Medlemmar: 4225 st.
Visa menyn

FA-cupen - fest eller pest

Jocke Lander
ons 7 jan 2015 kl 01:30

Det var kallt i London i söndags eftermiddag när Arsenal skulle ge sig in i världens mest kända och mytomspunna cup. Vi gick längs Holloway Road för att ta oss till Emiraten där The Gunners skulle ta sig an Hull.
En repris på den bubblande finalen som Aaron Ramsey avgjorde i våras på Wembley.
Likheterna slutar där.

Det var absolut noll känsla i kroppen när vi joggade uppför trapporna mot turnstile A. På pubarna innan märktes tydligt att den här tillställningen var bortprioriterad.
Många av de som jag känner i London valde att inte ens att gå på matchen. De sålde sina plåtar på ticket exchange och stannade hemma för att se fajten på BBC 1 från sin sköna fåtölj.
Kick off 17:30 på en söndag är en högst ovanlig tid för att dra igång en match och man förstår ju att fansen från Hull kanske inte heller gick i helspinn.
Normalt sett kan bortalagen, om det inte är Spurs, kvittera ut 9 000 biljetter på cupmatcherna på Emirates.
Jag undrar om Hull utnyttjade en tiondel ens.

Och det är lite så är cupen numera är i ett tidigt skede. Antingen är det fest. Eller så är det pest. Om vi tittar på de matcher som spelats i den tredje omgången så finns ett par tydliga fester.
Blyth Spartans mot Birmingham är en.
AFC Wimbledon mot Liverpool en annan.
Jag var själv och såg en av de andra, Tranmere Rovers mot Swansea i lördags. Det var över 10 000 personer på League two-lagets arena Prenton Park när de fick dyngpisk av Premier League-laget.
Men det finns också de fajter som helt blir helt iskalla.
Burnley mot Spurs, som spelades på måndagskvällen, lockade inte ens 10 000 personer på Turf Moor.
Och trots att Arsenal basunerade ut att publiksiffran var nästan 60 000 i söndags på Emirates så skulle jag lätt lägga en hundring på att det inte var en själ över 45 000 därinne.
Vi hade gott om lediga säten på vår sektion och när jag spanade ut över arenan såg det ut det samma på många andra läktardelar också.

Ska det bli drag runt en cupmatch i den tredje omgången för Arsenals del krävs nog en bortamatch eller något lag som har starkare support än Hull om det är en hemmamatch.
Sen tror jag inte att tv kan styra så mycket som de gör. Det kommer döda festerna på sikt. Nu var det matcher från fredag kväll till tisdag kväll.
Det är inte konstigt att Goodison Park är halvfull när Everton och West Ham möts en tisdagkväll. Där måste FA prioritera de fans som går på matcherna mycket mer.
Ska man plocka ut matcher från en helg får man göra det med omsorg. Man kan inte tro att folk ska kunna åka från London till Liverpool en vardagskväll efter jul- och nyårsledigheten. Hade Everton mött Manchester City eller Bolton hade det säkert kunna funka.

Annat blir det i den fjärde omgången. Arsenal fick Brighton på bortaplan. Jag var där förrförra säsongen. 4500 Arsenalfans gjorde den korta resan när till feststan på sydkusten. Det är så man vill att FA-cupen ska vara. Man får chansen att möta lag som man inte möter annars och det ger en möjligheter att gå på arenor man inte varit på innan.
Sen fick man ju specialstudera Andre Santos en stund också.
Bara det var ju värt halva entrépengen …

Hela entrépengen är Alexis Sanchez värd. Han hade väl som hela Arsenal en rätt blek dag på St Marys på nyårsdagen och matchen var ungefär lika festlig som att fira in det nya året i Southampton. Trött efter en seg resa med tågstrul slutade kvällen med att vi såg fyrverkerierna från London på BBC vid midnatt.
Men vilken njutning det var att sitta på block 1 på söndan på Emirates och skåda chilenaren. Snacka om att killen älskar och brinner för att spela fotboll. Vilken arbetsmoral, vilken tro på sig själv – och vilken spelare.
Alexis var verkligen den här matchen (också) och man törs ju knappt tänka på vad Arsenal varit om vi inte köpt in honom i somras.
Då kanske hela laget stått och kedjerökt i duschen efter matcherna.
Jag bryr mig helt ärligt inte om nån firar en seger och en kanoninsats med en cigg – men, om det stämmer, det är galet korkat (på fler sätt) att dra en tagg i duschen när man gjort bort sig kapitalt på planen.
Wojciech Szczesny borde veta så mycket bättre.

I övrigt noteras att …

… transferfönstret är öppet.

… dart är den nya innesporten.

… det är dags att snickra ihop de sista detaljerna för medlemsresan mot West Ham. Och hoppas på att vi får en hygglig tilldelning med biljetter från Arsenal så att vi kan göra en kanonresa. Igen.

… jag ser fram emot Mesut Özils troliga comeback i helgen mot Stoke som fan. Tysken har fått ta emot enormt med skit för allt möjligt. Men det är en världsspelare. Han och Alexis kommer vara bra för varandra under våren.

… transferfönstret fortfarande är öppet.

… Arsenalfans återigen smällde av en rökbomb under läktaren i Southampton på nyårsdagen. Alla undrar bara varför.

… Men det är klart, vet man att det är plattmatch på gång och vi inte kommer näta kan man ju lika gärna fyra av den innan matchen. Då är i alla fall de flesta på gott humör.

Cheers!

Kommentarer

Bild för Woody

Özil måste upp i kapacitet ! Efterhand måste han visa om han är en flopp eller den världsspelare han en gång var. Rock on !

Bild för Jocke Lander

Jag skulle säga att det krävs lite mer effort för att få Özil att funka perfekt. Det gäller att ha honom på rätt ställe, men också se till att laget i övrigt funkar bra. Han är ju inte grovjobbartypen som gör saker på egen hand så där. Men funkar laget och balansen och han kan skaffa sig de ytorna på planen som gör honom grym kommer han tillföra enormt.
Rätt värvningar, få spelare tillbaka och rätt struktur kommer vara toppen för honom.
Och för Arsenal.

Bild för Lennart Sandström

Visst är det trist när festen uteblir och som du säger måste nog FA tänka till vad som är viktigast : antalet tv sända matcher eller föröka få folk till arenorna? Det är ju trots allt festen kring FA cupen som gör den så stor och bucklan så åtråvärd.Har faktiskt aldrig sett en FA cup match live så det vore väl hög tid för egen del. Sanchez ja.  Vilken tur vi trots allt haft i skadeeländet att Sanchez fått förbli hel. Wengers bästa värvning på 15 år! Såg honom live i 2 matcher under hösten och det som är bestående är vilken arbetskapacitet killen har! En lirare i världsklass som skapar så otroligt mycket på egen hand.Hoppas hans sätt att jobba kan smitta av sig på t.ex Giroud och Walcott !

First Man In A tackle Never Gets Hurt

Bild för Jocke Lander

Båda de sakerna hänger ju ihop - åt båda håll. Är det fullsatt och fest vill folk gärna se det på tv. Är det tomt och "pest" lockar det inte tv-publik.

För mig som samlar på arenor är det dock perfekt med spridda matcher så där. Det gär det enklare att groundhoppa, men jag skulle nog hellre se att det tog längre tid att nå alla 92 i ligasystemet och det var mer fest än att de fortsätter att sprida ut matcher för att de ska gå på tv.

Det är väl snart dags, nästnästa säsong om jag inte minns fel, för PL-matcher på fredagar.
Så jag vetefasen om det går åt rätt håll.

Bild för Kaj Poikela

Är det David Platt som sitter några rader framför dig?

Bild för Jocke Lander

Kan mycket väl vara så :)