Medlemmar: 8851 st.
Visa menyn

Jag gillar inte Mesut Özil

Sebastian Parkkila
tor 20 feb 2014 kl 18:12

Jag har hittills inte haft nöjet att få träffa mannen Mesut Özil. Men spelaren har irriterat mig i en eskalerande takt sedan han köptes för 42,5 miljoner pund som en färdig världsklasspelare. "Ett geni" och "den bästa 'tian' i världen" är bara ett axplock av de superlativ som Özil har växt upp med. Och nog har alla de där hyllningarna gjort avtryck i Özils egen inställning till fotboll. Sedan hans ungdom har han fått höra hur speciell han är och hur mycket bättre han är än alla andra. Likt spelare som Zlatan, Messi och Ronaldo tycks det ge honom ett frikort från att arbeta för laget som alla andra. Som att han plötsligt upphäver "lag"-delen i fotboll för att han är så j-vla bra.

I matchen mot Bayern München blev han tilldelad defensiva uppgifter på vänsterkanten efter att Arsenal hade tvingats till att spela med tio man. Det slutade i att Flamini fick skälla ut honom efter att han om och om igen har låtit Robben löpt in bakom honom omarkerad. I stället står han där och ber till gud att Koscielny eller Monreal hinner dit för att blockera. Allt för att slippa arbeta för laget. I offensiven, där han trivs, går det däremot lättare att springa. I gårdagens match var han den som täckte tredje mest distans i hela matchen, och mer detaljerad statistik skulle förmodligen avslöja hur en väldigt stor majoritet av löpstegen skedde på offensiv planhalva. Där det är roligt att springa.

Om Özil fick välja skulle förmodligen kontaktdelen i fotboll också upphävas. Så fort en motspelare går in på kroppen mot Özil viker han ned sig – och ofta lägger han sig ned och viftar efter en frispark. När han inte får det dröjer han sig kvar i stället för att rätta till sitt eget misstag och kämpa tillbaka bollen. En Flamini eller Rosicky måste tycka att det är skrattretande. Och priset man får betala för en sådan spelare såg vi i storförlusten mot Liverpool där Özil tappade bollen på mittplan, och låg kvar på marken varpå Liverpool tilläts ställa om och göra mål.

Nyckelordet för Arsenals hittills succéartade säsong har huvudsakligen berott på en sak, menar jag; nämligen kollektivet. På varenda position har vi spelare som är beredda att göra det där lite tråkiga defensiva arbetet med att täcka ytor och pressa. Sådant där som supportrar inte märker av, men som behövs. Usch vad jobbigt. Men det jobbet har samtliga lagdelar tagit ansvar för. Ja, förutom Mesut Özil då.

En kan bara tänka sig hur det måste ha känts för Cazorla att bli utbytt i stället för Özil efter det röda kortet mot Bayern. Santi Cazorla är en spelare som inte får nog med kredd för hur mycket yta han täcker defensivt. Även om han inte är den skickligaste försvarsspelaren kan man bara begära att alla gör sitt bästa. Wenger verkar däremot redo att köra slut på Özil tills han absolut inte kan stå på benen längre. Har han väl slagit hål på spargrisen så ska det bara fungera, vare sig Özil vill det eller inte.

Jag kanske är cynisk, och det är jag nog, men reaktionen efter att Özil missade straffen kändes inte ens geniun. Någonstans känns det mer uträknat som att "det är väl en sån här reaktion ungefär som förväntas av mig".

Men det kanske största hotet mot min relation till Mesut Özil var när han vägrade delta i att tacka supportrarna efter matchen mot Manchester City. Det var absolut inte hans första match i Arsenal, och det finns inga tvivel på att han vet om att man som Arsenal-spelare tackar supportrarna efter en borta match. Hur det än har gått. Att dessa supportrar sedan följer Arsenal till Storbritanniens alla hörna för att till och med överrösta hemmafansen gör att det känns som ett än större svek. 

Men någonstans längs vägen har det blivit oförlåtligt att kritisera Mesut Özil som Arsenal-supporter, och tur är väl då att jag finns där för att återuppätta någon sorts balans. Nej säger ni så klart, jag är bara en grinpelle som inte kan hantera förluster. Men faktum är att jag anser att Özil kommer ha svårt att lyckas i ett lag som Arsenal, där kollektivet är allt, om han inte drastiskt förändrar sin attityd. 

Jag har många gånger tidigare ändrat åsikt om spelare, och fått äta upp mina egna ord. Jag hoppas innerligt att jag får göra det även den här gången. Men det är bara Mesut Özil som kan tvinga mig till det. Gång på gång hör jag argument som att "Özil värvades inte för sina defensiva kvalitéer". Värvades han då inte heller för sin förmåga att spela i ett lag?

Kommentarer

Bild för Björn Lindström

Äntligen...

Bild för Andreas Grankvist

Bra skrivet!

Bild för Viktor Johansson 2

Mycket bra skrivit. Håller med om varenda ord.

 

Bild för Sebastian Parkkila

Oj, det var oväntade reaktioner. Kul att ni inte dömt ut inlägget efter rubriken, utan faktiskt läst inlägget. Men jag har fortfarande inga illusioner om att allt för många håller med mig.

Bild för Guris

Jag tror faktiskt att jag, precis som någon skrev på twitter, utvecklade en allvarlig hudåkomma efter att ha läst det här inlägget.

Bild för Sebastian Parkkila

Föga oförväntat att det skulle bli en så icke-konstruktiv kommentar.

Bild för Guris

Det är som jag brukar säga, skit ska skit ha!

Bild för Robert Wossmar

Håller inte alls med. Reaktionen efter straffen menar jag var äkta. Och hemjobb gör han, men han ska inte vara i närkamper enligt mig. Han ska täcka ytor. Den stora energin ska han lägga framåt. Sen har inte Özil fått mycket hjälp de senaste matcherna, eftersom de övriga mittfältarna inte tagit djupledslöpningar.

Twitter: @wossmar

Bild för Sebastian Parkkila

Wenger får ta på sig en del av skulden eftersom han saknar riktiga yttrar (särskilt med Theo borta) och anfallare som kan matcha hans talang. Men jag tycker ändå att Özil inte lägger ned i närheten av nog mycket jobb för laget. Reaktionen efter straffen är det ingen mening att diskutera egentligen eftersom ingen kan bevisa det ena eller andra. 

Bild för Christofer Olsson

Men menade inte du att Theos skada inte skulle påverka laget nämnvärt i ett tidigare inlägg? Inlägget fullt med påhittade fakta av dig vilket gör det icke trovärdigt. Ogilla Özil får du göra hur mycket du vill men du får gära backa din kritik med relevant fakta när du ägnar ett helt inlägg åt att kasta skit på en av våra bästa spelare.

Bild för Corben

Sällan jag läst en Arsenaltext jag hålit med mindre i. Özils reaktion är genomäkta, han knäcks ju helt av straffmissen. Uppenbart. Till skillnad från Giroud som sprungit runt och tagit sig för ansiktet i två säsonger. Özil är en underbar spelare som i dagens Arsenal begränsas av bristen på löpningar i laget. Hade han spelat i Pool hade han haft det dubbla assister, minst. Ska han sätta passningar på Giroud eller Santi? Jo men visst. Ge oss Theo eller Oxen till höger, Podolski till vänster så ska vi nog se att det händer grejer. Hemskt överspelad dock, märkligt att inte Wenger vilar honom lite emellanåt, en spelare som aldrig spelat i närheten av så här mycket förr.

 

 

Jayarse på twitter.

Bild för MrGunner

Håller inte alls med om dina åsikter i denna texten. Som diskuterats tidigare i forumet är inte (borde inte?) Özils uppgift att jobba allt för mycket defensivt men som matchen mot BM utvecklade sig var han så klart tvungen och det var bara Flamini och Jack som sprang mer än vad han gjorde. Att du tycker att det var fel att ta ut Cazorla som du tycker täcker stora ytor defensivt förstår jag inte alls då Cazorla absolut inte är defensiv spelare och är nog den som är sämst i Arsenal på att täcka ytor. Är alltid på hans kant ytorna finns.

Bild för MikeR

Tror Özil kommer bli kanon om man bara bygger upp spelet lite runt honom och utnyttjar hans kvaliter, de finns där om man bara kikar på highlights från Real förra sesongen så ser man hur många fler han har med sig i anfallet. Tycker det verkar som han är typ lite skrajsen, man ser hur han går på mål när han har flera spelare med sig i anfallen. Tror och hoppas att det blir ännu bättre till nästa år. Vore ju knas om inte AW bygger lite runt en kille som Özil och inte bara låter han försöka anpassa sig till vårat spel.

I'll answer to nobody !!

Bild för André Johansson

Får nog också säga att jag inte håller med här.. Jag säger som wenger sa om pires när samma tankar kom upp om honom"varför ska han fokusera på defensiven när han gör det så bra framåt" det finns spelare som är villiga att ta det jobbet, och som klarar av det. Özil behöver lite vila.. Jag tror han kommer vara lysande i avslutningen av ligan. 

The biggest of games,the biggest of names. Its Henry

Bild för Lennart Sandström

Ser man till matchen i onsdags är det för mig en gåta att inte Özil byttes ut mot Rosicky i stället för AOC. Vår enda målsättning i det läget borde ha varit att hålla  0-1. Då fanns det inte utrymme att behålla  Özil för hans offensiva kvaliteter.Vem skulle dessutom utnyttja dom när vår snabbaste spelare var den som byttes ut (AOC)?

First Man In A tackle Never Gets Hurt

Bild för MikeR

Ja det bytet var bara konstigt, kanske var någon känning på AOC eller nått....

I'll answer to nobody !!

Bild för Martin Palmér

Skulle köpt Scotty Parker istället.............................

Bild för Martin Palmér

Måste ställa mig frågande till att du hyllar Cazorlas defensiv efter en match där hans defensiva brister blev tydligare än någonsin. Misslyckades hela den tid han fick på planen med att hjälpa Gibbs försvara kanten. Gibbs hamnade hela tiden ensam mot två och Cazorla var inte i närheten.

Bild för Sebastian Parkkila

Cazorla är ju fortfarande ingen ytter som har för vana att arbeta defensivt mellan varven. Han är inte heller den bästa på defensiva uppgifter, men som jag ser det försöker han i alla fall och är åtminstone på språng varje gång en yta behöver täckas upp. Men vid omställningar så hinner han inte alltid, för han är ju inte vår snabbaste spelare. Jag är övertygad om att han i alla fall hade försökt hänga med Robben som sprang in bakom Özil gång på gång.

Bild för Martin Palmér

Han gjorde ju inte det med Lahm så varför skulle han ha gjort det med Robben, som dessutom främst var Monreals gubbe. Titta på ytterbackarna så får du skillnaden mellan de olika kanterna. AOC var minst lika passiv som Özil men han hade Sagna som räddade honom

Bild för Sebastian Parkkila

@Christofer_8: Eftersom Ramsey blev skadad med honom och att Wenger väljer att inte använda Podolski eller Gnabry så påverkar det så klart mer. Men så länge Chamberlain spelar på högerkanten saknar jag inte Walcott så mycket.

@Corben: Men du läste den trots rubriken, så du har gjort bättre ifrån dig än mång andra. Håller med om att Özil talangmässigt är vår bästa, men det är hans inställning som jag stör mig på. Och som jag skrev tidigare så får Wenger ta på sig en hel del av hans dåliga spel (vilket jag egentligen inte pratar om) eftersom han inte har spelare som kan matcha Özil offensivt.

@MrGunner: Cazorla täcker ytor och kämpar mycket bättre defensivt, och för laget, än vad Özil gör. Özil vägrade till och med ta en tiometerslöpning för att markera Robben vilket gjorde Flamini eld och lågor, medan jag alltid ser Cazorla rusa för att täcka upp ytor.

@MikeR: Jag tror också att han kommer bli fantastisk för oss om vi köper Draxler och en riktig toppklassanfallare i sommar. Men jag tror att han kommer att fortsätta spela nonchalant och inte bry sig mellan briljansen.

@Gunnerlover: Du är inte ensam! Nu gör däremot inte Özil det så bra framåt heller. Det är ju däremot inte poängen. Även om det står "Özil" eller "Ronaldo" på ryggen så vill jag att någon som spelar i Arsenal ska göra det för laget och inte för sig själv. Och ja, Özil behöver verkligen vila.

@carlshöjd: Kändes helt ologiskt för mig också. Jag kan bli orolig att Wenger inte vågar byta ut Özil, speciellt efter en straffmiss, då det kan skada hans självförtroende. Ibland kan man bli lite för mån om en spelare.

Bild för Erikouh

håller med till fullo.

Bild för Sebastian Parkkila

Välkommen till minoriteten

Bild för Christofer Olsson

Nu svarar du bara på en liten del av det jag efterfrågar men det är intressant att du hinner säga emot dit själv i tråden till ditt eget inlägg. 
Sen är själva kontentan av ditt inlägg väldigt udda då du verkar ha bra koll på hela Özils känsloregister och hur mycket/lite han bryr sig om hans och lagets prestation baserat på ett par inzoomningar på en tv-sändning.
Som jag sa innan är det helt okej att inte älska Özil och han har verkligen inget frikort som gör honom imun från kritik. Däremot efterfrågar jag definitivt att man backar upp så stora anklagelser som du gör mot honom med fakta och inte bra hittar på saker. 

Om jag har rätt för mig är du en aspirerande journalsit (?) och då trodde jag att du hade som mål att vara lite proffsigare när du skriver "analyser". Jag hade uppenbarligen fel.

 

Bild för Sebastian Parkkila

Men snälla du, det här är ingen journalistisk text. Det är en blogg där jag är helt fri att uttrycka egna åsikter och tankar. Som jag skriver i texten är det cynikern i mig som tror att Özil inte menade sin reaktion, och som jag svarade i en kommentar så är det omöjligt att veta hur det egentligen är. Det var en tanke jag hade och som jag valde att översätta i text. Det är bara du som kallar det här inlägget för en analys, inte jag.

Bild för Christofer Olsson

Ja det är du absolut men vill du ha någon som helst trovärdighet bör du backa om det du skriver med mer än "dina hunches". Detta är ett kommentatorsfält där jag är fri att uttrycka mina tankar och åsikter, lilla lilla du.

Bild för zimzon

Det här är ju inga nyheter. Jag har ju känt från dag ett, dvs när Özil signade, att han är en väldigt oskön person. Han sätter ju såklart sig själv före laget alla dagar i veckan för att få stå med en Puma-boll inför fotograferna och le, en bild som senare slängs upp på storbildskärmarna kring Time Square.

Lat, oskön, nonchalant och obrydd. Värde? Runt £20m.

Twitter: @zimzon80

Bild för Sebastian Parkkila

I fotboll så är han fortfarande värd sina 40 miljoner pund för mig, för han har en otäck vision. Jag är däremot förvånad att Wenger valde att gå för en ny spelare i stil med van Persie som sätter sig själv före laget. Eftersom jag inte följer La Liga visste jag inte att Özil var så pass nonchalant.

Bild för Jajo67

Cazorla är väl våran absolut sämsta spelare defensivt och när du inte ser det börjar det ju ringa varningsklockor.
Att värva Özil var bra på flera plan & vi hade inte legat så högt i tabellen utan honom. Sen väntar jag mig mer av honom i framtiden men om han inte har spelare att sätta bollarna till så utnyttjar vi inte hans styrkor som fotbollsspelare.

Bild för Torbjörn Nylin

/Sparkkila. Håller med dig på en punkt. - Özil sätter sig själv högre än laget. Men so what, det är inget unikt. Exempel Zlatan, Ribery, Ronaldo, Dvärgen skulle kunna fortsätta hur länge som helst. I en perfekt värld/lag så önskar vi alla att laget kommer före jaget.  Hur kan vi få till en vin vin situation av det här. - Ja, andra lag har lyckats så vi borde också kunna göra det. Paris bygger på Zlatan, Real på Ronaldo. Nu är det bara upp till Le boss att snickra ihop laget kring Özil, lyckas han med det är jag övertygad om att vi kommer ta nästa steg som"lag". Skulle han misslyckas så kan det mycket väl bli så vi inte kvalificerar oss för CL nästa säsong. 

 

 

Captain Tony A på Twitter 

Bild för Alexander Larsson 2

Varje lag behöver ju olika spelartyper. Med 11 Flamini på plan skulle vi inte vinna många matcher. Supportrar tycker jag ofta har en förmåga att överskatta spelare som "krigar för laget". Man springer lite, skriker lite arg, sätter in några tacklingar och kör lite publikfrieri på twitter så är man hemma.
Tyvärr tycker jag att kollektivet Arsenal har en förmåga att underprestera i vissa stormatcher. Totala kollapser och håglösa insatser, och spelare som inte visar kämparglöd, såg vi även innan Özil, och ser vi fortfarande (Pool, city o villa-matcherna tex.) Dock har inte dom andra spelarna en prislapp att leva upp till.
Förövrigt tycker jag Cazorla är värdelös i sitt def spel när han är på kanten. BM attackerade ju i princip bara på "hans" yta tills han blev utbytt, samma sak gjorde pools.

Bild för Alexander Larsson 2

En sak till: I slutändan äre Wengers uppgift att se till att laget är förberädda för dessa matcher. Ser man till hur vi uppträder i vissa matcher, så verkar det vara en stor svaghet hos honom. Antingen genom att vi inte är med i matchen alls, eller genom att spelare försätter sig i situationer som slutar som det gjorde för våran käre polski.

Bild för Sebastian Parkkila

@Janne Jonsson: Håller inte alls med om att Cazorla är vår sämsta defensivt, jag tycker att han lägger ner ett stort jobb för att täcka upp sina ytor. Däremot är han inte den snabbaste tillbaka när motståndarlag ställer om. Sedan vidhåller jag att det är flera andra spelare som har mer ansvar för att vi ligger där vi ligger, nämligen Szczesny, Ramsey och Koscielny/Mertesacker.

@Torbjörn Nylin: Jag tycker inte att Özil har visat nog mycket än för att vi ska kunna bygga laget kring honom. Först måste vi se att han verkligen klarar av Premier League, och det kan vi nog inte veta förrän om ett år. Hans anpassningsperiod håller uppenbarligen fortfarande på, precis som det gjorde för Mertesacker innan. Men det är mycket upp till Wenger att han lyckas också, då Özil som sagt behöver spelare som faktiskt löper. 

@Superalex: Klart olika spelartyper behövs! Men att alla försöker för kollektivets skull tycker jag ändå ska vara en gemensam nämnare i Arsenal. Han behöver inte "Flaminia", men att han försöker vinna tillbaka en boll han själv förlorat känns inte som för mycket att begära. Återigen håller jag inte med om att Cazorla är "värdelös" defensivt. Och precis som du så håller jag Wenger ytterst ansvarig, och han har underpresterat precis lika mycket som Özil under säsongen. I synnerhet genom att ignorera anfallsproblemet i två år.

Bild för Jajo67

Ytterbacken på Cazorlas kant hamnar så gott som alltid i numerärt underläge. Cazorla var en katastrof defensivt och Gibbs lämnades ensam hela tiden mot två motståndare. Man kan dissa Özil för det defensiva jobbet men om man i samma stund lyfter fram Cazorla så förlorar det i mina ögon all trovärdighet.

Bild för Sebastian Parkkila

Då har vi helt olika synsätt på Cazorla helt enkelt. Sätter man Özil på vänsterkanten skulle man förmodligen märka en väsentlig skillnad.