Medlemmar: 8849 st.
Visa menyn

Frågan var egentligen bara "när?"

Sebastian Parkkila
mån 3 mar 2014 kl 17:34

Av allt att döma sattes det stopp för Arsenals titeldrömmar efter förlusten borta i mörkaste Mordor mot självaste Stoke City. Ännu mer hopplöst ser läget ut då Arsenal inte får ett enda skott på mål under den andra halvleken med 1–0-underläge. Podolski fortsätter att möta boll hela tiden, och missuppfattar att han faktiskt ska vara en kantspelare och inte en speluppbyggare. Santi Cazorla vågar inte försöka ta sig an spelare på sin kant, och blir därmed utmarkerad och beroende av löpningar. Löpningar som inte finns. Tomas Rosicky försöker hela tiden att avancera med bollen, men han kan inte förväntas att ta sig an hela orc-horden själv. Och under allt detta elände så vägrar Giroud ta de smarta löpningarna som en anfallare av rang skulle ta alla dagar i veckan. I stället löper han diagonalt ifrån bollhållaren, och har ofta redan satt sig offside redan innan en Cazorla eller Rosicky ens har fått möjligheten att spela bollen.

Arsenals realitet just nu är att man i princip ligger fyra då Manchester City har två matcher i hand med endast två poäng färre än Arsenal. Samtidigt har högflygande Liverpool tagit sig upp på samma poängantal som Arsenal och Chelsea ligger och myser i toppen med fyra poängs marginal. Under mars ska vi ta oss an Tottenham och Chelsea borta, samt Manchester City hemma. Däremellan ska även returmötet med Bayern München spelas. Det krävs full pott i Premier League-mötena för att Arsenal fortfarande ska vara med i titelkampen på riktigt. Så stabila ser Chelsea, City och Liverpool ut för närvarande. Det lär alltså inte bli någon ligatitel heller den här säsongen för Arsenal, och ska man vara ännu bittrare kan man snart börja snacka om att försöka undvika att behöva kvala till Champions League – igen.

Det är tröttsamt att behöva rätta den envise professorn. Hur i hela friden kan han sedan Robin van Persie lämnade klubben inte ha ersatt honom ordentligt? Ingen kan ju mena att det inte har funnits en riktig toppklassanfallare tillgänglig under de tre följande övergångsfönstren. Det har därför hela tiden känts oundvikligt att Arsenal, sakta men säkert, ska försvinna från titelstriden. Med Wengers tendens att inte ersätta spelare ordentligt och fylla ut truppen kan det bli en oerhört oroande sommar, och en lika oroande ny säsong. Allt tyder på att trotjänaren Sagna försvinner gratis i sommar. Bakom honom finns egentligen bara Carl Jenkinson som inte alls har övertygat under säsongen. Efter honom har vi endast oprövade spelare som Hector Bellerin.

Lägg då till den stora anfallskrisen som sätter tydliga spår. Lägg sedan till att vi bara har tre mittbackar. Det känns också som att Mikel Arteta har gjort sitt inom toppfotbollen, samtidigt som Flamini är ett "wildcard" som kan bli utvisad lite när som helst för ungefär vad som helst. Vi tvingas i dagsläget också att spela med mittfältare på kanterna vilket gör att det både saknas alternativ och löpningar för ett mittfält som håller så pass hög klass som vårat. Enligt en del rapporter ska även Podolski göra sin sista säsong i Arsenal, och i det fallet så krävs det minst fem värvningar till sommaren. Och av de fem ska gärna i alla fall fyra vara tänkta för startelvan. Man ska ha väldigt Arsene-vänliga glasögon på sig för att tro på det.

Det känns som att vi fortsätter med att sätta krokben för oss själva, och att vi har allt som krävs för att utmana på riktigt utan att göra det är det som allra mest tröttsamt. Wenger har tre månader kvar på sitt kontrakt med Arsenal, och sannolikt är det då fortfarande nio år sedan vi senast vann någonting. Dags för förändring?

Kommentarer

Bild för Torbjörn Nylin

Håller med dig alldeles för dåligt att inte skapa mer än vi gjorde i andra. Dåliga byten, vi kan inte ha Özil och Cazorla på plan samtidigt, extra syn att inte Podolski får chansen ihop med Özil tror det skulle få han att löpa på kanten som du efterlyser. Får citera mig själv, (svarade på D&M:s blogg), tror Wenger håller på att cementera behovet av ny anfallare då Sanogo får speltid går ju ej att se någon annan rimlig orsak. Tycker dock att Jenkinson är en fullgod ersättare, inte lika flexibel men hoppas inte det ska prioreteras. Tycker dessutom inte vi kan lasta Giroud, han tog massvis med löpningar men vad jag kommer ihåg så slog vi bara en enda långboll på han, Wilshere, för lång dock. Hade vi slagit lite fler långbollar så kommer vi ju undan deras press och drar isär laget. Kan tycka att som jag ser det 3-4 stycken nya till nästa säsong är helt normalt. Dock får vi hoppas att vi inte som du säger fortsätter att sätta krokben för oss själva utan värvar med spelare som kan göra skillnad.

Captain Tony A på Twitter 

Bild för Sebastian Parkkila

Vi behöver ju definitivt någon framför Jenkinson dock när Sagna lämnar. Vart vi ska få tag i en ny högerback i Sagnas klass är den stora frågan dock. Angående Giroud tycker jag inte att han löper ofta nog, och framför allt löper han inte smart nog. Även när han kommer i läge känns det dock som att han kommer missa för min del. Giroud vore en utmärkt andra eller tredje anfallare, men duger inte som förstaval i Arsenal tyvärr.