Domare: Mike Dean
Manchester CityManchester City

Tung förlust mot City

sön 13 jan 2013 kl 17:42

Arsenal föll tungt hemma mot de engelska mästarna med 2-0 efter att ha spelat med en man mindre i åttio minuter då domaren, Mike Dean, valt att visat ut Laurent Koscielny tidigt i matchen.

Arsenal drog på sig sin femte förlust för säsongen då man idag tog emot Manchester City på Emirates Stadium. Detta skulle bli en match där domaren, Mike Dean stod i centrum och tog mest uppmärksamhet. Man brukar säga att ett bra betyg för en domare är att man inte märker av honom nämnvärt men i detta fallet var det helt tvärtom. Efter mindre än tio minuters spel skulle han reducera Arsenal till tio spelare och därmed förstöra matchen direkt.

Arsenal gjorde fyra ändringar i startelvan jämfört med det lag man ställde upp med mot Swansea. Bland dessa var Abou Diaby som gjorde comeback efter att ha varit borta från spel sedan hemmamatchen mot Chelsea i slutet av september. Han ersatte Mikel Arteta som har dragit på sig en skada som kan hålla honom borta i ett antal veckor. Manchester City var tvingade att vinna då de innan matchstart var hela tio poäng efter United som vunnit sin match mot Liverpool. Detta märktes av i matchinledningen då gästerna satte press mot Arsenals mål direkt och man var nära flera gånger om då man bombade in inlägg i offensivt straffområde. Man skulle få sin belöning strax innan tio minuter var spelade.

En höjd boll lyftes in i straffområdet mot Edin Dzeko och Laurent Koscielny som kampade mot varandra om bollen. Dzeko vann duellen och hamnade rättvänd med bollen mot målet och då tog Koscielny ett livgrepp om bosniern bakifrån och rev ner honom. Mike Dean valde att blåsa straff och även ge Laurent Koscielny ett direkt rött kort. Att det skulle vara straff kan man inte säga något om men att ge fransmannen ett direkt rött kort i det läget kan man diskutera. Straffen i sig tog Dzeko själv hand om och den räddades av Szczesny med benen, i stolpen, innan den dansade på mållinjen och tillbaka till Szczesny som kunde greppa den. Det var en otroligt viktig räddning för Arsenal men man hade ändå en rejäl uppförsbacke med tanke på att man skulle spela med en man mindre resterande delen av matchen. I det här läget valde Wenger att ta av Chamberlain och sätta in Per Mertesacker för att få en ren fyrbackslinje.

I euforin från straffräddning stod man upp bra till en början och matchen svängde åt båda hållen men när Podolski drog på sig en frispark centralt på egen planhalva skulle gästerna få hål på Arsenal. Efter en kort igångsättning hamnade bollen hos Tevez som serverade James Milner i straffområdet som på ett tillslag avslutade kliniskt i Szczesnys bortre hörn. 0-1. Efter detta fortsatte City att trumma på och man tryckte ner Arsenal i banan. Gästerna skapade flertalet lägen och efter en halvtimmes spel skulle man uttöka ledningen. Ett inlägg från Milner hittade Tevez som styrde ett avslut mot mål som polacken i buren släppte retur på, en retur som Edin Dzeko påpassligt tog tillvara på och satte 2-0.

Arsenal vaknade till lite utav detta och skapade ett antal mindre lägen och Diaby hade ett skott som gick över. Innan den hemska första halvleken var över skulle även Wilshere tvingas rädda en boll på egen mållinje då Javi Garcia nått högst med en nick på Milners hörna.

När Arsenal-spelarna klev ut på planen efter paus möttes man av givmilda applåder, City möttes av små burop men när domarteamet klev ut på banan mullrade Emirates med burop och visslingar och hatet mot Mike Dean gick nästan att ta på. Halvleken inleddes på samma sätt som den första avslutades, med att båda lagen skapade lägen. Dzeko nickade över på ett inlägg från Milner och både Cazorla och Gibbs hade avslut från distans. Wenger försökte göra skillnad i detta läge med att byta in Giroud och Ramsey istället för Podolski och den comebackande Diaby som inte gjorde någon utav sina bättre matcher idag. Matchen var i princip redan avgjord ändå och gästerna fortsatte att pressa ned Arsenal i banan.

Med tjugo minuter kvar kunde Tevez ha avgjort matchen totalt då han kom helt fri mot Arsenal-målet. Szczesny stod dock för en fin räddning och man kunde reda ut situationen. Detta lyfte The Gunners mod och man började skapa en del egna lägen nu också. Giroud nickade srax över på Cazorlas inläggsfrispark. Arsenal började äga mer boll och själva matchen öppnades upp rejält då man tryckte framåt samtidigt som City kom med farliga kontringar.
Med femton minuter kvar skulle antalet spelare på planen jämnas ut då Vincent Kompany tilldelades ett rött kort efter ett motlägg med Jack Wilshere. Även denna utvisning var högst tveksam även om han kom in med dobbarna före så var han ändå först in i duellen och tog bollen. Att Mike Dean valde att visa ut honom för att kompensera sig är väldigt misstänksamt.

Spelarna i Arsenal hade trots detta inte mycket energi kvar för att göra någon riktig anstormning mot City-målet men man skapade ett riktigt bra läge då Ramsey satte Walcott fri med en fin genomskärare men engelsmannens avslut räddades på mållinjen av Joleon Lescott. Efter fem minuters tillägstid blåste huvudpersonen själv av matchen och möttes inte så överraskande av ytterligare burop.

Detta var en match som laget snabbt kan ta och glömma och det gäller nu att snabbt samla kraft inför onsdagens omspelsmatch i FA-Cupen mot Swansea på Emirates Stadium.