Arsenal förlorade finalen - City överlägset

sön 25 feb 2018 kl 17:26

En bedrövlig vecka rundades av på sämsta sätt. Arsenal blev utklassat av Manchester City i ligacupfinalen.

Tre tankar om matchen

Vikten av första målet
I en match mot ett topplag är första målet nästan alltid avgörande. Då gäller det att inte bjuda på någonting. Särskilt inte när motståndarlaget har Aguero i startelvan. Arsenals försvarsspel har varit en tråkig följetong hela året och vid Citys 1-0-mål gjorde mittbackstrion knappast något för att göra den mer positiv. Mustafi har en förmåga att hamna i den typen av situationer och det var naturligtvis alldeles för enkelt för Aguero att knuffa bort honom. Att Koscielny och Chambers bjöd på öppen gata mot mål gjorde det knappast bättre. Bjuder man på sådana mål vinner man inga finaler.

Förnedringen
Det var klasskillnad. Arsenal hängde med hyfsat i första halvlek, men i andra halvlek var det tydligt hur långt bakom Manchester. City har bara gått framåt den här säsongen, medan Arsenals utveckling fortsatt går åt fel håll. Arsene Wenger säger att han alltid vill göra det som är bäst för Arsenal, men jag undrar om han verkligen har det i sig att se hur klubben år för år hamnar längre ifrån toppen. Hur kan han fortfarande anse sig vara den som är bäst lämpad att leda klubben? Den här matchen talar sitt tydliga språk. Arsenal är ljusår bakom laget som nu leder utvecklingen i England och förnedrande 3-0 var fullt rättvist.

Att förlora en final
Arsenal har inte förlorat en final sedan 2011 - också då i ligacupen - och det var knappast en trevlig påminnelse. Samtidigt hade det varit mycket värre att förlora en FA-cupfinal, för det är en titel som de flesta av oss skattar högre. Men det är särskilt trist att Arsenal inte kan bjuda upp mer i en match som denna, för redan när City gjorde 2-0 kändes det avgjort. När de blåklädda dessutom ökade på till 3-0 bara några minuter senare hade man lika gärna ha slutat att titta, för det var inte som att Arsenalspelarna hade det i sig att skapa något under det som återstod av matchen för att kunna lämna Wembley med huvudena högt. Att förlora en final mot Manchester City, Englands bästa lag, är ingen skam - men att förlora så här tydligt gör förlusten tyngre att bära.