Medlemmar: 8708 st.
Visa menyn

Podolski behöver komma hem till Köln

Jocke Lander
ons 4 feb 2015 kl 12:19

Varje gång jag slår igång min dator så möts jag av den fantastiska bilden när Lukas Podolski klättar upp bland Arsenalfansen efter förra säsongens derbyvinst på White Hart Lane och jublar.
Det är ett av många bra minnen jag har av den gode tysken.
Problemet för honom är att de flesta snackar om honom för hans utomordentligt bra insatser på sociala medier.
Och inte för det han gjort eller gör på planen.

Lukas Podolskis ankomst till Arsenal sommaren 2012 ryckte nästan tag i en. Man fick en sådan där skön känsla. En tysk målmaskin, en grymt skön snubbe som verkade leva nära fansen och brydde sig om mer saker än rasslet på lönekontot.
Han var lätt att tycka om.
Jag minns hur vi i bilen på väg ner till Köln spelade Lu-Lu-Lu-Lukas Podolski-sången om och om igen. Den hade nått mina öron så många gånger den sommaren att jag hade lärt mig hela den tyska texten.
Den schlagerliknande hiten har en inledning som fritt översatt säger att Podolski är just den där killen som spelar för äran, att många andra är lata miljonärer och han alltid kommer att ge allt för fotbollslivet betyder som mest för honom.
Det är inte undra på att man som lättlurad fotbollssupporter rycks med när dundrar fram på Autobahn och vrålar Goldi Poldi Halleluja och drömmer och nya storhetstider.

Podolski satte sin agenda direkt när han kom till London. Chef på Twitter och Instagram. Han åkte taxi runt och kollade på sevärdheter, han lärde sig cockney med Ray Parlour och kämpade hårt för att bygga på sin status som spelaren som stod nära fansen.
Men det blev aldrig någon större succé på planen.
Trots att den Kölnfostrade anfallaren är en av de mest kliniska avslutarna jag sett i Arsenal tog han liksom aldrig vara på sin talang.
Arbetsinsatserna var allt som oftast för dåliga.
Den här säsongen har det visat sig som allra bäst. Jag var själv på plats mot Southampton tidigt i höstas när Poldi fick sin första riktiga match den här säsongen efter den tyska VM-festen.
Några inhopp tidigare hade inte gett så mycket, men nu skulle ha visa för Wenger och alla Arsenalfans att han ville vara med och slåss om startplatserna på riktigt.
Det gick käpprätt åt helvete.
Poldi var usel och Arsenal åkte ur Ligacupen direkt.

På något sätt när man tittar tillbaka på det så känns det som att Southamptonmatchen var droppen för Wenger.
Det gjordes väl ett och annat sporadiskt försök att kämpa tillbaka tysken in i laget efter segermålet borta mot Anderlecht, men chansen han fick var i den mer eller mindre betydelselösa bortmatchen i Champions League mot Galatasaray.
Redan innan matchklockan stod på fem minuter hade Poldi bombat in 1-0 till Arsenal på Türk Telecom Arena.
Det blev en balja till, men tysken tog mest selfies och sålde sina egna kläder på Instagram kändes det som.
Killen med det dödliga skottet verkade lägga lite för mycket krut på andra saker än det han verkligen behövde.
Och istället för att ta itu med problemet så försökte Podolski fly från det. Han verkade kräva att klubben gick med på en flytt. Wenger garvade bort Inters intresse på en presskonferens som ”inte seriöst”, men bara någon dag senare så var tysken klar för Milanoklubben.
Arsenalfokuset dog direkt på sociala medier. Han slängde kanske ett getöga på FA-cupmötet med Hull – sen var det slut och det var nya hashtags som gällde.
Sant eller inte, men det kom även en medial salva mot Wenger där han tyckte att fransmannen behandlat honom illa och inte sagt hej då.
Det som började så bra fick en trist sorti.
Och många, inte minst jag, började verkligen ställa sig frågan och Poldis engagemang bara var ett spel för galleriet?
Alla dom där sköna grejerna, var de äkta eller passade de bara bra för honom?
Var det för att flytta fokus?
Jag börjar så tro mer och mer.

För nu verkar han vara i exakt samma situation i Inter. Det är selfies med nya lagkamrater, rundturer som ger bilder med Domen i bakgrunden och leenden med Giorgio Armani.
Han yttrar inte ett ord om hur bra det faktiskt går för Arsenal som har fem raka vinster.
Jag följer inte italiensk fotboll alls, men det man kan läsa sig till så går det inte speciellt bra för Podolski så här långt.
ESPN recenserade hans senaste insats med orden ”Podolski gave the sort of anonymous performance in his preferred centre-forward role that is all too familiar to Arsenal fans before he was replaced by Icardi in the second half”. Det var samma Icardi som efter 1-3-förlusten mot Sassuolo kastade upp sin matchtröja till Interfansen, men som fick den tillbakakastad för att de inte ville ha den. En tydlig gest som säger det mesta om vad supportrarna tyckte om spelarnas insatser i matchen.
Idag kom mer Poldinyheter. Inter, som spelar i Europa League, har inte anmält tysken till vårens slutspel.
Ni kan läsa om hur och varför här.

Jag tror Podolski skulle må bra av att komma till en miljö där han inte behöver förställa sig. Där de som följer laget vet att det han säger och skriver är äkta.
Han är bara 29 år och har lätt ett par bra år kvar i kroppen.
Men då måste han börja använda den – och inte bara förlita sig på sin vänsterfot och på sitt Instagramkonto.
Kontraktet med Arsenal sträcker sig till nästa sommar om mediauppgifterna stämmer. Men det bästa för både Arsenal och Lukas själv vore nog om de kunde komma överens med FC Köln så att han fick komma hem och bli prinz Poldi på riktigt.
Jag tror att det skulle göra honom gott.

Kommentarer

Bild för Woody

Intressant läsning Lander. Min uppfattning är ändå att Podolski särbehandlades fel. Ok han hade några riktiga skitmatcher. Hans defensivjobb var inget vidare osv osv. Inställningen runt ikring med en massa tramsande i sociala medier är en sak i sig, men det borde inte rendera en sådan sur behandling. LP fick i mina ögon aldrig riktigt ta risken att visa sin oförmåga eller tvärtom få chansen att visa upp sig. Andra spelare däremot har fått chans på chans och varit precis lika dåliga som en kass LP. Welbeck, Oxrulladen får gärna bevisa motsatsen men inte fanken presteras det. Den LP jag såg när han fick hoppa in var en spelare som presterade. Hans skott och raka spel var precis vad som behövdes i matcher där Arsenals fjollduttande handbollsspel kört fast. En spelare ska inte petas bara för att han inte plockar fram sin potential utan värderas utifrån vad han faktiskt presterar. I gamla anrika Buster fanns en serie som hetta juniorerna. Lord Algy Davenport bar monokel. En betjänt klädde på honom. Han stod ofta helt still. Rörde sig bara då han visste att det skulle smälla. Killen gjorde många mål. Allt annat är liksom ointressant så länge en spelare presterar och det gjorde LP ofta då han fick spela. Rock on !

Bild för Jocke Lander

Kul att du gillade inlägget!

Jag tycker lite så här angående det du skriver om Poldis felaktiga särbehandling, tjänar man £100 000 pund i veckan så är det ens skyldighet att ta för sig.
Tycker tränaren att andra är bättre, både nu och för framtiden, då sliter man arslet av sig för att ta tillbaka sin plats.
Poldi har haft sina chanser, men inte tagit dem.

Han är så etablerad på toppen så jag tror inte att han nöjer sig med en bänkplats och femton minuter långa inhopp. Då blir det som det blivit nu - han tvingar fram en låneflytt.
Men jag är säker på att om han jobbat hårdare, löpt mer osv så hade han fått spela mer.

Bild för Alberto Haglund

Jag håller med Woody på varenda punkt. Kritiken är för skarp mot Poldi. Inte befogad på varenda punkt.

Once a gunner // Always a gunner.

Bild för Malin Hägg

Fasen vad kul det är att se dig blogga, Lander!

Jag håller med om det mesta. Jag VILL tycka om Poldi, verkligen, men jag instämmer med att det hela klingar lite falskt efter flytten.

Jag håller inte med tidigare kommentarer om att han inte fick chanser - det fick han. Alla spelare kan ha dåliga perioder, det har vi ju sett förr, men man kan ganska snabbt se om en spelare försöker eller inte. Ta Cazorla t ex som verkligen fick slita i början på säsongen. Han fick stå ut med en hel del hån och hade verkligen inte en siffra rätt i många av avsluten. Men han fortsätta kämpa på. Han fortsatte skjuta. Han gömde sig inte. Och se på honom nu!

Poldi var kanske inte i 100%-ig form hela tiden, men han kunde ha gjort mer när han väl fick chansen. Han kunde i alla fall ha FÖRSÖKT mer.

Jag tycker det är trist. Jag hoppades på mer. Man såg att det fanns potential men hans sejour i Arsenal får ändå sägas vara en besvikelse. Tyvärr.

Ordförande

Bild för Jocke Lander

Tack Malin!

Jag tror tyvärr att han sumpat sina chanser i Arsenal. Har svårt att se att Wenger ska räkna in honom i planerna för nästa säsong såvida han inte gör en kanonvår i Milano. Men starten säger väl nåt helt annat tyvärr...

Bild för zimzon

Helt riktig analys Lander. Tyvärr. Jag förväntade mig även en dementi från Poldis sida när media basunerade ut hans salva mot Wenger. Men den kom aldrig varför jag tror att den stämmer. Synd, för jag tror ändå att han fortsatt kunde fått vara lite av en kultfigur i vår historia, nu verkar han bränt även de broarna med den onödiga salvan.

Twitter: @zimzon80

Bild för Kaj Poikela

Jag är mest förbannad att vi inte fick ut mer av Poldi. Lite förbannad på honom men mest hela situationen.

Wenger måste ha suttit vaken många nätter och försökt pussla ihop en uppställning, ett spel, där vi får ut så mycket som möjligt av den där vänsterfoten. Och för att få ut det mesta av den måste han befinna sig i eller i närheten av straffområdet. Och för att befinna sig just där måste han lira forward. 
Men Wenger föredrar ju, som många andra managers numer, att spela med en ensam forward och det är inte en roll för Podolski. Till och med Giroud är ett mirakel av rörlighet jämfört med Podolski. 
Jag tänker att det är lite ironiskt att vi nu faktiskt skulle kunna försöka att spela med två renodlade forwards eftersom Coquelin ger sån tyngd och stadga på mittfältet. 

Hur som helst, den där vänstersläggan älskar jag. Synd att Poldi inte riktigt funkade i Arsenal. Det hade varit lyxigt att ha honom som inhoppare.

Bild för Kaj Poikela

Åh ... glömde bort.
Han hade bra ramsa och det är lite synd att vi inte får höra den igen.

Och den där bilden är fantastisk.

Bild för Ola Svärd

Inte särskilt imponerad av honom förutom bra avslutare inne i straffområdet. EM 2012 var han inte bra och redan då blev jag skeptisk. Överbetald som många andra men väldigt populär genom sitt smarta sätt att hantera fansen. Tillbaka till Köln är nog receptet.

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”