Medlemmar: 8781 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Så här kände vi nog oss alla efter floppen mot Olympiakos i februari.

Krönika: Hur viktigt är det att nå Europa League?

fre 17 jul 2020 kl 09:59

Inför FA-cupsemifinalen mot Manchester City har vi i och med onsdagens vinst mot Liverpool fortfarande två möjliga vägar in till Europa Leauge kvar. Men hur viktigt är det att vi når dit?

Ända sedan säsongen 1995/96 har Arsenal spelat europaspel, antingen i form av UEFA-cupen, Cupvinnarcupen, Champions Leauge eller som på senare år Europa League. Men i år är den sviten som bekant farligt nära att brytas, och frågan är hur det kan komma att påverka klubben om det sker.

Det första och mest uppenbara är förstås det ekonomiska. Spel i Europa League ger inte lika mycket pengar som spel i Champions League och man måste i princip nå semifinal för att det ska bli några större pengar, men det är ju långt ifrån en omöjlighet för en klubb som Arsenal. Det faktum att vi klantade till det och åkte ut mot Olympiakos redan i åttondelsfinalen den här säsongen kommer dock att göra att de pengar klubben får för denna säsong kommer att landa någonstans omkring 20 miljoner Euro. Det är givetvis inte pengar man bara rynkar på näsan åt, men det är långt långt ifrån vad man tjänar på att nå motsvarande fas av Champions League.

Sedan finns förstås en inte helt oviktig faktor: Europa League är ju som bekant en väg in i Champions League och de rikedomar som erbjuds där. Och den faktorn går inte att komma ifrån i en sådan här bedömning. Vinner man Europa League blir det ju något av en dubbeljackpot, för dels får man då hyggligt mycket pengar enbart för att vinna turneringen men framför allt kvalificerar man sig förstås för Champions Leagues gruppspel (såvida inte vinnaren av CL kommer från samma liga och missar kvalificering via ligan) och är därmed garanterad rätt stora pengar redan från start.

Det finns emellertid som jag ser det anledning att undra om inte kortsiktig smärta kan ge långsiktig nytta. För det första är det förstås inte helt enkelt att vinna Europa League, och lyckas man inte vinna eller ens gå långt i turneringen så blir det alltså inga jättepengar. Och hur påverkar Covid-krisen nästa säsongs prispengar? Med ingen eller kraftigt begränsad publik blir det mindre tv-pengar, mindre biljettintäkter och mindre prispengar från UEFA. Säg att vi når EL men åker ur i åttondelen igen, hur mycket pengar får vi då? Tio miljoner Euro? Hur mycket av det är då kvar när vi har räknat av alla kostnader för resor och annat?

Så är det då total katastrof om vi missar europaspel? Nej, jag tror inte att det behöver vara det. Risken är förstås att vi tappar spelare och missar chansen att värva de spelare vi behöver för att förstärka laget, men jag upplever att skillnaden därvidlag är mycket större mellan CL och EL än mellan EL och inget europaspel alls. Vi måste nog alldeles oavsett acceptera att i dagsläget kommer vi knappast att kunna värva spelare i den yttersta eliten oavsett EL eller inte utan våra eventuella värvningar kommer med största sannolikhet att behöva vara spelare på väg uppåt som inte har spel i CL som främsta mål i det korta perspektivet.

Men det främsta skälet till att jag tror att det inte behöver vara en katastrof är att det mycket väl kan vara så att det skulle gynna klubben sportsligt. Att spela två matcher i veckan under majoriteten av säsongen sliter trots allt rätt hårt både fysiskt och mentalt och kräver viss rotation - och framför allt blir det väldigt sällan tid till ordentliga träningar där man kan nöta på detaljer i spelet. Och vi har ju, för att uttrycka det milt, en del detaljer att jobba på.

Jag tror dock att det är av yttersta vikt att det inte blir mer än en säsong utanför europaspel om vi nu inte når dit den här säsongen. Då tror jag att risken är stor att vi kan bli fast i mittenträsket en ganska lång tid framöver. Jag sitter inte heller och hoppas att vi ska förlora för att vi ska missa EL kommande säsong, och skulle jag få valet mellan att vara med i EL eller inte så skulle jag efter en viss debatt med mig själv välja att vara med av de enkla skälen att det är ytterligare en möjlig väg tillbaka till Champions League plus att det inte är bra för klubbens image att inte ha europaspel.

I ligan har vi inte europaspel i egna händer, men i FA-cupen har vi det. Visst är det svåra motståndare kvar, men även 2017 var vi totalt utdömda inför semifinalerna av en enig expertis men vi knäppte dem alla på näsan den gången. City är givetvis jättefavoriter inför den här semifinalen, men det ligger inte i min natur att ge upp innan vi ens har börjat spela om saken.

Come on, you Gunners!