Medlemmar: 4433 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Saliba har varit strålande under säsongen för Arsenal.

Arteta hyllar Saliba - såg direkt hur bra han är

lör 4 mar 2023 kl 10:53

William Saliba har gjort stor succé under säsongen. Nu berättar Mikel Arteta om hur han funderade när fransmannen kom tillbaka till klubben - men också hur bra han tycker mittbacken varit.

William Saliba köptes från Saint-Etienne sommaren 2019. En del i affären var att han direkt skulle lånas ut tillbaka till den franska Ligue 1-klubben. Och att bli utlånad skulle bli en del i unge mittbackens vardag framöver.
Halva 20/21 spenderade han i Nice.
Och säsongen efter i Marseille.
Det började knorras i Arsenalleden när Saliba gjorde stormatch på stormatch och många undrade varför han inte fick chansen hos oss.

Men så inför den här säsongen, tre år efter det Saliba skrev på, planerade Mikel Arteta och övriga i tränarstaben för att integrera 21-åringen i sin trupp. Men det fanns frågetecken.
- Den första frågan var hur en spelare som varit borta så länge skulle kunna återintegreras i vårt lag, säger Mikel Arteta när han pratar Saliba med Evening Standard.
Men det fanns mer.
Mycket mer.
- Finns det en frustration här hos spelaren? Är det något mellan oss, personligt? Att det finns något mellan honom och mig för att han inte kunde förstå. Hur var hans förväntningar när han kom tillbaka med tanke på hur mycket vi betalade för honom? Är det samma sak i Frankrike som här? För i den här ligan har du inte toppförsvarare som är 21 år. Det fanns så många frågor, men han tickade av dem en efter en och gav oss all anledning att tro att han skulle bli en fantastisk spelare för oss.

När Saliba kom tillbaka valde Arteta sin väg att hantera situationen.
- Jag pratade inte med honom under den första veckan, säger spanjoren.
- Jag ville bara naturligt se, utan att jag påverkade hans tankar, hur han var. För då kan du helt förstå vem han är. Efter det så pratade jag med honom.
Arteta blev imponerad.
- Han påverkade direkt. När vi hade sett honom under de två första träningarna var vi överens om att han har en stor potential här. Han rätade ut alla frågetecken som vi kunde ha och gav oss alla anledningar att spela honom. Han har varit fenomenal sedan dess.

Under Salibas sista utlåningsår i Olympque Marseille gjorde han så många bra matcher att han under våren blev uttagen i det franska landslaget.
Inte undra på att många ställde sig frågande till hur Arsenal kunde låna ut honom en tredje gång istället för att ha honom på planen.
Arteta försvarar dock sitt beslut.
- Jag hoppades bara att beslutet vi tog var rätt trots att det var mot mångas åsikt. Men att skicka honom på ytterligare ett lån betalade av sig. Det var också helt rätt läge att plocka tillbaka honom nu. Men det kunde ha gått helt fel också, säger Arsenaltränaren.