tis 13 jul 2021 kl 20:50

Arsenal gjorde säsongsdebut i ett soligt Edinburgh - men spelet värmde desto mindre.

Det var ett ganska namnstarkt Arsenal som kom till match mot Hibernian efter en veckas försäsongsträning, även om startelvan innehöll endast ett namn som kan anses som givet i en normal startelva i ligan i form av Pierre-Emerick Aubameyang. Samtliga EM-spelare saknades helt, då dessa nu förstås är på semester.

Som väntat såg det lite ringrostigt ut på sina håll, men det var ändå Arsenal som inledde starkast.

Redan efter fem minuter kom Eddie Nketiah helt fri med tidigare Arsenal-målvakten Matt Macey i Hibs men avslutet gick utanför, och innan tio minuter var spelade kombinerade Ainsley Maitland-Niles och Sead Kolasinac fint och den sistnämnde spelade in bollen snett inåt bakåt mot Reiss Nelson totalmissade sitt avslut mitt i straffområdet.

Det blev emellertid hemmalaget som tog ledningen och det efter en jättetavla av Arthur Okwonko som gjorde A-lagsdebut i Arsenals mål. Han fick förvisso en svår bakåtpassning av Cedric Soares, men Okwonko borde ha nickat i stället för att försöka sparka vilket ledde till en totalmiss av bollen. Hemmalagets Martin Boyle fick därmed öppet mål och kunde rulla in 1-0.

Arsenal fortsatte trots målet att dominera med de där riktigt heta målchanserna uteblev, ett mönster vi känner igen från föregående säsong. I stället var det hemmalaget som var nära att utöka till 2-0 i den 40:e minuten när man träffade stolpen efter att ha fått spela sig igenom alldeles för enkelt.

I halvtid bytte Arsenal som brukligt i dessa matcher in en hel hög spelare. Ut gick Willian, Aubameyang, Okwonko, Nketiah, Maitland-Niles och Clark och in kom Thomas Partey, Alexandre Lacazette, Karl Hein, Nicolas Pepe, Folarin Balogun, Emile Smith Rowe och Omar Rekik.

Det var alltså ett avsevärt starkare Arsenal som kom ut till den andra halvleken och redan efter fem minuter var kvitteringen nära när Pepe drog iväg en frispark som gick via hemmakeepern i ribban och över.

I matchminut 64 var kvitteringen ytterst nära. Thomas Partey dundrade en frispark stenhårt i stolpen och ut.

I stället var det hemmalaget som efter en hörna kunde göra 2-0 i den 70:e minuten. Målet borde dock inte ha godkänts då det var offside med uppemot en meter på målskytten Mackay, men linjedomaren uppfattade inte detta - och även domarna måste ju faktiskt få vara lite försäsongsrostiga.

I den 73:e minuten ordnade Nicolas Pepe en straff som väl får läggas i kategorin "ganska billig" - och missade sedan själv den efterföljande straffsparken.

Till sist skulle Arsenal ändå spräcka nollan. Efter ett fint anfall rullade man ut hemmalaget och Hectro Bellerin hittade Emile Smith Rowe som bredsidade in en volley i mål till 1-2. Det hade då spelats 81 minuter.

Därefter hände inte särskilt mycket innan domaren blåste för full tid. Det blev förlust med 1-2, och det är väl kanske inget man ska dra alltför stora växlar på. Det såg lite stelt och segt ut på ganska många håll, så vi får hoppas att det var en produkt av att man är inne i en tung träningsperiod.