Medlemmar: 6531 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal förlänger inte lånet för William Saliba i Saint-Etienne.

Saliba stannar inte i Saint-Etienne

ons 1 jul 2020 kl 11:45

Det blev inte som Mikel Arteta sade häromdagen. Arsenal och Saint-Etienne kom inte överens om någon kontraktsförlängning för William Sailba.

Arsenal har idag skickat ut ett tydligt statement där man säger att man inte lyckas nå någon deal med Saint-Etienne om en fortsättning säsongen ut för William Saliba.
Detta innebär att den unge mittbacken inte kommer att vara med när laget spelar cupfinal mot PSG den 24 juli.
Så här skriver Arsenal på sin hemsida:
"Under våra diskussioner med St Etienne har vårt mål varit att skydda William Salibas välbefinnande och Arsenal Football Clubs intressen, samtidigt som lånets villkor respekteras. Trots att lånet slutade den 30 juni var vi villiga att hitta ett sätt för William att spela i den franska cupfinalen den 24 juli, trots att vi inte hade någon avtalsenlig skyldighet att göra det. När William återvände från skada, bad vi att St Etienne följde en tydlig träningsplan med William i nära samarbete med oss för att säkerställa att han är helt i form för starten av nästa säsong. Till vår överraskning kunde vi inte komma överens om denna plan som föreslogs av våra medicinska experter, och vi är helt enkelt inte beredda att riskera en Arsenalspelares välfärd. Även om det inte var vår primära oro, och i slutändan inte relevant eftersom vår träningssplan inte accepterades, förväntade vi oss också att inte bli ekonomiskt missgynnade genom att förlänga lånet. Detta var inte heller acceptabelt för St Etienne. Vi vet att detta är en besvikelse för William men han förstår att vi arbetar för att skydda hans och Arsenals långsiktiga intressen".

På gårdagens presskonferens sade Mikel Arteta att han tyckte att Saliba skulle stanna i Frankrike så att han kunde spela cupfinalen med sin barndomsklubb.
- Jag tror att han behöver stanna där. Vi har ett avtal med Saint-Etianne, han har varit där hela säsongen och har tjänat ihop till att spela cupfinalen om hans tränare vill det. Vi behöver ge honom den möjligheten. Så att han kan njuta av det. Efter det kan han komma hit.

En del i kontraktsbråket runt Saliba handlar om pengar. När Arsenal köpte honom från Saint-Etienne förra sommaren så ska man ha skrivit in två klausuler i kontraktet. En där den franska klubben får 2,5 miljoner Euro om vi under någon säsong under hans kontrakt med klubben går till Champions League. En annan där Arsenal ska casha upp ytterligare 2,5 miljoner Euro om han spelar en tredjedel av matcherna för Saint-Etienne den här säsongen.
Den sista klausulen var det The Gunners som ville skriva in för att säkerställa att mittbacken fick ordentligt med speltid under säsongen.
När den franska ligan avbröts i mars behövde Saliba bara spela en match till för att komma upp i den summan matcher vilket skulle innebära att den ekonomiskt tyngda klubben skulle få in ytterligare 2,5 miljoner Euro.
Men några mer matcher har inte spelats sedan dess.

Så när det blev klart att cupfinalen ändå skulle spelas så var frågan hur detta skulle lösas mellan Arsenal och Saint-Etienne. Att Arsenal inte tycker att det är värt att lägga upp 2,5 miljoner Euro för att Saliba ska spela en match är fullt förståeligt.
Någon överenskommelse mellan klubbarna lyckades inte nås och den franska klubben har på sin hemsida kallat det för "oacceptabla sportsliga och ekonomiska villkor".

Detta innebär att Salibas tid i Saint-Etienne är över. Mittbacken är nu Arsenalspelare "på riktigt". Han kommer dock inte spela med The Gunners den här säsongen utan får vänta till nästa börjar innan han kan göra debut.