Domare: Craig Pawson
ChelseaChelsea

Ny förlust efter tavla av Leno

sön 29 dec 2019 kl 16:30

Arsenal såg ut att vinna Londonderbyt med 1-0. Sen gjorde Leno en jättetavla och Abraham kontrade in 1-2 till gästande Chelsea.

Första halvlek

Arsenal pressade högt direkt från start. Mycket av anfallen gick tidigt via Nelson, som dessvärre hade det lite för svårt mot Emerson och Tomori. Men hörnor skapades och David Luiz bestämde sig för att försöka med en cykelspark - hyfsat försök men en bit utanför. Arsenal fick sen frispark, en bit utanför straffområdet, Luiz tog hand om den - rakt i gapet på Kepa. Målsugen idag brassen.

Guendouzi var sen in i närkamp mot Willian, frispark till de blå på kortidan av straffområdet. Kort boll slås, Barkley skjuter på Mount, men Leno plockar.
Sen var det dags för Aubameyang. Özil slår en hörna in på Chambers som styr till Auba som ligg-nickar in 1-0.

Ett par minuter seare anfaller Arsenal ruskig fint när Saka och Laca samspelar. Lacazette snubbar och har sig i straffområdet och tjabblar till ett fint läge. En minut senare spelar Nelson in Auba från kanten som serverar Laca igen - men fransmannen har inte alls ordning på fötterna och får inte till något avslut.

Chambers faller i närkamp med Abraham och vrider till knät. Ser illa ut och Mustafi kallas in. Det hände mycket de första 20 i matchen.

Chelsea började bli sura och drog på sig tre gula kort på kort tid. Lampard svarar med att göra sitt första byte för matchen.

Det verkade dock fungera - Chelsea med ett jätteläge när Zouma bryter fram på en hörna. Men mittbacken missade bollen. Bortalaget tog över något och drog ner tempot i matchen. Sen fick Saka tag på bollen och drog upp längs vänsterkanten. Bollen till Auba som dundrar till, men skottet från snäv vinkel träffade burgaveln.

Chelsea tar över bollinnehavet igen och pressar på, Auba får hjälpa Saka en hel del i defensiven. Arsenal håller ut. 1-0 slutar första.

Andra halvlek

Arsenal fortsätter att spela med högt tempo och hård press. Aubameyang har nog inte sprungit såhär mycket i hela sin karriär som i denna match. Lacazette dras omkull av Jorginho och det blir lite gruff. Gult kort till Chelsea-spelaren i den 55:e minuten.

Mustafi kolliderar med Rudiger och båda får väldigt ont i huvudet. Bägge kommer upp på fötterna och det såg inte allt för allvarligt ut. Mustafi kom tillbaka till banan direkt och nickade det första han gjorde - så inget fel på tyskens huvud.

Chelsea tar över mer och mer i matchen. David Luiz är bra med i defensiven och täcker skott.

Abraham fick gå upp nästan ostört i den 75:e matchminuten och nickar - men rakt på Leno. Jorginho sliter ner Guendouzi på mittfältet och borde blivit utvisad, men istället får Lacazette varning på grund av klagomål.

Arsenal vaknar till liv och Willock som precis ersatt Özil får ett fint läge att avgöra matchen, men skottet är strax utanför. Istället kontrar Chelsea, men Saka fortsätter att briljera på vänsterbacken.

Efter 83 minuters fint spel kommer misstaget. En frispark slås in och Leno missbedömer bollen totalt och Jorginho kan peta in 1-1. Jorginho brottade ner Torreira före han fick bollen, och före dess borde han varit utvisad.

Arsenal anfaller och pressade högt för ett mål. Istället kontrar Celsea och Saka med trötta ben orkar inte med. Willian till Abraham och 1-2 till gästerna.

Torreira får läget efter framspelning av Willock. Fel fot och ett par meter utanför.

Arsenal tappar 1-0 till 1-2 på 15 minuter.

Tre tankar om matchen

Det som såg så bra ut
Första halvlek är det bara Arsenal. Det skapas lägen, alla kämpar och alla jobbar som ett lag. Aubameyang är överallt, löper, tacklas och gör mål. Saka spelar vänsterback samtidigt som vänsterytter och gör bägge med bravur. David Luiz ser ut som säkerheten själv, och om planeterna stod rätt hade han kanske också gjort mål. Sen ändrade Lampard taktik i första halvlek och de tog sig visserligen in mer i matchen. Men Artetas gubbar höll tätt. Skapade en del och Willock borde dödat matchen. Istället gör Leno något vi inte sett på ett tag. En grov tavla. Som Jorginho, som borde varit utvisad OCH brottar ner Torreira för att ta sig fram dit, gör mål på. Sen dumusar Arsenal lite framåt och släpper till bakåt. Saka orkar inte efter 87 minuters löpningar hänga med och Abraham får avgöra. Det är så orättvist, på alla plan. När vi väl gör det bra, förlorar vi ändå.

En förlust som svider - och befäster årets resultat
Alla förluster är jobbiga. Men vissa svider ännu mer. Vissa förluster får man bära med sig ett tag. Den här matchen är en sådan. Att förlora mot Chelsa är aldrig kul, men att förlora på det här sättet är så otroligt mycket värre. Vi var det bättre laget, och blev rånade. Efter den här otroligt jobbiga perioden där man knappt ens minst de senaste segrarna - ja då hade det behövts en derbyseger. Men det funkar inte riktigt för Arsenal. Och det har inte fungerat på hela året. När man sätter sig ner och granskar kalenderårets matcher måste detta gå till historien som det sämsta någonsin i klubbens historia.

Men det positiva
Det går ändå framåt. Arteta har fått liv på gubbarna och vi ser flera av spelarna göra saker vi inte sett på länge. Özil tar för sig mer. Aubameyang springer mer och mer. Lacazette ser mer och mer grinig ut, och då kommer målen komma snart för fransmannen. Vi kan äntligen nu stänga det här kalenderåret, och snart aldrig mer kolla tillbaka på det. Efter nyår väntar Man United borta, aldrig en enkel match. Men tar vi ett till steg framåt nu så kan det kanske gå.