Medlemmar: 8910 st.
Visa menyn

Stephan Lichtsteiner

Den schweiziska högerbacken Stephan Lichsteiner kom till Arsenal under sommaren 2018 och var en av de första spelarna som blev klar för Unai Emerys nya Arsenal.

Fakta

Längd: 182 cm
Tröjnummer: 12
Position: Försvarare
Nationalitet: Schweizare
Ålder: 40 år
Födelseort: Adligenswil
Moderklubb: FC Adligenswil
Tidigare klubbar:
Grashopper (2001-2005)
Lille (2005-2008)
Lazio (2008-2011)
Juventus (2011-2018)

Leichsteiner föddes i Adligenswil mitt i Schweiz den 16 januari 1984. Som tonåring lämnade han sitt barndomshem för att spela fotboll i Grasshopper, Zürich, och gjorde A-lagsdebut säsongen 2001/2002. Mer än så blev det inte under den säsongen utan han fick vänta till nästa säsong innan han fick en mer regelbunden plats i laget och fick hjälpa dem att vinna titlar. Samtidigt som han bodde i Zürich och försökte slå igenom som fotbollsspelare hade han en lärlingsplats hos banken Credit Suisse men till slut valde han en karriär som fotbollsspelare. Lichsteiner är en högerback eller offensiv wingback som är känd för sin snabbhet och kraft.

Sommaren 2005 lämnade Lichsteiner Grasshopper för att prova lyckan i Ligue 1 då han joinade Lille. Han blev snabbt en viktig kugge i laget och hjälpte Lille till att sluta trea i ligan och säkra Champions League-spel. Sista säsongen i klubben slutade dock i besvikelse då Lille inte tog sig högre upp än en sjundeplats och därför också missade Europaspel kommande säsong. 

Efter att ha imponerat under EM 2008 var det flera klubbar som ryktades vara intresserade av schweizaren, inklusive PSG och Everton. I juli valde han dock att skriva på för italienska klubben Lazio, som var intresserade av honom som ersättare till Valon Behrami som lämnat för West Ham United. Hans första mål kom i Lazios vinst över lokalrivalerna Roma i derbyt som spelades i april 2009. Det var tuff match med mycket varningar, varav en tilldelelades Lichesteiner efter att han råkat i luven på Romaförsvararen Christian Panucci. Trots att Lazio slutade på en tiondeplats den säsongen lyckades man ändå ta sig ut i Europa i och med att man vann den inhemska cupen. När Lichsteiners parhäst Kolarov lämnade Lazio blev även schweizarens framtid i laget osäkert och sommaren 2011 lämnade han klubben.

Istället hamnade han i Juventus och i september debuterade han i matchen mot Parma och då gjorde han också mål, det första målet som gjordes på Juventus nya arena. Juventus vann ligan den säsongen och Lichsteiner var en viktig spelare i lagets solida defensiv, han missade bara en handfull matcher på grund av avstängningar och skador. Säsongen därpå spelade han inte riktigt lika många matcher på grund av skador men han var trots det en av lagets viktigaste spelare. Han växte i Contes 3-5-2 och avslutade säsongen som Juventus bästa assistgörare tillsammans med Pogba. I september 2015 byttes han ut i halvtid då han hade svårt att andas. Senare uppdagades det att han behövde en hjärtoperation för att åtgärda arytmi, men han var tillbaka efter redan ett par månader och gjorde Juventus enda mål i matchen mot Borussia Mönchengladbach i Champions League som slutade 1-1. 

I juni 2018 gick flytten till norra London och Arsenal. Många säger att erfarenheten och Lichsteiners tuffa spelstil kommer att vara en tillgång till Gunners. Om så är fallet återstår att se.

Säsong för säsong

2018/2019

Gjorde sin debut 12 augusti i matchen mot Manchester City då han ersatte Ainsley Maitland-Niles.

Statistik

Premier League

Champions League

FA-cupen

Ligacupen

Totalt

Kort

Säsong

Spelade
matcher
Antal
mål
Spelade
matcher
Antal
mål
Spelade
matcher
Antal
mål
Spelade
matcher
Antal
mål
Spelade
matcher
Antal
mål
2018/2019 14 0 0 0 1 0 2 1 23 1 5 0
Totalt 14 0 0 0 1 0 2 1 23 1 5 0

Lichtsteiner i sociala medier