Medlemmar: 8905 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Amanda Ilestedt och Lina Hurtig jublar efter den förstnämndes vinstmål.

VM:s första omgång ur ett Arsenal-perspektiv

tis 25 jul 2023 kl 09:50

Den första omgången av VM är spelad. Här hittar du en genomgång av hur det har gått för Arsenals representanter i turneringen.

NORGE, FRIDA MAANUM

Den första VM-omgången blev en historia av blandade känslor för våra gunners. Först ut var Norge mot Nya Zeeland, där hemmanationen gjorde en defensivt stabil insats och Norge inte hade kraft och fantasi nog att få bollen förbi Victoria Esson i hemmalagets mål. Nationalikonen Hanna Wilkinson gjorde matchens enda mål. Ada Hegerberg hade ett skott i ribban och vår egen Frida Maanum hade en bra chans i andra halvlek, men närmare kom de inte, utan Nya Zeeland vann med hedern i behåll och Norge får ta nya tag.

AUSTRALIEN, STEPH CATLEY OCH CAITLIN FOORD

I mästerskapets andra match möttes den andra värdnationen, Australien, och Irland. Våra gunners Steph Catley och Caitlin Foord spelade hela matchen för Australien. Vänsterbacken Catley krönte insatsen med att göra matchens enda mål, på straff.

IRLAND, KATIE MCCABE

I Irlands startelva återfanns årets spelare Katie McCabe på vänstermittfältet. Hon spelade hela matchen mot Australien men det hjälpte alltså inte, utan hemmalaget vann med 1-0.

SCHWEIZ, NOELLE MARITZ OCH LIA WALTI

Schweiz, med två gunners i startelvan, gjorde sin plikt och vann med 2-0 mot Filippinerna. Gamla Rosengårdsbekantingen Ramona Bachmann satte ettan på straff och efter det var matchen i princip avgjord. Walti blev utbytt och Maritz fick gult kort, annars inte mycket att rapportera.

KANADA, CLOE LACASSE

Forwarden Cloe Lacasse byttes in i minut 46 i Kanadas match mot Nigeria. Ett något överraskande poängtapp för regerande OS-mästarna, som är en av flera medaljkandidater i VM-turneringen.

DANMARK, KATHRINE KUHL

Danmark vann med 1-0 mot Kina och vår mittfältare Kathrine Kuhl spelade 62 minuter.

ENGLAND, ALESSIA RUSSO

Favorittippade EM-mästarna England vann planenligt men med nöd och näppe med 1-0 mot förväntade strykgänget Haiti. Stanway gjorde målet på straff. Vår nyvärvade stjärnforward Alessia Russo startade på topp för England och byttes ut i matchminut 76. Arsenal brukar ha fler spelare i Englands elva, men med ordinarie kapten Leah Williamson och EM:s skyttedrottning Beth Mead på skadelistan var Russo vårt enda bidrag.

SVERIGE, AMANDA ILESTEDT, STINA BLACKSTENIUS OCH LINA HURTIG

Nyförvärvet Amanda Ilestedt spelade hela matchen i det svenska mittförsvaret och avgjorde med en hörnnick i matchminut 90. Blackstenius var relativt osynlig matchen igenom och blev utbytt efter 67 minuter. Lina Hurtig blev inbytt i minut 88. Överlag var Sverige dominant mot Sydafrika men det var uddlöst framåt. 2-1-segern satt långt inne men var till slut ändå välförtjänt. Sydafrika är ett kontringsstarkt och snabbt lag, vilket gav en oväntad ledning, men Sveriges rutin och tyngd, särskilt på fasta situationer, gav till slut utdelning.

NEDERLÄNDERNA, VICTORIA PELOVA

Högermittfältaren Pelova spelade nästan hela matchen, blev utbytt i 90:e minuten, i Nederländernas seger mot Portugal. Matchens enda mål blev först bortdömt men ändrades efter VAR-koll, då den offsidestående nederländska spelaren inte bedömdes påverka spelet tillräckligt för att störa Portugals målvakt. Storstjärnan Vivianne Miedema saknas fortfarande på grund av skada.