Medlemmar: 8795 st.
Visa menyn
Manchester CityManchester City
Premier League
sön 5 nov 2017 kl 15:15
3 – 1
(1 – 0)
Etihad Stadium, Publik: 54 286
Domare: Michael Oliver

City för starka - tuffa domslut blev avgörande

sön 5 nov 2017 kl 16:31

Manchester City var numret för stort när Arsenal föll med 3-1 på Ethiad. Men hemmalaget fick en hel del hjälp av domaren Michael Oliver.

Fyra tankar om matchen

City kan göra en Arsenal
Det är inte ofta som jag inför en Arsenalmatch känner att allting talar för förlust. Det brukar alltid finnas något stråk av hopp. Idag hade jag ingen som helst tro på tre poäng, för känslan var att City är ett alldeles för bra lag för Arsenal. När matchen väl inleddes kändes inte City oslagbart, men i de avgörande lägena var det inget snack. City spelar i en egen division den här hösten, och om ingenting radikalt inträffar kommer laget springa ifrån och säkra titeln relativt tidigt i vår. Det har inför matchen snackats om huruvida Guardiolas lag skulle kunna upprepa Arsenals unbeatensäsong, och - även om det också krävs en skopa flyt med såväl skador som i de tuffa matcherna för att klara det - så har City utan tvivel nog med kvalitet i laget för att lyckas med den bedriften. Det får man ha i bakhuvudet när man bedömer Arsenals insats.

Första målet
I matcher mot topplag är första målet nästan alltid avgörande. Därför är det extra viktigt med killerinstinkt under inledningen av sådan här match. Arsenal har under flera års tid varit dåliga på att visa just det i toppmatcherna, och nu var det samma visa igen. Visst är City ett riktigt bra lag, men med mer fokus och mer vilja hade Arsenal kunnat utnyttja de embryon till halvchanser som dök upp i inledningen av matchen. Särskilt som hemmalaget inte kändes helt skarpt. Istället släppte Arsenal till ett till synes alldeles för enkelt mål, och sen gick det som vanligt.

Coquelins roll
För snart tre år sedan åkte ett nederlagstippat Arsenal till Eastlands och vann med 0-2, mycket tack vare att Francis Coquelin oväntat fick chansen och gjorde en toppinsats som defensiv mittfältare. Att han fick chansen idag var kanske inte lika oväntat, men den förväntade effekten uteblev. Trots att fransmannen gick ner som en tredje mittback i fyrbackslinjen fick Arsenal problem defensivt, framförallt i den första halvleken. Det är tydligt att City har tagit flera kliv framåt som lag jämfört den där matchen i januari 2015. Francis Coquelins utveckling har inte gått åt samma håll.

Michael Olivers usla insats
Ibland hävdas det att tveksamma domslut i slutändan brukar fördelas jämnt för och emot ett lag under en säsong. Om det stämmer börjar Arsenal samla ihop till några tveksamma domslut åt rätt håll nu. Domare Oliver valde att blåsa straff när Monreal gick in i duell med Sterling, i en situation där han lika gärna kan fria. En situation som påminde en hel del om den straff Arsenal åkte på mot Watford - och det känns tufft att åka på två sådana smällar inom loppet av en månad. Lägg därtill beslutet att inte blåsa offside innan 3-1-målet som ytterligare en käftsmäll, när Arsenal kändes på gång. Det är en snudd på omöjlig insats att få med poäng från Ethiad, och den blir knappast lättare av att domaren bjuder City på två mål.