Domare: Neil Swarbrick
EvertonEverton

Mållöst i fysisk match

tis 16 apr 2013 kl 23:15

Matchen mellan Arsenal och Everton slutade 0-0. Hemmalaget hade kommandot i andra halvlek men lyckades inte avgöra matchen. Resultatet gynnar toppkonkurrenterna mest.

Arsenal hoppades kunna utöka sin segersvit till fem raka i Premier League men ett tufft spelande Everton satte stopp för det. Båda lagen hade chanser att ta ledningen även om Arsenal låg närmast tre poäng i andra halvlek. Det oavgjorda resultatet innebär att avståndet ner till Everton, som ligger precis nedanför europaplatserna, kvarstår. Konkurrenterna Tottenham och Chelsea är emellertid de som jublar mest över 0-0-matchen på Emirates Stadium.

Arsène Wenger tvingades till målvaktsbyte eftersom Lukasz Fabianski fick en spark på revbenen mot Norwich. Wojciech Szczesny ersatte mellan stolparna. I backlinjen återkom Per Mertesacker efter avstängning och förpassade Thomas Vermaelen till bänken. Gervinho ersattes av The Walcott på kanten medan Tomas Rosicky fanns med i matchtruppen igen efter en lättare skada.

Everton ersatte småskadade Leon Osman med Ross Barkley, som gjorde sin blott andra start i Premier League för säsongen. Därmed fick Phil Neville plats på bänken för första gången på en månad. Lagkaptenen och den före detta Manchester United-spelaren har inte spelat i ligan sedan februari, mot just sin gamla klubb. Förra veckan annonserade Neville att han kommer lämna klubben när hans kontrakt går ut i sommar.

Första halvlek

Everton startade matchen bra och hade matchens första farlighet när Steven Pienaar fick öppet skottläge efter en djupledsboll men avslutet gick över. Båda lagen kämpade för att få greppet om mittfältet och matchen blev hetare ju längre halvleken pågick. Arsenals första riktiga målchans kom när Kieran Gibbs sköt över.

När matchuret närmade sig halvtimmen spelad fick Darron Gibson gult kort för en tackling på Theo Walcott. Några minuter senare fick Arsenal ett omställningsläge och samme Gibson spelade irländsk roulette när han medvetet stängde Theo Walcott. Domaren blåste frispark men lät Evertonspelaren komma undan ett andra gult kort och utvisning. Minuten därpå fick däremot Pienaar en varning för en nästan identisk förseelse.

I slutet av halvleken fick lagen varsin chans att ta ledningen. Victor Anichebe var på väg igenom men avslutet från trängt läge studsade på två försvarare och utspringande Wojciech Szczesny kunde fånga bollen. Polacken, som fyller 23 år på torsdag, vaktade målet för första gången sedan matchen mot Tottenham. Strax därpå hittade Aaron Ramsey fram till Olivier Giroud med en crossboll från högerkanten. Fransmannen slängde sig fram och träffade bollen före utspringande Tim Howard, men vänsteravslutet gick en meter utanför stolpen. Första halvlekens klart bästa chans.

Andra halvlek

Några minuter in i andra halvlek testade Arsenal återigen Howard då Santi Cazorla drog på en halvvolley. Chanserna började dugga tätare än i första halvlek men varken Leighton Baines frisparkar eller Girouds lägen resulterade i mål.Ross Barkley var dock nära att chocka hemmapubliken när hans skott från 20 meter smet centimeter utanför Szczesnys vänstra stolpe. 19-åringen skulle senare bli både varnad och utbytt.

I minut 68 genomförde The Gunners ett dubbelbyte när Walcott samt Wilshere gick ut och ersattes av Oxlade-Chamberlain plus Podolski. Everton satsades också framåt då Nikica Jelavic kom in istället för Barkley. Hemmalaget fick ett par möjligheter på en dubbelhörna och Ramseys avslut tvingade Howard att börja jobba mer och mer.

Med lite mindre än kvarten kvar att spela fick Olivier Giroud två bra lägen att sätta Arsenal i förarsätet. Det första var en kontring, där fransmannen nickade ner bollen till Podolski för att sedan påbörja en 60 meters löpning. Passningar från Cazorla och Oxlade-Chamberlain såg därefter till att Howard blev överspelad för andra gången i matchen, men två försvarare kunde i sista ögonblicket stoppa Giroud från att sätta bollen i nät.

Den andra chansen kom också på pass från "The Ox". Giroud vände bort Phil Jagielka och sköt med högerfoten från målområdeslinjen, bara för att se skottet gå över. Båda lagen fortsatte gå för tre poäng även om Arsenal pressade på mest.

Med ett par minuter kvar fick Everton en omställning men Kevin Mirallas kunde inte avsluta då en Arsenalfot kom emellan. Strax därpå var Mikel Arteta nära att komma igenom och avgöra mot sin gamla klubb, Evertons försvar hann dock avstyra i sista sekund.

När klockan precis passerade 90 minuter byttes Nacho Monreal in istället för Gibbs för att få ytterligare kraft i slutminuterna. Spanjoren sprang ner Evertons inhoppare Naismith och fick gult kort med minuten kvar av de fyra tillagda. "The Toffees" hoppades sno åt sig hela konfekten och flyttade fram mycket folk på frisparken men fick inget avslutsläge. Evertons byten på övertid innebar drygt en minut extra speltid men inget av lagen fick någon mer chans att avgöra matchen.