Medlemmar: 8540 st.
Visa menyn

Gabriel

Arsenal presenterade brassebacken Gabriel onsdagen den 28 januari 2015.

Fakta

Längd: 187 cm
Tröjnummer: 5
Position: Försvarare
Nationalitet: Brasse
Ålder: 33 år
Födelseort: São Paulo
Moderklubb: Taboão da Serra
Tidigare klubbar:
Vitória (2010-2013)
Villarreal (2013-2015)

Ända sedan det förra transferfönstret stängde i början på september har Arsenalsupportrar över hela världen klagat högljutt över bristen på mittbackar. Detta blandat med muttrande om hur envis Wenger är och hur ingenting någonsin blir gjort förrän i sista sekunden under transferfönstret är något som har vuxit till sanningar under hösten.

Döm då om allas för våning när det inte var någonting dramatiskt eller sistaminuten alls när det kom till värvningen av Gabriel. Arsenal identifierade helt enkelt en spelare som uppfyllde kraven man hade, ordnade den nödvändiga administrationen kring arbetstillstånd och sedan köpte man helt sonika spelaren man ville ha. Och runt om i världen satt Arsenalsupportrar och skakade på huvudet i stum förundran. Kan det verkligen vara så enkelt? Är det så här det är att hålla på andra klubbar?

Visst, så länge inte Gabriel visar sig ha någon suspekt sjukdom som gör att han exploderar i samma stund som han kliver ut på planen på Emirates så verkar det faktiskt som att vi för en gångs skull har gjort precis det som behövde göras.
Men vem är egentligen denna brasilianare från São Paulo? Svaren på alla våra defensiva problem? För det första är det namnet vi behöver reda ut. På olika håll används Paulista som hans efternamn och han har till och med kallats det rakt ut i vissa artiklar men detta stämmer inte.

Paulista hänvisar helt enkelt bara till hans bakgrund från São Paulo och används som ett sätt att särskilja honom från alla andra Gabriel som spelar fotboll. Hans fullständiga namn är Gabriel Armando de Abreu och många brasilianare använder sig gärna av sitt förnamn snarare än sitt efternamn. Det är därför det kommer stå Gabriel bakpå tröjan och det är också det han ska kallas.

Gabriels väg från relativt okänd utanför Brasilien till Arsenal har gått snabbt. För drygt 18 månader sedan spelade han för Vitória, ett fotbollslag från kuststaden Salvador. Klubben har en av de mest framstående ungdomsakademierna i Brasilien och fostrat spelare som David Luiz, Bebeto, Dida och Hulk.

I augusti 2013 flyttade han från Vitória till den spanska klubben Villarreal där han snabbt blev omtyckt av supportrarna. Han tog avsked av dem innan matchen mot Levante, den tionde raka matchen utan förlust i ligan. Även om värvningen kom som en överraskning för många Arsenalsupportrar, och även om många av oss inte hade hört mycket om Gabriel innan flytten, så var intresset från Arsenal inte någon skräll för hans lagkamrater.

Denis Cheryshev, mittfältare i Villarreal, var tydlig med det när han pratade med The Guardian efter matchen mot Levante.
– Jag vet inte om ni har sett oss spela den här säsongen men vi har hållit nollan nio matcher och de som ser honom spela vecka ut och vecka in, och vi som tränar med honom, är inte förvånade. Han har haft en fantastisk säsong. Att Gabriel skulle flytta till ett storlag är inte alls förvånande.

Han är övertygad om att försvararen kommer att klara av flytten till England galant. Detsamma verkar gälla för flera andra av Gabriels tidigare lagkamrater. Det finns några ord som återkommer om och om igen när man läser om vad andra har sagt om Gabriel och det är snabb, bra speluppfattning och dedikerad. Han verkar dessutom vara en spelare som sätter laget framför sin egen prestation – någonting som är positivt för en försvarare.

Till Arsenal.com berättar han själv vad supportrarna kan förvänta sig av honom och hur han är som spelare:
– Jag har kommit till en storklubb och fansen får en spelare som vill hjälpa laget. Jag tänker inte bara på mig som en individ, för det är inte viktigt. Jag är mer fokuserad på att hjälpa mina lagkamrater och laget. Jag vill hjälpa alla så supportrarna kan förvänta sig en spelare som är här för att hjälpa laget att vinna saker.

Gabriel kommer alltså från ett Villarreal som har gått som tåget under hösten. Näst efter Barcelona och Real Madrid är de laget med bäst försvar i La Liga hittills under säsongen 14/15. Gabriel var också den försvarare som startat flest matcher för dem, hela 18 av 19 möjliga. I somras sa han själv att den första säsongen behövdes för att
landa i ett nytt lag och nytt land men att nästa säsong skulle bli bättre. Det blev den också. Trots att han bara är 24 år gammal har han alltid haft förutsättningarna för att bli en bra mittback: aggressiv, stark och lång. Men även ödmjuk och hårt arbetande är ord som återkommer i intervju efter intervju. Det kanske låter som klyschor, men i Gabriels fall upprepas de så ofta att det måste ligga någonting bakom dem.

Personalen på Ciudad Deportiva Villarreal (träningsanläggningen) berättar om långa genomgångar för Gabriel tillsammans med Marcelino. De tillbringade timmar tillsammans och tittade på videoinspelningar och diskuterade positionering, beslutsfattande och mycket annat.
– Han har gjort snabba framsteg. Det var svårt för honom i början för fotbollen i Europa skiljer sig mycket från den i Brasilien, speciellt taktiskt sett. Han var en oslipad diamant helt enkelt. Men tack vare att han jobbat hårt så har han gjort framsteg nästan varje dag. Han förstår sig verkligen på spelet och han har förtjänat den här chansen, säger Marcelino i en intervju med the Guardian.

– Att gå från Brasilien till Spanien är betydligt svårare än att gå från Spanien till England. Den spanska ligan är mer taktisk än Premier League, det är färre höjddueller och färre tacklingar, men nivån är annars ungefär likvärdig. Jag tror inte att han kommer ha några problem. De flesta som går härifrån dit klarar det bra. Han är ung, bara 24 år, och att ta en ledarroll måste komma stegvis men det kommer att gå bra för honom.

Trots att Gabriel fortfarande är relativt oprövad på den högsta nivån har han visat stor potential. Många pratar om hans möjlighet till utveckling och det är inte svårt att se varför Wenger har blivit intresserad av honom. Då han kommer från samma klubb som David Luiz har likheter dragits mellan de båda försvararna men Wenger själv anser inte att de är samma typ av spelare.

– Gabriel har en annan stil. David Luiz ser mer ut som en defensiv mittfältare än en försvarare. Jag tycker att Gabriel är mer som en typisk försvarare, han villförsvara, säger Wenger.

Vi har haft en hel del brasilianare i laget tidigare – med varierande fram gång. Gabriel själv är i alla fall säker på vem det är han själv vill vara mest lik.
– Jag minns Gilberto Silva väl eftersom att han alltid var med landslaget, säger han till Arsenal.com.

Han inspirerade och influerade många spelare – inte bara i Brasilien utan i hela världen. 
– Jag vill vara lik honom. Jag vill ta med hans positiva egenskaper i mitt eget spel och ut på planen, jag tycker att han var mycket professionell och gjorde mycket för laget. Jag vill vara som honom, göra så mycket jag kan för att stötta laget.

Men Gabriels plats som mittback har inte alltid varit självklart. Faktum är att han en gång startade längre fram i planen. 
– Jag började som så många andra barn – som anfallare, men jag var inte särskilt bra. Jag flyttade längre och längre bak i planen, sen när jag bytte klubb så placerade de mig i försvaret. När jag väl bör jade spela där så kändes det rätt. Det finns ingenting som skulle få mig att byta position nu. Som tur är har allting ordnat sig för mig och nu kan jag inte tänka mig att spela i någon annan position.

Att Gabriel har en fallenhet för försvarsarbete är någonting som bekräftas av Wenger. Fransmannen har även berättat att man tagit hjälp av det amerikanska statistikföretaget StatDNA, som klubben förvärvade för ett tag sedan, när man scoutat Gabriel.
– Jag kan inte säga för mycket men hans statistik ser bra ut, säger Arsenalmanagern i en intervju med Telegraph. Vi tittar på brytningar, höjddueller, tacklingar och så vidare. Vi använder siffrorna för att se om de bekräftar det vi ser.

– Om en scout kommer hem och säger att en spelare ”ser bra ut” är det skönt att ha någonting som backar upp det. Vi kan då titta på statistiken för de senaste fem eller sex matcherna, skicka dit scouten igen och om det fortfarande ser bra ut så känns värvningen tryggare. Det är alltid en risk inblandad men det blir lite säkrare.

Trots de tongångarna från Gabriels tidigare lagkamrater och siffrorna från StatDNA finns det dock en del att jobba på. Språkbarriären är en av de sakerna som Wenger pekar på. Det faktum att vi har en hel del spansktalande spelare i laget underlättar såklart, men engelskan är någonting som han måste jobba på innan Gabriel är redo för en plats i startelvan. De nya lagkamraterna är också positiva och Theo Walcott säger till Arsenal.com att Gabriel redan har gett laget en boost.
– Jag har bara tränat med honom en gång men han sätter ingenting i mellan. Han är inte rädd och det är bra, speciellt i Premier League där tacklingarna är viktiga. Han är lång också, jag insåg inte riktigt hur lång innan jag träffade honom. Det kommer ta lite tid för honom att komma in i laget och i spelet men det ser positivt ut.

Gabriel själv säger till den officiella hemsidan att han ser fram emot ett nytt äventyr.
– Jag kommer från en liten klubb i den brasilianska ligan. Jag gick därifrån till spanska ligan och det var en dröm som blev sann, att spela i Europa. För ett tag sedan kom jag fram till att jag verkligen ville spela i Premier League och sedan dess har jag arbetat hårt för det.

Det verkar som han hårda arbete har lönat sig för nu är han på plats i London. Även om han har en bit kvar innan han är redo att ta klivet in i startelvan är vi många som är nyfikna på honom. En spelare i Gabriels ålder och med potential känns som ett perfekt steg bakom Koscielny och Mertesacker.
Bara hans lagkamrater kan lägga lite tid på att lära honom “offside” och “look at the linesman” så han nog snart vara på banan.

Säsong för säsong

2014-2015

Gabriel debuterade för Arsenal i FA Cupmatchen mot Middlesborough i februari och debuten i Premier League kom i slutminutrarna av matchen mot Crystal Palace. Trots två starter i mars hade han svårt att behålla platsen och han fick se sig som tredjeval bakom Mertesacker och Koscielny.

2015-2016

Gabriel erkände själv under försäsongen att det första halvåret hade handlat mycket om att acklimatisera sig till spelet i England. Han fick chansen från början av säsongen och Wenger visade tydligt att han har förtroende för brassen. Dock förlorade han sin plats i och med utvisningen mot Chelsea i september. Trots att resterande höst var lite knackig har Wenger hela tiden visat att han har förtroende för Gabriel. Första målet för Arsenal kom i December i matchen mot Bournemouth som klubben vann med 2-0. Under våren fick Gabriel chansen igen från och till, och han spelades både tillsammans med Koscielny och Mertesacker.

Statistik

Premier League

Champions League

FA-cupen

Ligacupen

Totalt

Kort

Säsong

Spelade
matcher
Antal
mål
Spelade
matcher
Antal
mål
Spelade
matcher
Antal
mål
Spelade
matcher
Antal
mål
Spelade
matcher
Antal
mål
2014/2015 6 0 0 0 2 0 0 0 8 0 2 0
2015/2016 21 1 4 0 4 0 0 0 29 1 7 1
2016/2017 19 0 2 0 3 0 3 0 27 0 6 0
Totalt 46 1 6 0 9 0 3 0 64 1 15 1