Medlemmar: 5254 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Det här var det närmaste Özil kom spel efter omstarten i juni.

Özil: "Jag är här för att stanna"

tor 13 aug 2020 kl 16:16

Petad och utfryst. Men Mesut Özil har inga planer på att flytta från Arsenal i sommar.

Mesut Özil spelade inte en minut för Arsenal efter det att fotbollen kickade igång igen i juni efter Coronaavbrottet. Två gånger satt han på bänken, men precis som under Unai Emerys ledning valde Mikel Arteta att spela med andra spelare.
Özil var i frysboxen rejält.
Och efter säsongen har det snackats om att klubben ska göra allt för försöka göras sig av med 31-åringen, antingen via att köpa ut honom eller att betala en del av lönen om han går till någon annan klubb.
Mittfältaren är The Gunners bäst betalde spelare med en veckolön på £350 000.

Men så kommer det inte att bli. För idag publicerar The Athletic en exklusiv intervju med Özil där han säger att han kommer stanna i klubben till kontraktet går ut sommaren 2021.
- Min position är tydlig. Jag kommer vara här till sista dagen på kontraktet och kommer ge allt för klubben. Situationer som den här kommer aldrig att knäcka mig. De gör mig bara starkare. Jag har visat tidigare att jag kan komma in i laget igen och jag kommer göra det igen.
- Jag skrev inte på för två eller tre år. Jag skrev på för fyra år och det ska respekteras av alla. Saker och ting har varit komplicerade, men jag älskar Arsenal. Jag älskar att jobba här, älskar folket i klubben, de riktiga personerna, de som varit här länge och jag älskar London. Det är mitt hem.

Mikel Arteta var under sommaren tydlig med att de som skulle spela i hans lag skulle vara de som var med på båten. Det fanns vissa saker som inte var förhandlingsbara.
Özil och Matteo Guendouzi var de två som fick kliva åt sidan.
- Jag kan inte säga något om mina privata diskussioner med tränaren. Men jag kan säga att jag känner min kropp väl och jag var i form nog för att spela varje match före uppehållet och bortsett från en liten skada var det samma sak efter.
Under uppehållet blev Özil pappa.
- Kanske att min sömn inte var perfekt, men det är normalt. Jag hade faktiskt mer energi och vilja att spela efter att hon fötts.
- Jag har full respekt för tränarens beslut, men jag tycker att dess beslut ska baseras mestadels på det man gör på planen. Efter omstarten fick jag inte ens chansen att visa vad jag kan göra. Du spelar inte tio matcher på raken om du inte är i form, inte är bra nog eller sköter dig. Om jag hade spelat i dessa och varit dålig och sedan blivit åsidosatt för den anledningen hade jag kanske förstått. Men så var det inte.

När Arsenals spelartrupp under våren bads gå med på lönesänkningar var Özil en av dem som sade nej. I intervjun berättar han mer om beslutet och varför han gjorde som han gjorde.
- Som spelare ville vi alla vara med och bidra. Men vi behövde mer information och många frågor blev obesvarade. Alla var okej med en sänkning när det var så mycket oklarheter och jag hade varit okej med att gå ner mer i lön. Men vi stressades in i det utan riktig rådgivning. För alla i en sådan situation så har du rätt att få reda på allt. Att förstå vad som händer och var pengarna ska gå. Men vi fick inte tillräckligt med detaljer, vi skulle bara fatta ett beslut. Det var alldeles för snabbt för något som är så viktigt och det var mycket press.
- Det var inte rättvist, speciellt inte för de yngre, så jag sade nej.
- Folk vet hur generös jag är och så vitt jag vet var jag inte den enda spelaren som sade nej. Men i slutändan var det bara mitt namn som kom ut. Jag gissar att det är för att jag är jag och folk har försökt krossa mig i två år. De har försökt få mig olycklig och försökt få pusha sin agenda så att supportrarna ska vända sig mot mig för att få en bild som inte är sann.

Kan Özils beslut att säga nej till en lönesänkning påverkat hans chanser till spel?
Så här säger han:
- Kanske att beslutet påverkade mina chanser på planen. Jag vet inte. Men jag är inte rädd att stå upp för det jag tycker är rätt. Och när vi ser vad som hänt, med jobben, så kanske hade jag rätt.