Medlemmar: 8853 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

USA-resan del 5: Boston Gooners

ons 20 jan 2016 kl 01:18

Sista stoppet under 2015 blev till mäktiga Boston Gooners. Supporterklubben som är störst i hela Amerika efter New York.

DE TIDIGARE DELARNA

Efter att ha besökt den lite mindre supporterklubben i Fort Lauderdale, var det med stora förhoppningar som jag och min vän, tillika medlem i Arsenal Sweden, Erik Ljunglöf, planerade in besöket i Boston. Tyvärr var det dock bara bortamatchen mot Norwich som väntade. Även att det var amerikanarnas Thanksgiving var en faktor som skulle kunna hålla borta folk.

Boston Gooners samlas vid varje match på kända, Lir Bar i downtown Boston. Klubben grundades utav Nick Lellenberg, som även han jobbar för Arsenal America, på hans rum på Boston College år 2009. Normalt har de mellan 70-100 personer på sina träffar. Vid de större matcherna kan det bli det dubbla. I samband med förra säsongens FA-cupfinal drog man 400 personer till puben. Då fyllde man samtliga tre våningar på puben samtidigt som folk köade utanför i förhoppningen om att få en plats där inne. Denna dag var man dock ungefär "bara" 50 personer vilket de såg som ett stort misslyckande medan jag tyckte det var riktigt bra jämfört med en del tidigare träffar. Presidenten, Jeffrey Werner, bad om ursäkt vid flertalet tillfällen för att vi hade kommit ända ifrån Sverige och de hade en utav sina sämsta uppslutningar för säsongen.

Boston har många personer som är väldigt högt inblandade i Arsenal America och jag fick en bra pratstund med Bryce Larsen ifrån styrelsen för landets supporterklubb. Han bjöd in mig till årsträffen som Arsenal America har i New Orleans i slutet på januari. Kan eventuellt bli nästa stopp, enda problemet är en sexton timmars bilresa tur och retur ifrån hemstaden, Daytona Beach. Det är intressant och kul att höra hur Arsenal America jobbar på liknande sätt som vi gör i Arsenal Sweden med många saker. Det är rätt intressant ändå att vi i Sverige har nästan dubbelt så många betalande medlemmar i supporterföreningen än vad Arsenal America har. Trots att man har hela 60 klubbar runt om i landet och ett invånarantal vi inte ens behöver jämföra med Sverige, har man endast 4000 betalande medlemmar i USA. Detta är något styrelsen måste jobba på för att locka mer folk.

Matchen mot Norwich var inte mycket att hänga i julgran men stämningen på Lir's var bra ändå. Sång efter sång gick igenom puben och folk verkade väldigt taggade trots den tidiga matchstarten vid 11.00 denna söndag. Lir's är verkligen ett klockrent exempel på hur en supporterklubb hemmaplan ska se ut. Boston Gooners flyttade till puben 2012 och har sedan dess gjort den till en klassisk Arsenalpub. Flaggor överallt och personal som jobbar i matchtröjor. Jag njöt när en supporter till Liverpool kom in på puben och frågade om de skulle visa hans lag, de bad honom att gå vidare för där visar man bara Arsenal på skärmarna när laget spelar. Detta är bara få utav många skäl till at Lir's är en utav få officiella pubar av Arsenal America.