Domare: Mark Halsey
Stoke CityStoke City

van Persie frälste Arsenal

sön 23 okt 2011 kl 18:36

Marouane Chamakh fick starta mot Stoke. Men det var inbytte Robin Van Persie som återigen sköt Arsenal till seger, 3-1 hemma mot The Potters.

På ett soldränkt Emirates tog Arsenal under söndagseftermiddagen emot Stoke, medialt i bakgrunden till derbyt i Manchester som sparkades igång vid samma tid. Arsenal kom till spel med fem vinster på de sex senaste kamperna medan gästerna Stoke endast förlorat två matcher inledningsvis i ligan.
Som vanligt mot Stoke var det mycket snack om fasta situationer. Hemmalagets svaghet gentemot Stokes styrka gjorde matchen än mer intressant. Rykten gjorde till och med gällande att Wenger beordrat bollkallarna att inte hjälpa Rory Delap att torka av bollen vid inkast.

Men det var Arsenals spel som blev snackisen inledningsvis. Arsenal, som vilade Van Persie från start, började med ett bra bolltempo och stort bollinnehav och The Potters fick organisera sitt försvar på egen planhalva
Efter 15 minuter talade statistiken om ett bollinnehav på överlägsna 70/30 till Arsenals fördel. Och spelet skulle bära frukt. I den 27 minuten hittade Ramsey, som var tillbaka i startelvan, en framstormande Gervinho som elegant tog med sig bollen och avslutade distinkt bakom Begovic i gästernas kasse.
Och hemmalagets goda spel fortsatte hålla i sig, tills det att Stoke kvitterade. Trots den ständiga debatten om Arsenals avsaknad av kvalitéer på defensiva fasta så blev man totalt avklätt på en frispark efter 34 minuter. En variant som till slut Peter Crouch kunde peta in på mållinjen och göra sitt första mål på sex matcher mot Arsenal.

Arsenal spel kom i och med målet av sig. Det kändes krampaktigt och det var inte fören på tilläggstid av matchens första del som Arsenal var framme och oroade ånyo. Mikel Arteta jobbade fram bollen på vänsterkanten och måttade ett inspel som Chamakh sånär kunde styra mot mål.

Andra halvleken startade med att Arsenal skapade en mängd av hörnor. Men det brändes aldrig rejält på någon av dessa. Istället var det en matchbild där hemmalaget försökte, med ett stort bollinnehav, skapa chanser på ett samlat Stoke. Något som man inte mäktade med.

Det skulle krävas byten för att väcka Arsenals offensiv. Inom loppet av två minuter byttes först Robin Van Persie in och holländaren fick kort därefter sällskap av Andrey Arsjavin på Emirates matta. Då återstod det ungefär 25 minuter av matchen. Riktigt så lång tid skulle inte den glödheta Van Persie behöva för att näta. I den 73 minuter spelade Gervinho fint fram holländaren som tog tillbaka Arsenal i förarsätet genom att vinkla in 2-1.

Stokes forcering de nästkommande minuterna bestod inte helt oväntat av fasta situationer. Nyss inbytte duon Jones / Jerome var framme vid en frispark och oroade men utan resultat. Det var istället en annan duo som återigen skulle skörda framgång. Gervinho trampade sig fram på vänsterkanten och serverade återigen framgångsrikt Robin Van Persie som , med en ny vinkling, gav Arsenal en tvåmålsledning.
Gästerna kunde efter detta inte åstadkomma något tryck utan Arsenal kunde enkelt spela av den avslutade delen av matchen. Sammanfattningsvis kan man konstatera att Robin Van Persie är glödhet, Gervinho stod för två mål och en assist och Arsenals försvar ändå får ett stort godkänt trots att man återigen släppte in en fast situation.