Medlemmar: 8835 st.

Arsenalspelarna kunde fira femte raka segern i Brighton - och utökad serieledning.

Seger och utökad serieledning

lör 31 dec 2022 kl 21:16

Det blev cirkus på sydkusten. Men Arsenal redde ut stormen, vann och drygade därmed ut serieledningen.

Manchester City fick bara 1-1 hemma mot Everton och Newcastle United 0-0 på St James Park mot Leeds United.
Arsenal hade en superchans att dryga ut serieledningen.
Vilket man gjorde i Brighton.
The Gunners vann med 4-2, femte raka segern, och leder nu Premier League med sju poäng.

Mikel Arteta gjorde en ändring mot senast. Oleksandr Zinchenko ersatte Kieran Tierney. Spanjoren fick se Arsenal näta redan efter 65 sekunder i ovädret på Amex Stadium.
De svartklädda satte gasen i botten direkt och efter en bollvinst av Thomas Partey kom bollen till Gabriel Martinelli som gick för avslut. Skottet blev så att säga fulsnyggt och hamnade hos Bukayo Saka som stört kunde lägga bollen till rätta och placera in 0-1.
Engelsmannanens sjunde mål för säsongen.

Arsenals öppning var bra och framöver allt stabil. Det var total kontroll första 45. Det skapades en del och det kunde mycket väl ha varit 0-2 kort efter när Gabriel Martinellis instick till Zinchenko blev perfekt så att ukrainaren kunde smita mellan Brightonbackarna. Den gången kom hemmakeepern Robert Sanchez ut och räddade till hörna.
0-2 skulle dock komma sex minuter innan vilan. Det var ett halvturligt mål. Martin Ödegaard gjorde baljan efter en hörna när han på "returen" pangade bollen i backen och in i mål.

I den andra halvleken fick The Gunners en ny kanonstart. Redan innan klockan stod på 47 minuter var det 0-3. Ett snyggt anfall som gick via Saka till Ödegaard till Partey på mitten innan bollen kom ut till Martinelli.
Vänsteryttern hade vid flera tillfällen i första försökt vika inåt i planen. Den här gången gick han på utsidan om Lamptey. Skottet kunde inte Sanchez hålla och Eddie Nketiah kunde peta in returen.

Arsenal bytte ytterbackar efter en timme. Ben White och Zinchenko ut. Takehiro Tomiyasu och Tierney in. Det dröjde dock inte lång tid innan en rostig Tomiyasu jagade boll och tappade landsmannen Kaoru Mitoma som kunde rulla in 1-3 bakom Aaron Ramsdale.
Tack och lov kunde Arsenal blixtra till en gång till i matchen för det började kännas som att energin var slut.
Det hade bara gått sex minuter efter reduceringen innan Ödegaard med en strålande öppnande passning i djupet serverade Martinelli som kunde kuta ifrån Lamptey och sätta 1-4.

Men nu blev det rörigt. Brighton kastade fram allt de hade och i den 77:e minuten kick William Saliba bort sig och inhopparen Evan Ferguson kunde sätta 2-4. Arteta fick byta ut både Ödegaard och Partey som var tröttkörda och nu handlade det bara om att överleva.
Turligt nog gjorde vi det även om hemmalaget gjorde 3-4 i den 89:e minuten - ett mål som VAR plockade bort för offside.
Det kom någon chans till på slutet när Arsenal gick på knäna - men med en fembackslinje med inbytte Rob Holding kunde grabbarna hålla undan och vinna igen.