Britannia Stadium, Publik: 27 072
Domare: Lee Mason

Arsenal återigen mållöst

sön 26 aug 2012 kl 18:11

Precis som i premiären mot Sunderland så slutade dagens möte med Stoke 0-0. Arsenal var laget som förde spelet men lyckades inte skapa några riktigt farliga målchanser.

Arsenal brukar aldrig ha lätt i mötena med Stoke på bortaplan och idag hade man inte det heller då man endast fick med sig en poäng från Britannia. Man förtjänade poängen men så som man spelade var man inte värda att vinna. Även om det var Arsenal som dominerade bollinnehavet så skapade man inte många farliga lägen. Totalt sett måste ändå 0-0 ses som ett rättvist resultat om man ser till hur de båda lagen spelade. Visst hade Arsenal ett mycket större bollinnehav än Stoke men man lyckas inte göra något vettigt med bollen i den sista tredjedelen och det ska även sägas att hemmalaget försvarade sig på ett bra sätt.

Wenger gjorde två förändringar i sin trupp jämfört med den tidigare matchen mot Sunderland. Alex Oxlade-Chamberlain ersatte Andrey Arshavin på bänken. Det största frågetecknet inför handlade om den andra ändringen som man tvingades göra, Mannone i mål istället för skadade Szczesny. Vito Mannone som egentligen är tredjealternativet i buren framför just Szczesny och Fabianski som även han är skadad. Det här var Mannones första Premier League-match sedan 2-2 mötet med West Ham i oktober 2009. Detta ledde till att 19-årige, Damian Martinez fick plats på bänken. I startelvan klev Giroud in som centerforward samtidigt som Podolski klev ut på vänsterkanten. Gervinho startade som högerytter vilket ledde till att Walcott fick börja matchen på bänken.

Matchen började med ett ganska tempofattigt och slarvigt spel ifrån båda lagen och det var väldigt förvånande att se Arsenal ha ett så pass dåligt passningstempo. I den nionde minuten skulle Arsenals första riktiga chans komma då Giroud och Gervinho sammarbetade på ett bra sätt innan man serverade Podolski på vänsterkanten. Stoke-försvararen, Andy Wilkinson halkade till och det verkade som att Podolski skulle få ett öppet målläge men på något sett så snubblade sig Wilkinson fram och lyckades blocka skottet. På reprisen kunde man dock se att han blockade bollen med handen.

Santi Cazorla visade idag återigen upp ett fint passningsspel och han tar verkligen rollen som spelfördelare på allvar. Arsenal var det bättre laget för dagen och det ska man såklart vara mot Stoke om man vill vara ett topplag. Problemet var att det ofta blev lite väl mycket bollrulande fram och tillbaka utanför Stokes straffområde och ingen vågade ta avslut. Återigen är det Cazorla som kliver fram och visar vägen då han tar bollen strax utanför mittcirkeln, petar fram den och nyper till ett avslut som Begovic i Stoke-målet tvingas styra ut till hörna.

Visst hade Stoke några lägen också, Michael Kightly testade Mannone från distans, Crouch fick se ett skott blockas och man hade även en boll i nät tidigt men domaren hade redan vinkat för offside då. I slutskedet av den första halvleken handlade allt egentligen bara om Arsenal som skapade flertalet hörnor och ett stort tryck kring det offensiva straffområdet.

Stoke var det piggare laget i inledningen av den andra halvleken och med lite otur kunde Arsenal ha fått en straff emot sig då den gamla Arsenal-spelaren, Jermaine Pennant tog sig förbi Kieran Gibbs och sedan föll i backen när han fick kroppskontakt med Gibbs. Domaren valde dock att fria och det blev inspark för gästerna. Arsenal började så småningom hitta lite eget spel och nu öppnades det stora ytor för Podolski på vänsterkanten som man utnyttjade och tysken kom till många inlägg.

Annars hände det inte mycket i chansväg åt något håll. Arsenal fick en frispark i bra läge som Arteta sköt i muren och Giroud försökte sig på en konstspark i straffområdet på Cazorlas fina hörna. Med nitton minuter kvar gjorde Wenger sina två första byten i matchen, Podolski och Gervinho ut - Walcott och Chamberlain in. Strax efter det fick Diaby ett fantastiskt läge att servera Giroud eller att ta ett eget avslut i straffområdet men han valde att inte göra något av de två alternativen och det slutade med en inspark för Stoke.

Arsenal fortsatte att pressa på för ett förlösande mål och det var riktigt nära i den nittionde minuten då Chamberlain serverade Giroud som då kom två mot en i sällskap med Ramsey. Giroud valde dock att gå på eget avslut från långt håll då han tyckte sig se en lucka bakom Begovic som hade placerat sig en bit ut ifrån mål. Avslutet landade på målets överkant och jag tror inte att jag var ensam om att han skulle ha passat Ramsey i det läget som då hade haft fritt läge mot mål.

Strax därefter blåste domaren av matchen och det andra 0-0 resultatet för Arsenal den här säsongen var ett faktum. Nu väntar Liverpool borta på Anfield nästa söndag men innan det är det lottning till gruppspelet i Champions League på torsdag.