Medlemmar: 8904 st.
Visa menyn

Aaron Ramseys makalösa resa

Sebastian Parkkila
lör 9 nov 2013 kl 00:00

Aaron Ramsey har gjort en helt makalös resa i fotbollsvärlden – från utskälld och utdömd av sina egna supportrar till att vara omtalad som en av de bästa mittfältarna i Europa och därmed världen. Det kan vara på sin plats att ta sig en titt på hur den unga walesaren kom att ta sig dit.
Ramsey föddes i Caerphilly i södraste Wales, en ort i storlek med Landskrona ungefär. Orten har inte gjort mycket väsen av sig förutom att Sex Pistols spelade en omtalad konsert där under slutet av 70-talet som ledde till tumult. Bandet var vid den tidpunkten så avskytt att Caerphilly var en av fåtalet orter som ens lät Sex Pistols spela live. Annars går det att läsa sig till att en stor ost-festival hålls i staden på somrarna.

Där växte han alltså upp, Aaron Ramsey, och började i en väldigt tidig ålder att utöva rugby och sågs som en stor talang. Som yngling blev han till och med scoutad av St Helens Saints – som spelar i den högsta rugbyligan i landet – efter att ha spelat en match mot dem. Ramsey hade däremot redan skrivit på för sin moderklubb Cardiff City. Utöver det var han även rankad som fyra i Storbritannien i femkamp bland ungdomar under 17 år så sent som 2006.
Det kom däremot en tid då Aaron Ramsey tvingades välja mellan fotbollen och rugbyn, båda sporter som han gillade rakt igenom och hade en god chans till att spela professionellt. Han skulle välja fotbolle som kom in i hans liv redan vid 6 års ålder, och när han var 8 rekryterades han av Cardiff efter att ha imponerat i en ungdomsturnering. Där slog sig unge Ramsey genom rankerna med målet att få en chans i Cardiffs a-lag, och hans kurva pekade spikrakt uppåt. Han var tidig att nå samtliga åldersindelade lag och sågs hela tiden som lagets absolut störste talang. Ramsey noterades för sin passningsförmåga och teknik redan när han var 14 år.

I april 2007 skulle sedan Aaron Ramseys dröm gå i uppfyllelse då han stod redo att hoppa in för Cardiff hemma mot Hull. När han bytte av Paul Parry var Ramsey 16 år och 124 dagar, och därmed den yngste spelaren som någonsin hade spelat för Cardiff City. Han skulle i augusti också bli den yngste att representera Wales i U21-sammanhang som 16-åring. Redan då hade Ramsey tackat nej till erbjudanden från två Premier League-klubbar. En icke-namngiven London-klubb och Everton. Låt oss för skadeglädjens skull anta att London-klubben var Tottenham.

Säsongen efter skulle bli hans sista i Cardiff och Wales innan färden till Premier League. Som 17-åring spelade Ramsey 15 ligamatcher (totalt 22 matcher) för Cardiff och hade mot slutet av säsongen etablerat sig som en a-lagsspelare. Många var storklubbarna som tittade på med girig blick och handen nära checkhäftet.
Efter Cardiffs kvartsfinal i FA-cupen blev det känt att inga mindre än Manchester United var ute efter walesaren, och Alex Ferguson hade tagit sig tid att samtala med tränare Dave Jones om en potentiell övergång. Det var vid den tiden känt att Ramsey var en stor beundrare av United-legenden Ryan Giggs, och en övergång låg till synes nära till hands. I juni 2008 gick Manchester United ut på sin officiella hemsida och berättade att klubben hade kommit överens med Cardiff om en övergångssumma, och nu var det bara en tidsfråga. Trodde man.

Vad Alex Ferguson inte visste då var att Arséne Wenger hade ordnat ett flyg åt Ramsey till Schweiz för ett personligt möte under den dåvarande EM-turneringen. ”Rambo” kom efter det tillbaka till Storbritannien med en helt annan inställning. Han meddelade Fergie att han inte längre var intresserad av erbjudandet från Manchester United. Aaron Ramsey hade bestämt sig – han skulle skriva på för Arsenal Football Club som betalade 4,8 miljoner pund. Om Wengers inflytande på hans beslut sade han då:

– Han var en väldigt stor faktor i mitt beslut. Jag är så lycklig över att ha skrivit på för Arsenal.

Han fortsatte:

– Arséne pratade med mig länge om klubben och om planerna för framtiden vilket exalterade mig.

Wenger kallade i sin tur Ramsey för en spelare med ”enorm potential” och som en väldigt intelligent och mogen spelare. Arsenals supportrar skulle få se nyförvärvet direkt under försäsongen då han deltog i båda lagets matcher i Emirates Cup.

Ramseys första tävlingsmatch för Arsenal blev den mot FC Twente på bortaplan i Champions League-kvalet, en match som vanns med 2–0. Premier League-oskulden tog han sedermera på ett Özilskt vis mot Blackburn, där han assisterade Adebayors hattrick-mål.

Det tog inte heller lång tid innan 17-åringen också skulle göra sitt första mål för sin nya klubb mot Fenerbahce i Champions League. Ramsey spelade totalt 22 matcher under sin första säsong för Arsenal. Han blev utsedd till en av Europas hetaste talanger av Fifa.com och skrev på ett nytt långtidskontrakt med Arsenal sommaren 2009, bara ett år efter att han hade anslutit till klubben. Allting flöt på perfekt för Aaron Ramsey inför vad som förväntades bli hans genombrottssäsong. Han hade redan hunnit spela 29 matcher för Arsenal i februari under säsongen 2009/10.

Men, den 27 februari reste Arsenal till Britannia Stadium för att möta Stoke City. Vi alla minns det. Stoke-försvararen Ryan Shawcross för bollen framåt med usel teknik och lyckas stöta bollen en meter framför sig. Aaron Ramsey kommer dit först för att stjäla bollen. Vad som hände näst var otänktbart. Shawcross fortsätter sin satsning framåt – trots att han själv inser hur sen han är – och sätter samtidigt upp dobbárna och stampar till medan han är i luften. Han träffar Aaron Ramsey på smalbenet med dobbarna först, och Ramseys ben såg fullständigt förvridet ut. Sol Campbell skällde ut domaren efter noter medan Walcott panikartat tog sig för huvudet och kunde inte förstå vad som hade hänt. Det visade sig senare att Ramsey hade brutit både sitt skenben och sitt vadben. ”I think it was a 50–50 tackle. He’s not a malicious kind of lad”, sade Danny Pugh famöst om sin lagkamrat Ryan Shawcross efter incidenten.

Många spådde att Aaron Ramseys karriär var över efter att ha sett den horribla tacklingen. Över 60 000 Arsenal-supportrar skickade krya-på-dig-meddelanden till den store talangen. Samtliga förmodligen osäkra över huruvida de skulle få se walesaren sparka en fotboll igen. Wenger visade trots det sin enorma tillit till Ramseys talang under sommaren 2010 genom att erbjuda honom ännu ett nytt långtidskontrakt. Ramsey skrev på, så klart.

Det skulle dröja nio månader innan Ramsey var tillbaka på en fotbollsplan. Han började med en match med Arsenals reserver den 23 november. Han blev därefter utlånad till Championship-laget Nottingham Forest. På grund av den grymma vintern blev det endast två matcher under låneperioden för Aaron Ramsey, och sedan blev han tillbakalånad till sitt gamla Cardiff där han välkomnades som en hjälte.

– Om det krävs att jag går ut på lån igen under en månad för att få ett par till matcher som hjälper mig komma i form snabbare och tillbaka till Arsenals a-lag så är det vad jag kommer att göra, sade Aaron Ramsey.

Ramsey spelade totalt sex matcher för Cardiff och gjorde ett mål. Cardiff frågade Arsenal om de fick förlänga lånet, men Wenger valde att behålla Ramsey i Arsenal. Ramsey drog på sig den röd-vita tröjan igen för första gången på över ett år mot Manchester United i FA-cupen, då han kom in i 72:a minuten.Trots bortaplan möttes Ramsey av ett stort jubel när han äntrade planen.

Han skulle dock inte vara densamma. Det gick segt för Ramsey, han såg initialt rädd ut på planen även om han testade benet genom att ge sig in i hårda närkamper då och då. Men något fattades, passningarna satt inte som de hade gjort innan och tekniken var inte heller den intakt. Men oron kom först under säsongen därpå då Ramseys problem på planen fortsatte och han radade upp mediokra insatser. Arsenals supportrar fick sedermera slut på sympatier för Ramsey under början av säsongen 2012/13, och på sociala medier fick han ta emot enorma mängder näthat – ofta lett av ingen mindre än Piers Morgan. Många var dem som begärde att Ramsey skulle säljas. Det blev värre ju längre säsongen gick.

Det skulle sedan dröja till slutspurten av säsongen innan glåporden började tystna, och Ramsey började sakta men säkert form. I april såg han mobilare ut, hans lugn och passningsspel sken igenom igen och han hade ett återfunnet lugn på planen.

”Transfer deadline day” 2013 slog Arsenal klubbrekord tre gånger om för att värva världsklassmittfältaren Mesut Özil, och med spelare som Cazorla, Wilshere och Rosicky fanns tveksamheter över huruvida Ramsey skulle kunna få någon speltid över huvud taget. Mesut Özil var från dag ett namnet på allas läppar. Arsenal-supportrar världen över var så exalterade världen över att filmatiseringen förmodligen hade krävt föräldrars närvaro. Cazorla och Özil, det var allt det snackades om. Men det ingen hade räknat med var att Aaron Ramsey skulle starta säsongen som en av världens absolut bästa.
Ramsey gjorde sitt första mål för säsongen i första kvalmatchen till Champions League borta mot Fenerbahce. I returmötet gjorde han sedan två ytterligare mål. Målskyttet i Premier League inledde han borta mot Sunderland i mitten av september i Özils första match för klubben. Det enda namnet på allas läppar var fortfarande Özil som bara dröjde ett tiotal minuter innan han fick sin första assist för klubben.

Men Ramsey satt där under sin korkek, utan bekymmer. I Arsenals nästa match gjorde Ramsey ännu ett mål, borta mot Marseille. Efter det togs Ramseys nemesis-lag emot på Emirates Stadium: Stoke City. I vanlig ordning var det mycket prat inför matchen om händelserna den där februaridagen 2010. Hur skulle Aaron Ramsey reagera? Är han över det hela?

Ramsey svarade: fem minuter in i matchen slog Özil en frispark som räddades, men Aaron Ramsey slog till på returen för sitt femte mål för säsongen. Nu kunde ingen tveka på att Ramsey var över den psykologiska skadan som orsakats av den fysiska. Dessutom började Arsenals supportrar nu bli exalterade över Ramseys fina form i inledningen av säsongen. Men karln skulle inte sluta.

I nästa ligamatch reste Arsenal till Wales för ett möte med Swansea där Ramsey åter igen noterades i målprotokollet. Den 19 oktober gjorde han ytterligare ett hemma mot Norwich. När Arsenal sedan tog emot Liverpool slog Ramsey till med ett drömmål. Özil tar sig fram längs högerkanten och spelar in en hård passning till Ramsey som kontrollerar. Kolo Touré tar avstånd, vilket Ramsey ser. Han tar god tid på sig att rada upp bollen för att slå till på halvvolley, och han får en fantastisk träff från alldeles utanför Liverpools straffområde.Publiken på plats kunde inte tro sina ögon, finns det inget stop på den tidigare masslynchade walesaren? Undertecknad hade tur att vara på plats för att registrera, och uppleva, de starka känslor som väckte när han säkrade segern och ligaledning med fem poäng. Sensationen var ett faktum.

Men precis där, när man inte kunde dyrka Ramsey mer, så håller han sig framme borta (!) mot Dortmund i en vital match i Champions League-gruppen och avgör matchen. Detta efter ett enormt slit på mittfältet. I början av november har den centrale mittfältaren Ramsey gjort 8 mål och 5 assist på totalt 13 matcher. 6 mål och 4 assist på 10 matcher i ligaspelet.

Men det är inte bara den enorma målformen som imponerar, inte ens i närheten. Ramsey har en otömbar källa av kondition, och om man omvandlade den till energi skulle vi säkerligen kunna åtnjuta än lägre elkostnader världen över. Han är den meste tacklaren i hela Premier League – spelaren som inte ens spelar i den defensiva mittfältsrollen. Han är rankad trea i världen enligt Whoscoreds statistik, efter Messi och Ribery. Före Ronaldo, Reus och Neymar.
Han bjuder på Zidane-snurrar och 40-meterspassningar. Han är överallt – samtidigt. Han är allt som är Aaron Ramsey, och han spelare för Arsenal. Och nu ber vi till Bergkamp för att hans form håller i sig säsongen ut och leder till någonting riktigt stort.

Jag är nu en troende och jag kunde inte säga förlåt nog många gånger för hur jag dömde ut dig för mindre än ett år sedan. Wenger hade rätt – vi hade fel. Allt är åter som det ska i världen.

Kommentarer

Bild för Fredrik Norman

Vackert! 

Jag gick igenom min Twitter härom dagen och hittade en tweet från februari iår där jag skrev att Ramsey borde inte du ansöka om att bli såld. 

Jag skäms för detta. Men precis som den gamla visan säger Wenger Knows!

Bild för Sebastian Parkkila

Tack, och jag och många andra har ju skrivit liknande saker. Bara att skämmas.