Medlemmar: 5171 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arteta gav svar på tal efter Özil utspel idag.

Arteta: "Jag tar fullt ansvar"

ons 21 okt 2020 kl 21:57

Mesut Özils petning handlar bara om fotbollsmässiga anledningar. Det poängterade Mikel Arteta på på kvällens presskonferens.

Det var en presskonferens inför Arsenals Europa League-möte med Rapid Wien. Men nästan allt handlade om petningen av Mesut Özil - och mittfältarens reaktion på detta.
32-åringen skrev idag ett ganska tufft inlägg på sociala medier där han sade hur besviken han är över beslutet, att det är svårt med lojalitet nu för tiden och att han skulle fortsätta göra sin röst hört mot omänsklighet och för rättvisa.

Mikel Arteta var inte förvånad över Özils utspel och sade:
- Alla är fria att uttrycka sina känslor. Vad kan jag säga från min sida? Det är bara ett fotbollsbeslut och mitt samvete är lugnt för jag har varit väldigt rättvis mot honom. Jag har pratat med honom väldigt mycket, vi vet vad vi kan förvänta oss från varandra. När jag tror att han kunde bidra till laget och göra det bättre, det är därför jag är anställd av den här klubben, för att vara manager, att vinna fotbollsmatcher, tävlingar och skapa och bygga ett projekt för nuet och för kort och lång sikt. Han har haft möjligheten som alla andra. Jag är ledsen att jag behövt lämna spelare utanför truppen. Det är aldrig trevligt, men jag måste säga att jag har försökt att titta alla i ögonen och vara bekväm med det. Med Mesut har jag haft den känslan för jag har varit väldigt rak mot honom ända sedan jag kom till klubben.

Kan Özil lämna klubben innan hans kontrakt går ut?
- Nej. Självklart, när det kommer till en spelare av den dimensionen, med den karriären han haft på internationell nivå och allt, allt som händer runt honom får stor påverkan. Det har varit så de senaste åtta åren. Det är inget nytt, inget som börjat hända nu. Många saker har hänt under de här åtta åren. Mitt jobb är att få ut det bästa från alla spelare, att bidra till laget och insatserna. Här, för tillfället, känner jag att jag har misslyckat för jag vill ha den bästa Mesut som möjlig för laget. I vissa lägen har jag lyckas komma nära det, men i andra lägen inte för jag har behövt fatta beslutet att inte ta med honom i truppen. Det är verkligheten i fotbollen, allt kan hända och det har jag lärt mig genom åren. Det är verkligheten och vi måste ta det. Bästa sättet är att prata ansikte mot ansikte och göra det på rätt sätt. Det är så jag är och det är så jag kommer fortsätta att göra.

Kommer han spela igen för Arsenal?
- Helt ärligt så tar jag fullt ansvar. Jag måste vara den som får ut det bästa av spelarna. Det är mitt ansvar och återigen, det har inget med något annat att göra. Inget med uppförande eller andra saker som jag läser som lönesänkningar. Det är inte sant. Det är mitt beslut. Om någon måste anklaga mig, och det kommer att hända när vi förlorar fotbollsmatcher, är det mitt ansvar. Jag måste fatta rätt beslut för att få ut det bästa ur truppen för att vinna matcher och tävlingar som ofta som vi kan. För att kunna göra det försöker jag vara rättvis mot honom och andra spelare i truppen för att försvara klubbens intressen så mycket som möjligt.

Arteta ville inte gå in på vilka speltekniska detaljer som gjort att han valt bort Özil från spel. 32-åringen fick regelbunden speltid första delen av spanjorens tid i klubben, men efter Coronaavbrottet i mars har Özil inte spelat en minut.
Hände något speciellt där, undrade en av journalisterna på presskonferensen.
- Nej. Jag är inte så fokuserat på det som hänt bakåt i tiden och ni kommer lära känna mig mer, men under de senaste sex åren har många saker hänt. Jag skapade inte dem. Ni kanske kommer ihåg atmosfären runt honom när jag kom till klubben och det var ganska svår. Jag bad våra fans att stötta honom och skapa en mycket bättre stämning och ni såg kanske skillnaden på Emirates Stadium på två, tre veckor. Det var ett sätt att stötta en spelare och se till klubbens intressen så mycket som möjligt. Men jag måste se det på daglig basis, vilka insatser spelare ger till laget och från det fatta beslut för jag är manager och jag måste ta ut rätt spelare för att vinna fotbollsmatcher.

Arteta ville också poängtera att han inte ville gömma sig bakom styrelsen och ägarna. Beslutet om Özils är hans.
- Det här har inget med ägarna eller styrelsen att göra. Tro mig.