Medlemmar: 8905 st.
Visa menyn

Arsenal har mycket att bevisa

Sebastian Parkkila
mån 11 nov 2013 kl 17:52

Det var en pojkaktig insats av Arsenal borta mot Manchester United. I första halvlek kändes det som att de våra röd-vita fotbollslirarna målade upp sina motståndare som stora monster. Som något att vara rädda och ängsliga inför. Med den starten som Arsenal har haft, och även med tanke på Uniteds start, hade jag aldrig kunnat tro att den mentala blocken av att spela på Old Trafford fanns kvar i Arsenal-spelarnas huvuden.

Det mest överraskande var att Mesut Özil verkade mest påverkad. Han tycktes missa de flesta av även simplare passningar samtidigt som han inte vågade spela lika rakt och kreativt som vi är vana med. Jag tror inte för en sekund på att han redan under matchen kände av sjukdomen som han nu ska ha, för då hade inte Wenger spelat honom i 90 minuter. En spelare av sådan klass ska kunna lyfta sitt lag under pressade situationer som den på Old Trafford, och det var också därför som vi valde att spendera 42,5 miljoner pund på att få honom till norra London. 

Att Sagna var vårt största hot offensivt sade en hel del, och att Gnabry skapade mer på tio minuter än vad Ramsey, Özil och Cazorla gjorde på nästan en hel match likaså. Ska vi vara reella ligautmanare så behöver vi dyka upp till de stora matcherna, och inte fortsätta på inslaget spår med nervositet och en känsla av inferioritet mot topplag. Visst, vi slog Dortmund borta under veckan. Men ingen kan påstå att vi vågade spela vårt spel, och där vann Arsenal på ren vilja. En vilja som inte fanns i Manchester.

Bendtners "cameo" mot slutet på matchen slår också hål på myten om en stark trupp. Att dansken ens kommer i närheten av Arsenals trupp måste ses som ett stort misslyckande, och att värva en ny anfallare i januari är ett absolut måste. Även det är däremot egentligen för sent, och Wenger borde ha gjort bättre ifrån sig att lita på att Mourinho skulle hålla sitt ord om att låna ut Demba Ba. Att inte ha en reservplan var snudd på tjänstefel, och nu får vi hoppas att vi inte tappar fler poäng på grund av att Giroud har en dålig dag på kontoret. Fransmannen var inte dålig mot United, men det behövdes en annan spelartyp för att kunna förändra matchbilden. Bendtner erbjuder den inte.

Det har ryktats om Barcelonas Pedro på senare tid. Det är en tanke jag kan vänja mig vid. Han är en rörlig och målfarlig spelare, och vore ett väldigt bra rotationsalternativ till Giroud. Personligen tror jag att det är orealistiskt att tro att vi kan knyta till oss en världsklassanfallare i januari.

Arsenal är däremot fortfarande ligaledare med två poäng, samtidigt som vi leder vår Champions League-grupp. Vi ska inte förvänta oss att vinna mot United borta, det vore naivt. Men det är hur spelarna uppträdde som oroar. En förklaring kan vara den oerhört tuffa vecka som Arsenal har haft med matcherna mot Liverpool och Dortmund, så det är bara att hoppas att så många spelare som möjligt får lite vila under landslagsuppehållet och att de är åter friska och krya för nästa match. Dessutom finns det en möjlighet att vi har Theo Walcott tillbaka då, och det kan vara precis vad vi behöver. 

Det vore dumt att döma ut Arsenal efter ett insläppt mål mot Liverpool, Dortmund och Manchester United på en vecka. Vi är fortfarande ett av Europas formstarkaste lag, och än är jag inte orolig.