Medlemmar: 6528 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Michael Oliver och hans domarkollegor har ett par nya regler att hålla koll på.

Regeländringar för säsongen

fre 5 aug 2022 kl 10:01

Inför varje säsong görs det ändringar och justeringar i reglerna. Här hittar du de viktigaste av årets uppdateringar.

Reglerna ändras och/eller förtydligas varje år och många gånger är det små justeringar som inte har någon större betydelse, men den här gången finns det som de flesta av er nog redan känner till en stor ändring, så vi börjar väl med den:

Fem byten

Premier League gör nu som många andra ligor redan har gjort och tillåter fem byten, precis som det var under den komprimerade säsongen 20/21. Nu som då måste bytena göras vid högst tre tillfällen, där byten i halvtid inte räknas in i de tre tillfällena. Notera också att det, i de regler som bestäms av IFAB, tidigare har varit en temporär regel att ligor får använda fem byten men nu är det en permanent regel. I samband med detta lägger man också till att en liga kan tillåta upp till så många som 15 (!) spelare på bänken. Premier League kör dock, såvitt jag utröna, vidare med nio. 

Fler bollar

En regel som helt har smugit under radarn men som kan få en viss betydelse är att Premier League nu äntligen släpper den idiotiska idén att man bara ska ha en enda matchboll. Nu kommer man utöver den boll som är spel ha en boll hos fjärdedomaren samt åtta bollar runt planen utplacerade på konor och med en bollkalle intill, varav två bakom vardera mål - med andra ord precis som det har fungerat i till exempel Allsvenskan i säkert 25 år om inte ännu mer. Nu spelar det ingen roll om en frispark så landar på rad 28 på Upper Tier på Emirates, nu får målvakten helt enkelt gå och ta den boll som ligger närmast bakom dennes mål i stället för att vänta på bollen ska komma tillbaka.

Slantsingling

Från och med denna säsong är det också bara domaren som har rätt att göra slantsinglingen. Nej, det har, tro't eller ej, inte funnits någon regel om det tidigare så exakt vem som helst hade kunnat singla den där slanten och det har förekommit att domare har låtit tex en av lagkaptenerna flippa upp slanten i luften. Nu är det således slut med sådant och domaren får sköta denna oerhört krävande uppgift på egen hand.

Målvaktens placering vid straffar

En till synes kanske obetydlig ändring men som kanske kan bli betydelsefull är att en målvakt nu kan stå bakom mållinjen vid en straff, det räcker att en fot är på/ovanför eller bakom mållinjen när straffen slås. Varför skulle man då vilja det, det låter ju korkat att stå inne i målet? Ett skäl skulle vara att då kan målvakten ta ett steg eller två medan straffläggaren gör sin ansats mot bollen och därigenom få lite mer fart framåt och kunna komma ut lite längre för att skära av vinkeln och kunna täcka en lite större yta utan att ha haft båda fötterna framför mållinjen när straffen slås. Och om målvakter börjar göra så, hur svarar utespelarna? Gissningsvis genom att försöka finta målvakten att kasta sig för tidigt så att de ska kunna rulla in bollen i det andra hörnet.

Offside

Här har det inte skett någon regeländring i strikt mening, men direktiven har förtydligats gällande vad som ska anses vara "avsiktligt försök att spela på bollen". I huvudsak gäller att hänsyn ska tas till hur snabbt bollen rör sig mot den som försöker spela den, om den är i luften eller på marken och om bollen kom "oväntat". För egen del är jag inte alls säker på att det här kommer att göra saker särskilt mycket klarare, det blir ju fortfarande en tolkningsfråga om bollen tex kom oväntat. Läs mer om de förtydligade direktiven här.

Skjuta upp matcher pga för få friska spelare

Det blev ett fasans liv förra säsongen när vi bad att få skjuta på bortaderbyt mot Tottenham trots att andra klubbar hade skjutit upp matcher på betydligt lösare grunder än vad vi gjorde och regelverket gjordes om, och nu har man skruvat åt det hela ytterligare. Reglerna består av en hel massa text formaterad på ett sätt som gör att man får ont i ögonen av att läsa den, och det går förvisso formellt sett fortfarande att få matcher uppskjutna men det är många villkor som ska uppfyllas och reglerna kan i stort sett sammanfattas med "glöm det, matchen ska spelas". Har ni långtråkigt och till varje pris vill ha något att läsa hittar ni bestämmelserna på denna länk.