Medlemmar: 5539 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arteta vill att Premier League går tillbaka till fem byten igen.

Arteta vill också ha fem byten igen

tor 5 nov 2020 kl 13:31

Flera topptränare vill att Premier League återgår till fem byten som man hade i somras. Mikel Arteta stödjer förslaget.

När Premier League kickade igång igen efter Coronauppehållet i somras fick lagen ha nio spelare på bänken och tilläts göra fem byten. Men när den nya säsongen drog igång i september var de gamla reglerna med sju avbytare och tre byten tillbaka.
Men de senaste veckorna har flera av topplagens tränare uttalat sig för att gå tillbaka till fem byten.
Ett mycket tight spelschema med stora skaderisker är huvudanledningen till det.

Sedan innan har Pep Guardiola, Jürgen Klopp, Ole Gunnar Solskjaer och Frank Lampard sagt att de vill byta tillbaka. Nu gör Mikel Arteta det samma.
Inför kvällens möte med Molde i Europa League säger han:
- Jag stödjer det starkt för vi vill bjuda på den bästa showen. För att kunna göra det behöver vi spelarna. De är den viktigaste delen i det. Vi behöver vara försiktiga och vi behöver skydda dem. Men vi exponerar dem konstant. Dom har inte haft någon semester. De ska spela landslagsfotboll så fort det blir ett uppehåll. Dessutom är det en turnering i sommar och det håller på hela tiden.

- Till slut kommer det komma dåliga nyheter med spelare som vi inte respekterar. Vi kan ändra på saker, även om det inte är idealt. Men som läget vi är i så skulle det hjälpa mycket som jag ser på det.

När förslaget röstades ner kände de mindre klubbarna att det skulle en för stor fördel för de stora klubbarna som har större och bättre trupper. För att ändra på regeln krävs att 14 av 20 klubbar röstar för, men nu har även fler managers öppnat för att de håller med. David Moyes i West Ham United är av dem.

Arteta säger att det inte är någon överraskning att skadorna i ligan ökar när spelschemat är så pressat.
- Det är ingen skräll att muskelskador har ökat dramatiskt. Det kommer fortsätta så om vi inte gör något. Kraven och kvaliteten i den här ligan är väldigt höga och alla matcher är så hårda. Och det kommer inte minska i det fallet så spelare kommer att bli skadade.