Medlemmar: 4979 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Vivianne Miedema drar in matchens första mål med ett välplacerat högerskott.

Smakstart för Arsenal i WSL

tis 7 sep 2021 kl 09:29

Arsenal Women inledde ligaspelet med ett stekhett derby mot Chelsea på Emirates Stadium. Ett mål och en assist från Miedema och två mål från Mead säkrade tre poäng till Gunners vilket var en drömstart i ligan för nya tränaren Jonas Eidevall.

Arsenal avslutade förra säsongen med att slåss om en Champions League-plats med Manchester United, men det har aldrig varit någon hemlighet att klubben har siktet inställt på att utmana Chelsea och Manchester City i toppen. Med förlängda kontrakt för nyckelspelare som Katie McCabe och Leah Wiliamson och nya tillskott som Mana Iwabuchi, Simone Boye, Frida Maanum samt prestigevärvningen Tobin Heath har man visat att man menar allvar och söndagens vinst mot Chelsea var en smakstart.

Arsenal har under de senaste säsongerna haft problem med att hantera den höga pressen som Chelsea spelar med men eftermiddagens match på Emirates hintade om att Eidevall hittat ett sätt att hantera den. Det blev tidigt i matchen tydligt McCabe fått instruktioner om att ligga högt i banan samtidigt som Maanum föll in bakom i en roll som påminde om en vänsterback. Eidevall själv sa efter matchen att det var en del i matchplanen och att han var nöjd med lagets spel den första halvtimmen.

Matchens första mål kom från Miedema som ibland har fått kritik för att, trots att hon i princip ständigt toppar skytteligan, ibland vara osynlig mot bättre motstånd. Det var hon dock inte den här gången utan i minut 14 avslutade hon säkert efter en läcker passning från McCabe. Holländaren fintade bort sin försvarare och rullade in bollen nära Bergers högra stolpe. Arsenal behöll pressen även efter målet och både Maanum och Iwabuchi hade två bra chanser. Med kvarten kvar av första halvlek tog gästerna över mer och mer, och strax innan halvtid lyckades Chelsea kvittera genom Cuthbert.

Hemmalaget rivstartade den andra halvleken och genom Beth Mead tog man tillbaka till ledningen i minut 49. Trots att hon avslutade med sin sämre fot skruvade hon in bollen från utkanten av straffområdet. Bara 11 minuter senare var det dags igen - den här gången rundade samme Mead Berger i Chelseas mål, fintade bort den sista försvararen och avslutade i en tom målbur. Repriser har visat att hon var offside för sitt andra mål men det var ingenting som linjedomaren uppmärksammade.

Bara fyra minuter senare reducerade Chelsea genom Pernille Harder och därefter ökade de pressen ytterligare. Att Chelsea är duktiga på att pressa, tvinga motståndarna till misstag och utnyttja sina chanser är ingen nyhet, så Arsenal fick fokusera på att försvara. Lösningen blev att flytta in spelarna i mitten och tvinga Chelsea till att spela in bollen från kanterna vilket inte är deras styrka. Eidevall har varit tydlig med att ett av hans fokusområden är att få laget att försvara sig mer disciplinerat och det lyckades han med i den här matchen.

Trots rejält med puls de sista tjugo minuterna slutade matchen 3-2 och det var Arsenals första vinst mot Chelsea sedan 2018. Nästa helg möter man Reading på bortaplan innan det är dags för ett nytt toppmöte mot Manchester City veckan därpå.

Matchfakta:

Arsenal v Chelsea 3-2

Målen: 1-0 (14) Vivianne Miedema, 1-1 (44) Erin Cuthbert, 2-1 (49) Beth Mead, 3-1 (60) Beth Mead, 3-2 (64) Pernille Harder.

Varningar, Arsenal: Katie McCabe (23), Nikita Parris (85). Chelsea: Magdalena Eriksson (66).

Arsenals laguppställning:

Manuela Zinsberger, Noelle Maritz, Leah Williamson, Jen Beattie (77), Kaite McCabe (61), Lia Wälti (84), Kim Little, Frida Maanum, Beth Mead (83), Vivianne Miedema, Mana Iwabuchi (61).

Avbytare: Lydia Williams, Nikita Parris (61), Steph Catley (61), Simone Boye (77), Anna Patten (83), Lotte Wubben-Moy (84), Hermione Cull, Teyah Goldie