Medlemmar: 7545 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Lucas Torreiras fotbollsframtid är ytterst osäker.

Vilka är våra lånespelare?

tor 12 aug 2021 kl 09:16

Som vanligt har Arsenal ett antal spelare utlånade. Här reder Lukas Henningson ut varför våra spelare är i de klubbar de är i och vilka förväntningar vi kan ha på dem.

Utlåningar är en stor del av fotbollen. Vissa lånas ut för att de är för svåra att sälja, speciellt i dagens marknad där många klubbar har en ansträngd ekonomi i pandemins fotspår. Ibland blixtrar en Smith-Rowe till i Huddersfield och utvecklas till en nyckelspelare, och ibland lånas en oönskad Guendouzi ut till Hertha Berlin och Marseille för att han är svår att sälja.

Nikolaj Duus Möller - Viktoria Köln

Förra säsongen värvade vi den 1.94 cm långe svensken Nikolaj Duus Möller från Malmö FF. Den högreste centertanken som just fyllt 19 år gjorde en imponerande debutsäsong i ett annars svagt U23-lag när laget klarade kontraktet i högsta divisionen av Premier League 2 med liten marginal. Möller gjorde åtta mål och tre assist på 18 matcher. 

Kommande säsong ska Möller spela med Viktoria Köln i den tyska tredjedivisionen. Syftet med lånet är att Möller ska få regelbunden speltid på seniornivå. Detta är hans första steg inom seniorfotbollen och därför är speltiden viktigare än nivån på ligan. Förväntningarna på honom är att han ska bidra med mål i sitt nya lag. Kanske han kan bli den targetspelare i framtiden som vi saknat sedan Giroud var i sin prime?

"Nikolaj är en väldigt talangfull spelare. Han är lång och har en bra fysik, samtidigt som han också har väldigt bra teknik. Jag är övertygad om att han kommer att passa bra in i vårat lag. Han är en ung spelare med stor potential och det är kul att han vill utvecklas hos oss" säger Marcus Steegmann, sportchef för Viktoria Köln, till klubbens hemsida.

Tyreece John Jules - Blackpool

Precis som vår andre skribent Adam skrev så fanns det en tid när 20-årige John-Jules var nästa akademiprodukt som skulle slå sig in i a-truppen. Den tekniske anfallaren får nu spendera ännu en säsong på lån men denna gång i Championship. Föregående säsong gjorde John-Jules fem mål och tre assist på 18 matcher i League One-laget Doncaster Rovers.

Denna säsong ska John-Jules testa vingarna i Championship för första gången. När Blackpool förra säsongen gick upp i Championship var en annan Arsenal-utlåning, Danny Ballard, en del av framgången. Nu hoppas man från Blackpool-håll att relationen med Arsenal ska bära frukt ännu en gång. John-Jules förväntas få mycket speltid och ska kunna bidra med poäng.

"Vi värderar verkligen den goda relationen som vi har byggt upp med Arsenal och är glada över att de förlitar sig på oss gällande Tyreeces utveckling. Jag har följt honom ett tag nu, både i Arsenal men också i ungdomslandslaget. Han är en kreativ spelare som kommer att bidra med mål och assist." säger lagets tränare Neil Critchley till klubbens hemsida.

Daniel Ballard - Millwall

Den 21-årige nordirländaren stod för en imponerande säsong när han från mittbackspositionen hjälpte Blackpool att ta steget upp till Championship via play-off. 

Nu ska "Danny" ta ytterligare ett kliv i det betydligt mer etablerade Championship-laget Millwall. Mittbacken spelade hela matchen när Millwall tog en pinne i premiären mot QPR. Ballard är tänkt att spela på en av de tre mittbacksplatserna i backlinjen och ska försöka hjälpa Londonklubben att närma sig de högre positionerna i tabellen.

"Han är en ung spelare med bra storlek och bra erfarenhet från både landslagsspel med Nordirland och spel med Blackpool förra säsongen. Det här en bra möjlighet för honom att komma och pusha laget framåt, men också en bra utmaning för honom själv" säger Millwalls tränare Gary Rowett till klubbens hemsida.

Harry Clarke - Ross County

Föregående säsong huserade Harry Clarke i League Two där han gjorde 35 framträdanden för Oldham Athletic när laget slutade på en 18e plats i ligan. På försäsongen fick den 20-årige mittbacken även göra debut för Arsenals seniorlag i förlustmatchen mot Hibernian. Clarke fick sedan beröm av Arteta för insatsen i sin debut.

Kommande säsong ska Clarke spela i skotska Ross County och hämta ännu mer erfarenhet från seniorfotbollen. Harry Clarke väntas ta en ordinarie mittbacksplats i klubben och det är speltid som är målet med utlåningen. 

"Han är en spelare med stor talang men också med en fantastisk attityd. Han kommer passa perfekt in i klubben. Jag vill också tacka Arsenal som ger oss möjligheten att utveckla Harry till en bättre spelare" säger lagets tränare Malky Mackay till klubbens hemsida.

William Saliba - Marseille

Ja, då är vi här. Vad ska man säga om hanteringen av den gode Saliba? Han värvades in för stora pengar och har kallats för ‘’mittbackarnas Mbappé’’ av franska medier. Ändå lånas han nu ut till den tredje klubben sedan han signades för stora pengar av Arsenal 2019. Föregående säsong lånades han i Januari ut till Nice och stod för flera imponerande insatser.

Kommande säsong ska våran mittback spela i Marseille, vilket är svårt att begripa när vi själva dras med mittbacksproblem. Den 20-årige mittbacken kommer givetvis gå in och spela från start i laget efter att han redan bevisat sin klass under flera år i ligan. Det återstår fortfarande att se vad Arsenal vill få ut av denna utlåning. För mig är det helt obegripligt att han inte är i London. 

"William är en extraordinär spelare med alla kvalitéer som en modern mittback ska ha. Han har allt som krävs för att bli en av världens bästa mittbackar. Vi är medvetna om hans potential och kommer att föra samtal med Arsenal efter säsongen om hans framtid. Om det är om ett köp eller en utlåning återstår att se." sa klubbens president Pablo Longoria under presskonferensen när Saliba blev presenterad.

Dejan Illiev - SKF Sered

Målvakten från Nordmakedonien har hunnit fylla 26 år sedan han kom till Arsenal 2012. Ännu har han inte fått några minuter i seniorlaget och av allt att döma verkar det heller inte bli av framöver.

Illievs kontrakt går ut efter säsongen och tanken är att målvakten inte kommer att återvända till klubben. Eftersom att Illiev kom till Arsenal 2012 skulle han räknas som ‘’home grown’’ och eventuellt kunna ta en plats som tredjemålvakt, vilket inte alls skulle vara anmärkningsvärt då Runarsson fortfarande finns i laget.

Matt Smith - Doncaster Rovers

Matt Smiths kanske mest uppmärksammade ögonblick i Arsenal-tröjan än så länge är bilderna från medaljceremonin efter vinsten i FA-cupen 2020. En då 19-årig Matt Smith såg nästan rädd ut över att ta emot medaljen efter vinsten mot Chelsea, typ ‘’får jag verkligen göra det här?’’

Efter mindre lyckade lånesejourer i Swindon Town och Charlton hoppas nu Matt Smith på att få fler minuter i Doncaster Rovers. Den 20-årige mittfältaren har pratat med tidigare lagkamraterna från Arsenal, Ben Sheaf och Tyreece John-Jules som varit på lån i Doncaster förut. Nu hoppas både Smith och Arsenal att mittfältaren ska få den speltid han behöver för att utvecklas. 

"När jag vad tränare för Swindon så kunde man se att han hade en stor talang. Under de första veckorna i klubben var han vår bästa spelare. Nu har han mer erfarenhet och jag är övertygad om att han kommer att vara en nyckelspelare för oss denna säsong" säger Richie Wellens till klubbens hemsida.

Konstantinos Mavropanos - Stuttgart 

Den nu 23-årige mittbacken gör sin tredje raka säsong i det tyska ligasystemet. Mavropanos stod för en imponerande säsong i Bundesliga föregående år och blev till och med nominerad till månadens spelare vid ett tillfälle. Sedan greken anlände till Arsenal 2018 har han inte lyckats att ta sig in i en ordinarie Arsenal-elva. 

Mavropanos kommer fortsatt att vara en viktig del i Stuttgarts fortsatta kamp för att klara kontraktet i Bundesliga. Med all sannolikhet kommer mittbacken inte att återvända till Arsenal något mer. Enligt David Ornstein finns det nu en köpoption i lånekontraktet som ligger på £5 miljoner. Stuttgart förväntas köpa loss spelaren efter säsongen då han varit och säkerligen kommer förbli en viktig del av laget.

Matteo Guendouzi - Marseille

Till sist har vi då den ettrige mittfältaren Guendouzi. Första tiden i Arsenal var minst sagt imponerande. En då 18-årig Guendouzi var totalt orädd och ville ha boll i alla lägen, vilket också kunde straffa sig vissa gånger. Den insatsen jag minns mest är krysset mot Sp*rs 2019. De gick ifrån till 2-0 och sedan var Guendouzi exakt överallt på planen. Han vann boll, han drev boll, han skrek, han tacklades och han assisterade till ett av målen. Då trodde man att han skulle vara en del av vårt mittfält i många år framöver.

Istället kommer han nu spendera säsongen på lån i Marseille. Ett lån som kommer att övergå till en permanent övergång nästa sommar. Marseille kommer enligt David Ornstein att betala Arsenal cirka £9 miljoner för den unga men ack så hetlevrade mittfältaren. What could have been…

Lucas Torreira - ?

Om Torreira vet vi inte mycket. Han är fortfarande en kontrakterad Arsenal-spelare men tränar på egen hand borta i Spanien. I våras förlorade mittfältaren sin mamma och sedan dess har han gått ut med att livet har varit tufft. Fotbollen blev inte viktigt längre, sa han då.

Det troliga i fallet Torreira är att han blir såld innan fönstret stänger. Lazio, Sampdoria och Boca Junior har nämnts som eventuella klubbadresser. Tack för att du lyste upp den mörka decemberkvällen på Emirates 2018. Jag kommer aldrig glömma hur du slet av dig tröjan efter att ha punkterat matchen med ditt 4-2 mål mot Sp*rs. Ett glatt och klassiskt ögonblick under en annars ganska mörk Emirates-era.