Medlemmar: 6025 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Kevin Campbell i Arsenaltröjan under en match våren 1995.

Kevin Campbell har avlidit

sön 16 jun 2024 kl 00:33

Den förre Arsenalanfallaren Kevin Campbell har avlidit efter en kort tids sjukdom. Han blev 54 år gammal.

Kevin Campbell kom till Arsenal som 15-åring 1985. Tre år senare var den snabbe och starke anfallaren med och vann FA Youth Cup. The Gunners besegrade Doncaster Rovers med 6-1 över dom två matcherna. I laget fanns spelare som Alan Miller, David Hillier, Steve Morrow, Neil Heaney och Kevin Campbell - som gjorde hattrick i den första matchen som Arsenal vann med 5-0.
Kort därefter fick han A-lagsdebutera.
Det skedde i slutomgången i maj 1988 när Everton besegrades med 2-1 på Goodison Park. Campbell hoppade in med tolv minuter kvar att spela när han ersatte Martin Hayes.

Säsongen efter, när Arsenal vann ligan på Anfield, spenderade "Kev" på lån i Leicester City och Leyton Orient. Sen blev det mer och mer A-lagsspel. 1989/1990 blev det 15 matcher. Då kom strikerns första mål. På Highbury i mars 1990 hoppade Campbell in i den första halvleken mot Nottingham Forest när Paul Merson klev av. Med 13 minuter kvar att spela satte han 3-0.
Det stora genombrottet kom säsongen efter, 1990/1991.
Campbell gjorde nio mål, de flesta under februari, mars och april, när Arsenal vann ligan - sju poäng före Liverpool.
Hans målmässigt bästa säsong blev 1993/1994 när The Gunners vann Cupvinnarcupen på Parken i Köpenhamn. Campbell, som spelade hela finalmatchen mot Parma, gjorde 19 mål - fyra av dem i Europa.
Det viktigaste kom på Highbury i andra semin mot PSG. Arsenal hade kryssat på Parc des Princes när Campbell nickade in Lee Dixons inlägg - ett mål som tog klubben till final.

Säsongen 1994/1995 blev Kevin Campbells sista i Arsenal. Efter bara fem mål på 35 matcher såldes anfallaren till Nottingham Forest i juni 1995. Övergångssumman var £3 000 000.
Totalt spelade Campbell 228 matcher för The Gunners och han nätade 59 gånger.

Karriären gick sedan via Forest, där han vann andradivisionen, till turkiska Trabzonspor och sedan till Everton. Där var han i sex säsonger. Campbell avslutade karriären i West Bromwich Albion (2005/2006) och sist i Cardiff City (2006/2007).
Efter den aktiva karriären syntes Campbell i media och var en väldigt omtyckt person.
Tidigare i juni rapporterades det att han blivit inlagd på sjukhus och igår, efter en kort tids sjukdom, avled han.
Kevins son, Tyrese, som de senaste sju säsongerna spelat i Stoke City uttalade sig under lördagen:
- Smärtan av detta är obeskrivlig och som son ser du på din pappa som oövervinnerlig. Han är min idol, den jag ville bli när jag växte upp. Han var livet och själen på varje fest och varje rum han välsignade, en en-på-miljon-person som älskades av alla. En speciell, speciell person. Jag kommer att sakna dig pappa. Jag ber nu att vår familjs integritet respekteras när vi sörjer förlusten av en oersättlig far, bror, farbror och en fantastisk människa.

Många av Campbells före detta lagkamrater har skrivit väldigt fint om honom i sociala medier och han sörjs av hela Fotbollsengland.