Medlemmar: 8922 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Bellerín fotograferar med analog kamera efter cupfinalen mot Chelsea.

Krönika: Hector - mer än en fotbollsspelare

tis 11 aug 2020 kl 18:10

Hector Bellerin är ingen vanlig fotbollsspelare, det tror jag de flesta redan har uppfattat. Med sin veganska diet, sitt modeintresse och den nya podcasten "More Than - With Hector Bellerin" går han långt fram i ledet för en ny generation fotbollsspelare.

För oss som följt Arsenal ett tag är det ingen större nyhet att Hector Bellerin är mer än ”bara” en fotbollsspelare. Han har de senaste åren inte bara gjort sig ett namn på fotbollsplanen utan också genom intervjuer där han pratat om allt från att vara vegan, sin passion för kläder och mode till sitt intresse för fotografering och inredning. Under vårens karantän släppte han det första avsnittet av sin podcast More than – with Hector Bellerín.

Podcasten fokuserar, precis som det låter, på mer än bara fotboll. I den pratar han med nuvarande eller före detta fotbollsspelare om vad de gör på sin fritid. Med livet som professionell fotbollsspelare som utgångspunkt diskuteras allt från konst, kultur och mode till rasism, global hållbarhet och hur man kan driva företag samtidigt som man spelar fotboll på högsta nivå.

Det faktum att Bellerin själv är aktiv spelare, och alltså är på samma nivå som de han pratar med, gör att dynamiken i samtalen blir helt annorlunda jämfört med när man normalt hör dem prata med journalister. Hela upplägget blir mer som ett samtal än en intervju och det är extra tydligt då han pratar med dem han känner väl, som i premiäravsnittet när han gästas av Serge Gnabry. De pratar förutom om ungdomsåren i Arsenal även om Gnabrys intresse för konst och kultur samt hans välgörenhetsprojekt Common Goal.

En fotbollsspelares karriär är kort, även i bästa fall, och man lever konstant med risken att den tar slut över en natt. En otajmad tackling, en olycklig vridning eller en otäck kollision kan innebära att man får lägga skorna på hyllan. Det är långt ifrån alla fotbollsspelare som har någonting att falla tillbaka på om det värsta skulle hända. Det är inte heller alla som passar att söka sig till tränaryrket eller som är bekväma med att vara experter i TV. Det är dessutom inte säkert att man blir en bra expert eller tränare bara för att man spelat fotboll tidigare i livet (det har vi sett flera exempel på under åren). Det i sin tur innebär att det inte är ovanligt med psykisk ohälsa när en spelarkarriär tar slut. Det är många som känner sig vilsna och osäkra på vad de ska göra med sina liv. Då är det uppfriskande att lyssna på Bellerin med gäster.

Avsnittet där Flamini gästar är fantastisk lyssning och det är fascinerande att höra hur Mathieu började bygga sitt bolag redan som aktiv spelare och hur han gick direkt från träningen på Colney till viktiga affärsmöten med högt uppsatta personer inom Londons finansvärld för att hitta investerare till sina affärsidéer. Idag driver han ett mycket framgångsrikt företag som forskar inom biokemi, samtidigt som han också arbetar för en grönare och mer miljövänlig värld på olika håll.

Jag hör ju till de som gärna skulle se att fotbollsspelare generellt tog ett större samhälleligt ansvar. Även om många fotbollsspelare har olika välgörenhetsinitiativ vid sidan av sin spelarkarriär är det inte ofta man hör dem prata om det på ett sådant öppet och personligt sätt som i Hectors podcast. De gäster som medverkat hittills är allihop otroligt drivna och tvekar inte när det kommer till att prata om ämnen som ibland är snåriga och svåra. Jag tror att det faktum att de pratar med en ”kollega” gör att de vågar öppna upp sig ännu mer och det som ofta kan uppfattas som tillrättalagt i intervjuer med journalister märks inte här.

Jag tror mycket på att människor med balans i livet presterar bättre. Bara för att man försörjer sig på att spela fotboll behöver det inte betyda att det är ens enda passion i livet. Att hitta andra saker att fokusera på för att koppla av och bort tror jag är A och O för att utvecklas både på och utanför planen. De som tröttsamt kommenterar att spelare ska ”fokusera på fotbollen” om de gör en mindre bra match tror jag är helt fel ute. Jag tror att det är lika viktigt för fotbollsspelare att koppla bort och göra någonting annat som det är för oss andra med mer ”vanliga” jobb. Fotboll handlar inte bara om det fysiska utan minst lika mycket om den mentala aspekten och just i den frågan tror jag att spelare med ett kreativt intresse utanför planen har en stor fördel. Det är något otroligt befriande och upplyftande i att lyssna på två fotbollsspelare som pratar om att spela instrument, designa kläder, fotografera eller inreda.

Att spelare som Hector syns och hörs, och att han genom sin podcast ger en plattform till andra, hjälper till att rucka på normer. Ju mer vi kan bredda synen på hur en fotbollsspelare ”ska” vara, desto mer tror jag att fotbollen kommer att tjäna på det. Jag är otroligt stolt över att Hector är en av våra spelare och jag blir glad när jag hör att Arsenal verkar uppmuntra hans olika intressen vid sidan av planen. Det gör mig stolt att vi är en klubb som uppmuntrar våra spelare att vårda sina passioner och utforska sin kreativitet. Lyckliga människor leder till bättre fotbollsspelare – det är jag övertygad om.

Här kan du lyssna på Hectors podd eller sök efter "More than a footballer" i din poddapp.