Vitality Stadium, Publik: 10 308
Domare: Martin Atkinson

Hale End Boys sköt Arsenal vidare i cupen

tis 7 jan 2020 kl 23:40

Båda har fostrats i Arsenals akademi. Nu blev Saka och Nketiah matchhjältar när de sköt Arsenal vidare i cupen.

Första halvlek:

Det blev en riktig drömstart för gulklädda Arsenal ikväll. Det dröjde bara fem minuter före Willock kom loss och drev bollen ned mot Bournemouths mål. Engelsmannen spelade ut till Martinelli som såg en framrusande Saka och släppte vidare. Ytterbacken tryckte till och dundrade upp bollen i nättaket. Otagbart och snyggt.

Arsenal håller sedan bollen, nästan hela tiden. Bournemouth har otroligt svårt att ens få in en passning, och bollinnehavet var upp emot 80% i fördel till Arsenal. Willock bryter igenom en gång och är nära att få in bollen farligt i mitten. Men det dröjde till den 25:e minuten. Saka dominerade sin kant totalt, men denna gång spelade han in bollen, via Martinelli till Eddie Nketiah som snyggt placerar in 0-2. Det blev en VAR-kontroll på Martnellis knä, en kontroll som direkt kändes helt onödig, för det var inget fel alls på målet.

Sekunder efter att hemmalaget hade passat igång matchen igen tar Arsenal tillbaka bollen. Pepe tunnlar sin gubbe på kanten, vänder bort två andra med en kroppsfint och drar till - men skottet i burgaveln.

Martinez hade inte mycket alls att göra i den första halvleken. Det var först efter 37 minuter som Bournemouth faktiskt fick ett skott mot mål. Framför Wilson dimper en hög boll ner, och engelsmannen klipper till på volley. Men det blir en enkel räddning för spanjoren i buren.

Arsenal fortsätter att kontrollera det mesta som sker i första halvlek, och 0-2 är resultatet när domare Atkinson blåser i pipan. Wilson drog på sig ett kort också när han förstörde en kontring i slutminuterna.

Andra halvlek:

Hemmalaget går ut i andra halvlek och spelar något bättre. Men det skapas inte värst mycket lägen, från något av hållen. Det mest händelserika i inledningen var när Bournemouth fick en frispark efter att Guendouzi brottats lite med Gossling. Bollen in i mitten och lite tumult uppstod då spelare föll på varandra. Domarteamet kollade för straff, men det blev det inget av.

Strax före matchminut 60 går Martinez upp i luften utanför straffområdet och nickar undan en boll. Upp går också Mustafi. Tysken landar sedan, vrider sig i smärtor och håller sig om foten. Mittbacken får rejält ont och tvingas bytas av med Holding.

Pepe får lämna planen för Ceballos, som gör sina första minuter på plan sedan november. Ceballos lyckas dock inte blåsa värst mycket liv i matchen som mest böljar fram och tillbaka. Istället kantas matchen av smällar och kollisioner. Sokratis, Bellerin och Saka får alla smällar - men inget verkade vara allvarligare.

Atkinson valde att lägga till 8 minuters tilläggstid i andra, och i den 96:e minuten slås ett inlägg som studsar fram till Sturridge som kommer helt fri och lägger in 1-2. Efter VAR-kontroll konstateras det att det är mål.

Tre tankar om matchen:

FA-cupen lever
Att lottas mot ett Premier League-lag i FA-cupen är inte det lättaste. Normalt kan man lufta truppen lite och möta ett lag från de lägre divisionerna - så är det för de andra storklubbarna. Vi fick jobba för det lite också, även om den första halvleken var en "walk in the park". Och det är skönt att vi tog oss vidare här. Jag gillar FA-cupen. Det är en härlig turnering som kanske kan blåsa liv i våren och göra det spännande och härligt. Ligan är ju redan avgjord, och fjärdeplatsen är långt bort. Europa League och FA-cupen är där vi kan vinna något, och tänk vad kul om vi får åka till Wembley i vår...

Orkar inte hela matchen - igen
I första halvlek är vi överlägsna. I de första 30 får hemmalaget inte ens låna bollen. Arteta har verkligen lyckats få det här laget att kunna dominera igen och ta tag i boll. Så fort Bournemouth fick tag på bollen var någon där och tog tillbaka den. Inte ens när hemmalaget hade avspark fick de behålla bollen längre än ett par sekunder kändes det som. Och utdelningen kom ju också. Saka gör ett fantastiskt vackert mål och Nketiah visar vikten av att kunna vara på rätt plats vid rätt tid. Men återigen orkar inte Arsenal att dominera en hel match. I andra halvlek blir det mer en böljande match och Bournemouth lyckas skapa ett par lägen och till och med ett mål. Kanske behöver Arteta en försäsong, eller bara lite mer tid - för när vi kan hålla i en hel match kommer detta nog bli riktigt bra.

Stabilt i försvaret
Även om försvaret kastas om med olika spelare och konstellationer så känns det faktiskt som att Arteta lyckats styra upp defensiven bättre än väntat på kort tid. Mustafi gjorde en strålande insats före han tyvärr fick lämna planen skadad. Även fansen i bortasektionen sjöng tyskens namn i hyllning. Det hade varit kul om Holding kunde komma upp 100% i fart, för engelsmannen har stor potential och har visat på det förr. Med Arteta vid rodret kanske det kan bli jämnare prestationer för engelsmannen.