar som resulterade i mål från Nketiah och Willock.

Första halvlek:

Efter fem ganska trögstartade minuter från Arsenals sida så ökade gästerna tempot på ett soldränkt St Marys. Först löpte sig Saka fri och spelade fram Nketiah i straffområdet och bollen i nät. Men det vinkades av för offside. Ett par minuter senare blev Aubameyang fint serverad, och i friläge med McCarthy så träffar skyttekungen ribbans underkant.

Men det första målet i matchen kom istället efter en dundertavla från McCharty. Keepern får en hemåtpass och spelar den rakt på Eddie Nketiah som enkelt kan springa in one nil to the Arsenal. Engelsmannens andra fullträff för säsongen - och troligtvis ett av de lättaste 21-åringen kommer att göra.

Arsenal fortsatte att styra matchen efter målet och dominerade spelet i resten av halvleken. Pepe löpte i slutet fint ner längs sin kant och spelade fram Nketiah. Men målskytten fastnade mellan två tankar och slog en alldeles för brant passning som rann ut över linjen.

I övrigt fick Mustafi gult kort över att ha sparkat ner Danny Ings.

Andra halvlek:

Kvarten in i andra halvlek drog Martinez på en otroligt fin utspark som friställde Aubameyang efter att strikern vackert sugit ner bollen. Men istället för att gå på mål så väljer Auba att försöka passa in i mitten, vilket bryts av Southampton-försvaret som nästan styr bollen i egen kasse. Otroligt fin utspark.

Hasenhuttl som gjorde ett dubbelbyte i halvtid fick se sitt Southampton ta sig mer offensivt fram i banan, samtidigt som Arsenal föll bakåt i positionerna. Några vidare målchanser lyckades hemmalaget inte åstadkomma förrän man i den 73:e minuten hade en raket i stolpen.

Strax tidigare i halvleken fick Tierney bli utbytt med värk. Vänsterbacken verkar inte vara helt redo för 90 minuter ännu, framförallt inte i denna värme.

Shane Long kom nära en kvittering när han fint tog ner en boll och avslutade. Martinez fick sträcka ut ena handen och gjorde en fin räddning.

Efter att ha spelat upp sig en del i andra halvlek så fick hemmalaget ett nytt bakslag. Dansken Höjbjerg slog en bedrövlig hemåtpass mot Stevens som Auba sprang ikapp, och försvararen kapade strikern och fick rött kort. Frisparken tog inhoppande Lacazette om, rätt i muren. Men Fransmannen var påpasslig och följde upp frisparken, sköt en stenhård volley som McCharty inte kunde hålla och Willock kunde ta hand om returen på bästa sätt. 2-0 Arsenal. Southamptons misstag har verkligen kostat.

Tre tankar om matchen:

Misstagen som gav
Vi har vant oss den här säsongen med att se många misstag. Få har dock varit i vår favör. Det har känts som att en motvind konstant har blåsts i ansiktet när vi sett både helt horribla spelaringripanden och domartabbar. Det känns som att minsta snedsteg har kostat oss poäng, och tyvärr har det varit en del snedsteg. Då är det skönt en afton som denna. En afton där Southampton stod för misstagen, och vi fick utdelning på bägge. 0-1 målet är en ren gåva, och utan den bedrövliga hemåtpassen hade vi aldrig fått chansen till 0-2. Vi får hålla tumarna att vindarna nu börjar vända, så att vi kan avsluta denna säsong på ett bra sätt.

Nytt kontrakt tack
Bukayo Sakas säsong har, på ett personligt plan för honom, varit mycket händelserik. Yttern har verkligen visat framfötterna och varit sådär orädd och bra som man vill att en ung talang ska vara. Idag fortsätter han på den banan. Så fort bollen är vid hans kant så känns det som att saker händer. Snabb, teknisk och smart på plan. Snacket har ju gått ett tag, och intensifierats på sistone, om att ett nytt kontrakt ska vara på bordet för 18-åringen - och jag hoppas verkligen vi kan låsa in engelsmannen på ett långtidskontrakt. Saka är framtiden på kanten, helt klart.

Otrygg trygghet
Efter att ha öppnat de första fem med solsting så vaknade Arsenal till. Första halvlek gick verkligen i Arsenals favör, både målmässigt och spelmässigt. Det kändes tryggt. Enkelt och bra. Arteta lyckades få laget att rulla boll och röra sig bra. Det skapades ett par lägen, men det behövdes aldrig gå gasen i botten efter bjudmålet. Andra halvlek börjar det svaja lite dock. Arsenal backar hem, Southampton pressar upp och lyckas skapa två farliga lägen. Som tur är så blåste vinden rätt, men det är en otrygg trygghet att se Arsenal spela ibland.

Spelarbetyg:

Emiliano Martinez 7
Håller nollan, gör en superfin utspark till Auba och en fin räddning i andra - bra insats.

Hector Bellerin 5
Hade inledningsvis lite problem i defensiven, men växer in i matchen bra.

Shkodran Mustafi 6
Olycksfågeln Mustafi verkar ha flugit bort och ersatts av en helt okej försvarare. Visserligen varnad och stundtals lite för långsam i löpsteget, men ändå stabil insats.

Rob Holding 7
Mycket bra insats av Holding som såg ut att vinna varenda inspel. Bra position och bra ingripanden.

Kieran Tierney 6
Jag gillar vår skotske vänsterback, synd bara att han inte är helt fit än, vilket märks lite. Blir utbytt, men borde inte vara något allvarligt.

Granit Xhaka 7
Bra i första halvlek, bra i andra. Håller tätt på mittfältet och jobbar hårt och bra i solen.

Dani Ceballos 5
Har precis fått förlängt lån. Hoppas att nästa säsong blir mer åt rätt håll, för just nu känns Ceballos lite felplacerad stundtals.

Nicolas Pepe 5
När man tror det ska lossna så är det tillbaka till en ny insats som är tämligen anonym. Visar inte riktigt varför hans prislapp var så hög idag.

Bukayo Saka 7
Började väldigt bra, hade fått med sig en assist om han inte var så het på gröten på löpningen i första halvlek.

Eddie Nketiah 8
Påpasslig vid 0-1 och fortsatte att jobba hårt mot Southamptons försvar, vilket hindrade uppspel. Bravo.

Pierre-Emerick Aubameyang 6
Hade en boll i ribban som Auba ska sätta 99/100 gånger. Annars bra insats med löpningar och hot längs kanten.

Inhoppare:

Joe Willock 6
Fick in lite ny energi i ett mittfält som såg lite trögt ut. Målskytt!

Sead Kolasinac 5
Märktes knappt att han kom in.

Alexandre Lacazette 6
Fick ta hand om frisparken, returen och då skapade läget för 0-2. Kul för fransmannen.

Ainsley Maitland-Niles 5
Gjorde inget vidare avtryck.