Medlemmar: 8819 st.
Visa menyn

Konsekvensanalys av rådande skadesituation

Davidsson och Mannen
tis 7 jan 2014 kl 12:52

I måndags genomfördes mer djuplodande undersökningar inklusive röntgen på tre olika Arsenalspelare. Thomas Vermaelen, Mikel Arteta och, som vi alla redan vet även, Theo Walcott. Den sistnämndes sex månaders frånvaro överskuggar såklart de två förstnämndas positiva besked, men jag skall idag göra en kortare sammanställning över vilka skador vi dras med just nu och kanske även göra en analys över konsekvenserna av dessa. Vi skulle kunna diskutera spelare som Abou Diaby och Yaya Sanogo, med dessa har absolut ingenting att göra med Arsenals representationslag innevarande säsong, varför jag lägger dem till handlingarna. Det jag däremot finner intressant är de spelare som i olika grad har varit involverade i spel denna säsong.

Thomas Vermaelen och Mikel Arteta: Som du just läst gav undersökningarna av dessa spelare positiva besked och båda kommer, om inga nya skador uppstått, att vara tillgängliga till matchen mot Aston Villa den 13:e. Inga svårigheter, bara potentiella lösningar och två spelare där den förstnämnde fungerar för trupprotation och den sistnämnde pendlar mellan startelva och bänk.

Alex Oxlade-Chamberlain: Ironiskt nog var det en för löst slagen passning från Walcott som föranledde AOC:s knäskada i den högst otrevliga premiärmatchen mot Aston Villa 17:e augusti. Nu har han snart varit frånvarande fem månader, han är tillbaka i full träning och provspelet i U21-laget mot Fulham på tisdag går väl, borde han kunna vara tillbaka, troligtvis på bänken, i hemmamatchen mot Fulham den 18:e eller mot Coventry den 25:e/26:e.

Lösning: Lösningen torde ligga dels i AOC:s egna händer dels i Wengers inskolande av honom i matchspel. Här har Wenger visat olika förhållningssätt till olika spelare där han både har matchat nyligen återkomna spelare oerhört hårt, men även i andra lägen varit nästan frustrerande återhållsam med speltid för färdigrehabiliterade spelare. I detta fall tror jag att Podolski, fullt naturligt, ligger före i valordningen och att det också kan vara nyttigt, både för Oxlade-Chamberlain och för Arsenal.

Aaron Ramsey: Den höftskada som Ramsey ådrog sig mot West Ham den 26:e kommer troligtvis att hålla honom borta två till tre veckor till. Trolig comeback tordes nog komma att bli FA-kuppmötet mot Coventry eller bortamatchen mot Southampton den 28:e och vi kommer således att behöva avvara honom mot Villa borta och Fulham hemma.

Lösning: I Ramseys frånvaro har Jack Wilshere återfått sin centrala plats och han har, framför allt mot slutet, gjort det riktigt bra. Så länge Wilshere är frisk kommer inte jag att känna mig så speciellt orolig, utan detta onda, att Ramsey blev skadad, kan i slutändan komma att ge någonting gott. För även om Ramseys kropp höll sig hel fram till boxing day var hans skalle säkert i behov av vila. En vila som den kroppsliga skadan nu ger honom vilket förhoppningsvis bringar truppen en fräsch och mentalt återhämtad Ramsey att använda när vi, i februari, går in i en såväl tuff som avgörande matchperiod.

Theo Walcott: När han under FA-kuppmatchen mot spurs, bars ut på bår insåg vi nog inte vilken exodus vi faktiskt bevittnade. Leende retades han med stingsliga spursare vilka nu, under gårdagskvällen, än mer tydliggjorde hur otroligt primitiva fotbollsfantaster faktiskt kan vara. När Capoue, under motsvarande ligamöte i augusti, skadade sig applåderade Arsenalfansen honom, medan många spursfantaster nu gjorde raka motsatsen igår kväll.

Walcott är, som vi alla redan vet, borta resterande del av innevarande säsong inklusive VM i Brasilien. Hans knä behöver opereras och han har ådragit sig samma skada som Diaby och Frimpong tidigare åkt på. Och hur det gått med deras karriärer är väl inte direkt dolt i något dunkel… Walcotts skada är ett enormt avbräck för såväl Arsenal som det engelska landslaget.

Det var fantastiskt roligt då, men nu känns hans exodus oerhört smärtsam. Bild från Flickr.com: ”Nore II”

Jag är glad över Gnabrys insatser under hösten och allt gott de lovat och är glad även över att Oxlade-Chamberlain, vilket nämnts ovan, troligtvis gör comeback i morgondagens U21-match. Men den förstnämnde är dels ung men även en annan spelartyp än Walcott, medan den sistnämnde nu endast är i början av en långsam vandring tillbaka från en skadefrånvaro nästan lika lång som den Walcott står inför, och således långt ifrån redo att bära det ansvar som, i Walcotts frånvaro, lätt kan hamna just på honom.

Lösning: Walcotts spelartyp kommer vi inte att kunna ersätta inom truppen. Däremot kommer Gnabry att kunna bära viss börda, Oxlade-Chamberlain kommer efter sin inskolningsperiod även han kunna avlasta och till detta har vi även centrala spelare såsom Wilshere, Rosicky och Cazorla som kan täcka upp. Jag är helt övertygad om att Wenger inte kommer att handla in någon ersättare för Walcott, utan när en tanke om att truppen själv skall ombesörja det uppbackningsbehov som nu uppstått.

Kieran Gibbs: Den vad/skenbensskada han ådrog sig borta mot Newcastle den 29:e verkade initialt vara relativt enkel och kommande frånvaro tämligen ringa. Sedan har veckorna gått och comebackdatum lyser alltjämt med sin frånvaro. Ingen verkar egentligen veta och med Gibbs historia kan detta informationsunderskott upplevas högst oroande.

Lösning: För knappt ett år sedan stod vi, även då med en skadad Gibbs men då hette ersättaren den allt annat en defensivt kompetente Andre Santos. Då agerade Wenger och förde Nacho Monreal till klubben ett halvt år tidigare än vad som var planerat. Och denne Monreal gör att i varje fall jag känner mig relativt lugn i relation till Gibbs frånvaro. För visst är Gibbs förstavalet på vänsterbacksplatsen, men få lag har en så kompetent back upp som vi har i Monreal, tillgänglig.

Olivier Giroud och Niklas Bendtner: Den förstnämnde skall nu vara fisk från sin influensasjukdom och efter att ha deltagit i hela 29 tävlingsmatcher under hösten, förstår man att Giroud var i behov av vila. Han danske kollega har, enligt mig, för länge sedan bränt sina broar till spel i klubben, men eftersom ingen striker handlades in i somras (nej, Sanogo räknas inte) stod vi kvar med Bendtner i truppen. Under hösten har han hoppat in ett par matcher och startat en ligamatch och tja… han skulle kunna tänkas ge i varje fall vissa avlastningsmöjligheter. Nu är även Bendtner skadad och det talades efter matchen mot Cardiff, om sex veckor som trolig frånvarolängd, varför vi skulle landa på en ungefärlig comeback någon stans runt hemmamötena med Bayern (19:e februari) eller Sunderland (22:e samma månad).

Lösning: Oavsett om Bendtner räknas in eller inte i truppen har väl Arsenals strikerbehov, som uppföljare till Suarezgate, varit säsongens transfersnackis inom engelsk fotboll. Jag har hört vissa snacka om Sanogo, men efter hans insatser under säsongens inledning, innan han drog på sig sin ryggskada, ser jag honom varandes enormt långt från spel i världens bästa fotbollsliga. I min värld står till och med Chuba Akpom före, men den engelske ungdomslandslagsmannen ryktas nu vara på väg till Brentford (?) på lån, vilket nog skulle vara helt i sin ordning.

Många inklusive jag själv har talat för att centralisera Podolski och göra honom användbar som back upp till Giroud. Jag hoppas fortfarande på det, men tvekar allt mer ju fler matcher jag ser med den tyske bombaren centralt. Till skillnad från Giroud, måste Podolski komma rättvänd med fart för att göra nytta, vilket han, med nuvarande spelmodell inte alls gör i den utsträckningen centralt som till vänster. Hans goda kämpainsatser och visade ambition till trots så skall det oerhört mycket till om han skall fungera som central/ensam striker i dagens Arsenal.

Så nej, någon lösning på strikersituationen går inte att finna inom ramarna för befintlig trupp. Skall vi förvänta oss att Giroud presterar på acceptabel nivå så måste han ges chans till återhämtning och skall han ges det så måste Wenger och övrig klubbledning leta utanför truppen, det vill säga på den transfermarknad, som januarifönstrets svårigheter till trots, faktiskt finns tillgänglig. Jag säger tack för idag och återkommer i nästa inlägg till just denna fråga: Vad behöver Arsenal inhandla under rådande transferfönster? På återseende då.

Kommentarer

Bild för Kaj Poikela

Tycker inte att Walcotts skada egentligen förändrar något på värvningsfronten. Däremot Bendtners. Så frågan är om vi går för någon bra, eller en back-up till Giroud.

Bild för Davidsson och Mannen

AC// Ja, ungefär så tänker jag också. Ungefär. Jag återkommer i frågan, tada, i nästa inlägg!

Bild för Ola Svärd

Nja, håller nog inte riktigt med utan jag tror skadan på TW skyndar på/ökar aktivititeten att köpa en spelare. Tror inte AW glömt hans dryga 20 mål förra säsongen och han är/var ju en backup även för Giroud. Danskens skada är ju mer en "normal" Arsenal-skada på 1,5 månad eller nåt - den hade vi klarat med en hel TW.

Sen om klubben hittar rätt eller inte är ju ett enda stort frågetecken. Inte många välja på i ett januariafönster. Tycker man ska släppa Diego Costa spåret direkt om man nu inlett ett sådant (vilket jag iofs inte tror) - känns som en helt omöjlig värvning redan nu.

Dock - vill klubben utmana hela vägen så måste nåt handlas - fågel eller fisk vet vi inte men nåt ska göras. Inte sitta passivt o lita på befintlig trupp - ytterligare skador lär komma i det hårda matchandet.

Håller med om att Ramsys vila kan göra gott och att han kommer tillbaka i höstform. Diaby o Sanogo är inte värda att diskutera.

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Davidsson och Mannen

T.A// Det kan vara så att du har/får rätt angående Walcotts skadas påskyndande av transferaktiviteten. Men i så fall tror jag inte det handlar om en renodlad ytter, utan mer av den där så omtalade, och önskade, versatile strikern. Han som kan spela både på kant och centralt. Men är det okej om vi återkommer till frågan i ett senare inlägg?

Bild för Kaj Poikela

Precis.
Vad jag menade var att vi har täckning för Walcotts position ute på högerkanten men problemet är att Walcott själv är en av de få som var tänkta som täckning för Giroud.
Har svårt att se att Wenger kommer att köpa en ytter för att täcka upp Walcotts position, däremot borde han febrilt leta efter en forward. Det börjar bli lite väl få alternativ.