Medlemmar: 8902 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Edus plan - tydlighet och attityd

mån 25 jul 2022 kl 12:33

Edu har berättat om nycklarna bakom Arsenals utveckling de senaste åren. Det har handlat om ett ibland smärtsamt förändringsarbete.

Arsenal har visat god form under träningsmatcherna den här sommaren - särskilt i matchen på natten mot söndagen när Chelsea besegrades med 4-0 - och enligt sportchef Edu är detta en del i utvecklingen av den plan klubben har haft sedan 2019.
-Med all respekt så inleddes den planen när vi bestämde att byta ut Unai Emery. Det var första delen, att gå till styrelsen och förklara varför det behövs en förändring och en ny riktning, säger Edu enligt football.london.

Det var så Mikel Arteta kom in i bilden.
-Idén var att ha en coach med en väldigt tydlig idé, plan och struktur - hur han vill spela. Utifrån det skulle vi bygga något tillsammans. Vi behövde vara väldigt modiga för att fatta det beslutet mitt under säsongen, för internt i klubben sa folk “wow, så har vi aldrig gjort förut”. Ibland måste beslut inom fotbollen göras snabbt. Det gör ont, är utmanande, men måste göras.

En annan viktig aspekt i Edus plan har varit att förändra attityden bland spelarna i truppen. Från bekväma spelare, som inte vill göra det lilla extra - till spelare som är beredda att göra allt för att vinna.
-När en spelare är 26 plus, har hög lön och inte spelar tillräckligt bra är det svårt att sälja honom. Han är bekväm - Arsenal, London, vackert, allt är fantastiskt. Hur flyttar man på den spelaren? Hur många sådana spelare hade vi förut? 80 procent av truppen, så jag sa till styrelsen att det inte skulle bli lätt att förändra laget direkt, för de flesta spelarna hade två-tre-fyra-årskontrakt. Vi behövde en strategi för att försöka förändra läget.

-När man spelar en avgörande match måste man ha en trupp som… “Jag vill döda någon”. Jag säger inte att vi inte har en bra trupp, men vi behöver en bredare trupp med personligheter som har attityden “Jag förlorar inte matchen, jag dödar hellre någon än att förlorar matchen.

Att hitta de där spelarna har varit i fokus under de senaste åren, och det är en del i att klubben inte ska vara nöjd med att bara prestera mediokra resultat med Arsenals mått mätt.
-Vi har hittat några fler spelare med den karaktären. Prata med Gabriel, Zinchenko och Fabio, de är här för att vinna. Jag vill vinna. En klubb som Arsenal, i vår storlek ska inte bygga för att komma fyra. Man måste vara realistisk och acceptera att Manchester City och Liverpool är före, men man kan samtidigt inte acceptera det. Det var därför jag var upprörd när jag kom tillbaka till klubben, för jag kände inte igen mentaliteten i klubben. Alla var bekväma. Alla var okej, okej, okej. Fuck you, “okej!”. Jag vill inte förlora matcher, och vi måste tillbaka dit.

Arsenal har fått kritik för att ha köpt ut ett antal spelare de senaste åren. Mesut Özil och Pierre-Emerick Aubameyang är kanske de mest brännande exemplen. Detta ser Edu som klokt.
-Ibland är det bättre att betala en spelare för att han ska lämna klubben än att behålla dem. För mig är det en investering. Ibland säger folk att det är dyrt och att någon kommer betala om vi säljer. Knappast, om spelaren är över 26, 27 och inte spelar bra och har hög lön - inte en chans.