Medlemmar: 5431 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Xhaka har vid flera tillfällen berättat om allt hat han upplevt på sociala medier.

"Jag skulle vilja träffa de här personerna"

ons 24 feb 2021 kl 19:40

Näthat är en del av vardagen för många fotbollsspelare. Nu säger Granit Xhaka att han gärna skulle sätta sig ner och prata med personerna som skriver hot till honom och hans familj.

Det går nästan inte en enda dag nu för tiden utan att någon fotbollsspelare får utstå hat och rasism på sociala medier. Granit Xhaka vet hur det är och på dagens presskonferens inför morgondagens Europa League-möte med Benfica så pratade mittfältaren om problemet och vad han själv fått utstå.
- Skulle jag visa de andra, vad de skriver skulle jag behöva stänga sociala medier, säger han.

Det kom rapporter förra veckan att det var personer som hade säsongskort hos Arsenal som skrivit saker till Xhaka.
Och det verkar vara väldigt utbrett.
- Det är bara en av många. Om jag ska vara ärlig. Jag har sagt det innan, idag och kommer säga det igen. Det handlar bara om mig. Jag är den jag är på planen. Det är inte min fru, min lilla och inte min familj. Om du vill kritisera någon, inga problem att kritisera mig. Som spelare eller som person. Men ge er inte på de andra, de har inget att göra med mitt jobb.

Xhaka säger att han fått bra hjälp av klubben att hantera situationerna som uppstått när han fått hat och hot på sociala medier - något som kommer vid förluster.
- Problemet är bara om du förlorar. Det är inget problem när du vinner. Om du förlorar så hatar alla dig och skriver skit. Det är inte möjligt att förstå hur de kan skriva saker som de gör. Jag önskar att jag kunde träffa personerna som skriver de här sakerna till mig. Att kunna sitta öga mot öga och fråga varför de skriver sådana här saker. Inte bara för min skull för det har hänt massor med gånger de senaste veckorna utan också för att förstå personens känslor. Det är inte acceptabelt. Vi måste öppna ögonen och se efter det här mycket. Jag tror att du dödar fotbollen om folk börjar prata om en spelare och deras familjer eller saker som det här.

Hur smärtsamt är det när klubbens fans gör det?
- De är inte supportrar för min klubb. Jag ser dem inte som det. Jag har sagt tidigare, du kan säga vad du vill om det handlar om fotboll, men inte om personen eller familjen. Det är två vitt skilda saker. Om någon har säsongskort och pratar så här om en egen spelare så förtjänar den inte vår respekt först och främst och inte heller från andra personer.

Xhaka har efter det röda kortet mot Burnley innan jul varit väldigt bra. Han säger själv att han känner sig stark både fysiskt och mentalt. På frågan om han gynnats av spel inför tomma läktare, med tanke på hans kontroverser med klubbens fans tidigare, säger han:
- Inte egentligen. Jag är inte en kille som är rädd att spela inför våra fans. Aldrig, någonsin. För jag älskar klubben och jag respekterar folket. Jag önskar att vi kunde spela inför fans för det skulle pusha oss mer och mer. Förhoppningsvis ändras situationen så att vi kan ha våra fans tillbaka så att vi kan jobba tillsammans.