Domare: Mark Clattenburg
Swansea CitySwansea City

Wilshere avgjorde sent mot Swansea

ons 16 jan 2013 kl 23:01

Det såg länge ut som FA-cupmötet mot Swansea skulle gå till förlängning. Men till slut i matchen slutskede kunde Arsenal genom Jack Wilshere ta ledningen och vinna matchen med 1-0.

Det var två lag med en hel del förändringar i startelvorna som klev ut på ett iskallt Emirates på onsdagskvällen. I Arsenal hade Walcott få ta steget ut på högerkanten för att ge plats åt Giroud i den centrala anfallsrollen. Cazorla prövades till vänster i anfallet, Wilshere spelade i "nummer tio rollen" och Coquelin och Diaby tog hand om de defensiva mittfälltsplatserna. Backlinjen såg ut som den mot Manchester City bortsett från att Mertesacker ersatte den avstängde Koscielny. Även i Swansea roterades det en hel del och den största skillnaden var att spanjoren Michu började på bänken.

Första halvlek Hemmalaget tog tag i matchen direkt. Swansea slarvade ofta med sitt vanligtvis fina passningsspel och Arsenal kunde ofta erövra boll på mittplan för att sedan gå till anfall. Men den sista skärpan fanns inte där och anfallen rann ofta ut i sanden vid den sista passningen eller i avslutslägena. I stället var det walesarna som skulle få den första riktigt heta målchansen efter att de jobbat sig in i matchen något. I den 26:e minuten slog Wayne Routledge en mycket fin frispark mot den bortre delen av straffområdet. Där dök Arsenal-bekantingen Kyle Bartley upp, nådde högst och nickade bollen i ribban. Bartley var endast någon decimeter från att ge Swansea ledningen i matchen.

Arsenal fortsatte att styra spelet under längre perioder men hade mycket svårt att komma till avslut och ännu svårare att få dem på mål. När väl Swansea fick bollen hotade de nu offensivt och skapade en del halvchanser. Men det var hemmalaget som skulle få den sista chansen i halvleken och det var även en av de bästa. När klockan tickade mot halvtid slog Walcott en hörna från vänster. Efter lite flipperspel i straffområdet letade bollen sig fram till en helt fristående Vermaelen som fick iväg ett avslut. Tyvärr gick avslutet rakt på Vorm i Swansea målet och halvleken slutade 0-0. Arsenal hade endast fått ett avslut på mål efter 45 minuters spel.

Andra halvlek Arsenal började den andra halvleken piggt och skapade målchanser direkt, något som skulle bli talande för hela den andra delen av matchen. Bara efter ett par minuters spel frispelade Diaby Walcott med en mycket väl avvägd djupledsboll. Walcott löpte om sin försvarare lyfte bollen över Vorm men avslutet gick strax utanför den ena stolpen.

Resterande del av matchen skulle helt tillhöra Arsenal och hemmalaget skapade genom ett rörligt och fartfyllt anfallsspel massviss med chanser. Ofta var det den för dagen briljante Jack Wilshere som drev med bollen rättvänd mot straffområdet och skapade oreda i Swansea försvaret. Efter en timmes spel visade Wilshere prov på god teknik när han trasslade sig igenom bortalagets försvar och kom till ett bra avslut. Vorm lyckades dock styra bort bollen men den letade sig till Walcott som stötte bollen mot ett öppet mål men då räddades walesarna av Danny Graham som räddade på mållinjen med sitt bröst.

Arsenal skapade chanser på löpande band men bollen ville inte gå in. Cazorla hade lägen, Sagna dundra ett skott strax ovanför ribban, Walcott hade ett flertalet chanser och Giroud fick se sin nick bli bortnickad på mållinjen av Britton. Swansea hade inte mycket eget spel men ska ha en eloge för deras uppoffrande försvarsspel i den andra halvleken som länge höll kvar dem i matchen. Klockan tickade mot en för Arsenal inte önskvärd förlängningsperiod.

Men till slut fick fansen på ett något glest Emirates se nätrassel. När det endast var fem minuter kvar av ordinarie tid fick Cazorla fram en passning till Giroud som befann sig vid straffområdeslinjen. Fransmannen la känsligt upp bollen för skottläge för Wilshere som dundrade in 1-0 till Arsenal med sin vänsterfot från ca 25 meter.

Swansea mäktade inte med att skapa något kvitteringsläge under de sista minuterna utan Arsenal höll undan och vann matchen med 1-0 är i och med det klart för avancemang i FA-cupen. I nästa omgång väntar Brighton. För Arsenal gäller det att ta med sig det positiva från matchen mot Swansea. Anfallsspelet såg under stora delar av matchen mycket bra ut. Man gick ofta till anfall med mycket fart och rörlighet. Förhoppningsvis är dock skärpan i avsluten bättre på söndag då man gästar Chelsea på Stamford Bridge.