Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn

Sommarfesten år två - ny succé

Ordföranden
mån 17 jun 2013 kl 00:00

Ett gott skratt förlänger livet sägs det. Jag vet inte om detta har stöd i forskningen, men om det stämmer är vi ganska många som kan se fram emot åtminstone ett par extra år i livet efter den här helgen på Arsenal Swedens sommarfest på Visingsö.

I fjol var vi ett 20-tal svenska Gooners som tog färjan från Gränna och drog fram som om vi var 500 personer i idyllen på Visingsö. Sedan dess har uppsnacket inför årets upplaga av sommarfesten pågått och när helgen summeras kan jag konstatera att deltagarantalet från i fjol fördubblades. Frågan är om inte skratten gjorde det också.

I fredags anlände de flesta och började dricka sportdryck och äta kolhydrater för att få allra bästa uppladdning inför fotbollsturneringen som skulle avgöras på lördagen. Eller så var det inte alls så. Det var typ motsatsen till det och Arsene Wenger hade nog satt coachjackan i halsen om han hade sett en sådan festlig förberedelse kvällen före en matchdag.

Det genomfördes en femkamp under kvällen, och nog muttrades det en del bland deltagarna när det slutligen blev Jocke Lander – som hade valt grenarna – som tog hem den. Men det är ju lätt att sitta och muttra när man själv inte är bäst när det gäller. Jag visade att jag har hjärtat på det rätta stället genom att komma på den mest Arsenalmässiga placeringen av alla – fyra.

För vissa fortsatte festen fram till småtimmarna, och ägaren av hotellanläggningen ångrade nog inte beslutet att placera Arsenal Sweden i de mest avlägsna stugorna när ramsorna började rulla på kvällen. Eller för den delen när parodin på Spursfansens firande av Newcastles fantomkvittering i den sista omgången av Premier League spårade ur som mest.

På lördagen var det ”dagen efter” för vissa, men alla kom ut på fotbollsplanen till slut. Det var fem lag som ställde upp: Old Boys, Örebro, Värmland, Stockholm och Jönköping och av dessa var örebroarna självutnämnda favoriter. Med viss rätt då de var ett av få lag som hade aktiva fotbollsspelare i laget – vilket jag såhär i efterhand kan känna var någon form av doping.

Lag Örebro levde gott och väl upp till favoritskapet och hade inga större problem med att rulla ut motståndarna en efter en. Anförda av turneringens spelare Andreas Ellström stod de emot allt från Old Boys Stoketaktik, drömmålet från halva plan signerat Stockholms Patrik Holmsten och Jönköpings – trots ryggskottet – storspelande målvakt Andreas Andersson och joggade i stort sett hem segern. Att de gnällde lite för mycket (ligger väl klyschigt nog i dialekten antar jag) samt att lagets målvakt Kristonel ”Kicken” Elwe var ungefär lika ödmjuk som Hristo Stoichkov när det begav sig gjorde dock att de flesta av åskådarna höll på Jönköping i finalen.

Vi i Old Boys var ojämna. Vi föll tungt mot Örebro och Stockholm (trots mitt hattrick), men tog säkra segrar mot Värmland och Jönköping i gruppspelet. I semifinalen mötte vi Jönköping och föll där på både kondition och bristande motivation. Det gick helt enkelt inte att motivera en match till i det fysiska tillstånd som laget var i då. Dessutom åkte Lander på en så tung tackling av turneringens yngste deltagare i form av Alexander Gustafsson att det måste ha gett utslag på Richterskalan. Han muttrade något om ”mordförsök” efter matchen, men då domare martin Palmér friade får vi lita på att tacklingen var schysst. Domaren har som bekant alltid rätt. Förutom exakt alla domare i Premier League när Arsenal spelar då.

På kvällen var vi många som hade stora problem att gå. Ben som i vissa fall inte hade beträtt en fotbollsplan på flera år smärtade svårt och träningsvärken låg som en våt filt över hela ön. Det hindrade dock inte att vi hade ännu en fin kväll med grillbuffé, frågesporter och allmänt trevligt samkväm. Precis som i fjol kom regnet på kvällen och då tryckte vi in oss i stugorna. Även därinne upprepade sig fjolåret med allt från Kickens obligatoriska galna historier ur hans kommande självbiografi till konstanalys av anläggningens tavlor.

Mer detaljerad än så tänker jag inte bli, för det som händer på Visingsö bör till största delen stanna på Visingsö. Det var en fantastiskt trevlig helg i år igen och nästa år räknar jag med att vi kör på nytt. Då hoppas jag att även du är där.