Medlemmar: 4745 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Hur länge kommer Stan och Josh Kroenke att ha tålamod med Mikel Arteta?

Krönika: När agerar ni, KSE?

sön 29 aug 2021 kl 18:34

Noll poäng. Noll gjorda mål. Noll lag bakom oss i tabellen. Och, av allt att döma, noll aktion från våra ägare.

Inför matchen mot Manchester City hade jag egentligen inga andra förväntningar än att få se ett lag som i alla fall skulle se ut som ett lag, och ett lag som hade en plan för vad de skulle göra. Det hade vi sett väldigt lite av under de två inledande förlusterna så därför hoppades jag, förmodligen ganska naivt, att få se en förändring.

Men ack så jag bedrog mig. Jodå, vi började hyggligt och fick till och med iväg ett inlägg som Bukayo Saka kanske kunde ha gjort något bättre av, men sedan gick Manchester City till anfall för första gången och så var matchen avgjord - efter endast lite mer än sex minuter spelade.

För jo, det var precis så det kändes. Direkt efter det nästan kriminellt enkla målet föll nästan allt vad lagspel heter samman. Cedric Soares sparkade hål i luften på ett inspel efter en frispark han själv helt onödigt hade gett bort och det stod 2-0. Jo, visst borde det ha varit frispark för knuff mot Calum Chambers - men det hade inte ändrat ett enda dugg, vågar jag påstå. Ja, ni känner ju redan till vad som hände så jag behöver inte gå igenom allt. Vi förlorade med 5-0 och det hade nog, kändes det som, med lätthet kunnat bli både 7-0 och 8-0 om City hade gått för fullt.

Och jag vill nu se att klubbledningen agerar och entledigar Mikel Arteta från sin post med omedelbar verkan - för det här håller inte.

Det är egentligen inte det faktum att vi ligger sist som får mig att anse det. Man kan med fog hävda att vi bara ligger tre poäng efter “budget” och att vi bara hade kunnat kräva seger i premiärmatchen mot Brentford. Och visst, att vi skulle kamma noll mot både Chelsea och City var på förhand ingen sensation. Det säger jag inget om. Det är sättet vi har förlorat på som gör att jag tror att Mikel Arteta lever på lånad tid som manager för Arsenal FC. Det går att peka på covid, skador och annat som ursäkter, men i mitt tycke håller inte detta. Jo, tekniskt sett saknade vi åtta eller om det var nio spelare mot Brentford - men högst två eller tre av dem hade startat om de hade varit tillgängliga. I övrigt pratar vi om spelare som tex Alex Runarsson och Willian.

För mig är det stora problemet att jag inte ser någon som helst förändring i vårt anfallsspel, och att det som förra säsongen var i alla fall ganska bra - dvs försvarsspelet - har havererat totalt. Arteta har nu fått den snudd på mytiska försäsong som det har talats om som något slags Alexanderhugg - bara han får några veckor på sig så kommer det att hända grejor! Men nej du, den gordiska knuten sitter fortfarande kvar där lika obesgrad som Arsenal anno 2003/2004.

Arsenal är fortfarande ett lag som har förtvivlat svårt att skapa chanser trots att vi har spelare som tex Saka, Pepe, Aubameyang, ESR, Tierney och Ödegaard. Jag ser också ett lag som verkar rasa ihop mentalt så fort det går emot, och ett lag som alltför ofta ser ut som elva individer som träffades för första gången någonsin en kvart innan avspark. Så länge det går hyggligt bra orkar spelarna försöka spela enligt något slags tanke, men vid minsta motgång slutar man följa matchplanen och vill lösa allt efter eget huvud istället. Det finns absolut brister i spelartruppen och vi har inte ett lag som ens är i närheten av att slåss om ligatiteln - men den är långt ifrån så dålig att vi på fullt allvar ska behöva oroa oss för att bli indragna i nedflyttningsstriden, för det kommer vi att bli om vi fortsätter att uppträda på det här sättet.

Jag ser kort och gott mer eller mindre exakt det som alltid syns i lag där spelarna inte längre tror på sin tränare. Vi såg det under Unai Emerys sista två-tre månader i Arsenal, vi såg det i Chelsea när spelarna slutade lyssna på José Mourinho, vi såg det i Manchester United när spelarna slutade lyssna på José Mourinho, vi såg det i Tottenham när spelarna även där slutade lyssna på José Mourinho - och så vidare och så vidare.

Enligt mig borde vi redan i våras ha utnyttjat tillfället att acceptera att chansningen med Mikel Arteta inte gick hem och gett en ny manager chansen att få sätta sin prägel på laget under sommaren. Visst, vi tog tredje mest poäng i ligan sedan annandagen och slutade “bara” sex poäng ifrån fjärdeplatsen, men vi imponerade sällan och de märkliga laguttagningarna var många. De taktiska valen i exempelvis semifinalmötena mot Villarreal var obegripliga och spelade Unai Emerys lag rätt i händerna. Vi skapade generellt väldigt få målchanser, och det håller givetvis inte i längden att lita på att man ska göra mål på mer eller mindre alla chanser man skapar.

Jag tycker att klubben har värvat enligt en bra strategi under sommaren. Vi har värvat ungt och utvecklingsbart och inte försökt göra quick fixes i form av en märklig övertro på rutin som allenabotande kur. Men faktum är att även inför Unai Emerys andra säsong gjorde vi rätt bra värvningar i form av tex Pepe, Kieran Tierney och Gabriel - och sedan höll vi fast vid en uppenbart icke fungerande manager alltför länge.

Tanken på Mikel Arteta som räddaren i nöden efter Unai Emery-tiden var tilltalande, och jag förstår att klubben gjorde det valet då. Många i branschen har talat sig varma för hans kvaliteter och potential både före och efter att han fick jobbet hos oss, men så här ca 20 månader senare är det bara att konstatera att hur det än är med den saken så har han inte lyckats hos oss. Kanske är det bara frågan om att det är för tidigt i hans karriär - ungefär på samma sätt som att Unai Emery bevisligen inte är en oduglig manager utan att det nog mest handlade om att det inte funkade hos just oss av någon anledning eller två - men här och nu ser jag som utomstående betraktare ingenting som tyder på att han är kapabel att vända utvecklingen hos oss och jag tror inte att vi har råd att vänta på att han ska lära sig på jobbet. Vi behöver en manager som redan har tagit sina första steg och är redo för den här nivån.

Förutom några ytterst vaga rykten har det inte hörts mycket om att Arteta skulle sitta löst. Ägarna verkar, i alla fall utåt sett, vilja ge honom ännu mer tid. Personligen tror jag att det enda man uppnår med det är att skjuta upp det oundvikliga. På samma sätt som det för precis alla var uppenbart flera veckor innan han fick gå att Unai Emery inte var rätt man för oss upplever jag att ytterst få i dagsläget tror att Mikel Arteta är rätt manager för oss. Frågan är alltså bara när våra ägare ska inse samma sak och agera.

Bollen ligger hos er, KSE.