Tottenham Hotspur Stadium

Drama när Arsenal derbyvann mot Spurs

tor 15 jun 2023 kl 11:41

Herregud, vilket drama. Men Arsenal redde ut matchen - och vann med 3-2.

Mitt i guldstriden var det dags för det 195:e derbyt i norra London. Och vilken match det skulle bli. Det tog säkert en timme innan min puls var nere på normala nivåer efter avslutningen där Arsenal var nära på att tappa en till synes väldigt stabil 3-0-ledning efter David Rayas misstag.
Tack och lov blev det inte så.

Mikel Arteta, som jagade sin 100:e Premier League-seger som Arsenaltränare, kom till spel med samma elva som slog Chelsea med 5-0 i måndags. För att få fira St Totteringham's Day krävdes kryss.
För att ha en chans på ligatiteln krävdes seger.
Så var förutsättningarna när spelarna klev in på ett regnigt Tottenham Hotspur Stadium.

Det var en ganska jämn matchinledning. Den första chansen kom för Kai Havertz som faktiskt gjorde mål i den 14:e minuten. Men tysken, framspelad av Martin Ödegaard var offside så 0-0 stod sig.
Men kort därefter kom 0-1. Arsenal fick hörna och när Bukayo Saka skickade in bollen styrde Spursmittfältaren Pierre-Emile Højbjerg den förbi Guglielmo Vicario och in i mål.
Spurs var nära att kvittera ett par minuter senare, men Cristian Romeros nick träffade David Rayas stolpe.

Utjämningen kom dock efter en hörna i den 22:a minuten. Efter lite oreda hamnade bollen perfekt för mittbacken Micky van de Ven som smällde in 1-1 bakom Raya.
Men VAR-rummet påkallade Michael Olivers uppmärksamhet och en kort stund senare visade det sig att det var offside och 0-1 stod sig.
Istället kunde Arsenal kontra in 0-2 fem minuter senare.
Spurs ville ha straff två gånger om men Oliver friade och The Gunners kunde kontra. Kai Havertz skickade en boll i djupet till Saka som lurade Ben Davies och placerade in tvåan.

I en konstig första halvlek där Arsenal hade problem med Spurs höga press som kom även 0-3 innan paus. Artetas gäng var kirurgiskt kliniska. Den här gången nickade Havertz in Declan Rice vänsterhörna.
Och matchen kändes avgjord.
Trots att The Gunners inte varit speciellt bra första 45.

Inledningen av den andra halvleken var väldigt stabil från Arsenals sida. Trots att Spurs hade några halvlägen borde Saka ha punkterat matchen efter 53 minuter när han fick ett kanonläge inne i boxen efter Havertz chippassning. Men Vicario gjorde en fantomräddning och parerade till hörna.
Efter ett par byten, Spurs hade gjort fyra och Arsenal ersatte Leandro Trossard med Gabriel Martinelli, så kom händelsen som förändrade matchen.
Arsenal hade total kontroll och energin hade försvunnit från hemmalaget när Raya skulle spela ut bollen. Men passningen blev dålig och hamnade i bröstkorgen på Romero som kunde rulla in 1-3.
Det som var så tryggt och säkert blev nu något helt annat.
Arenan fick luft och Spursspelarna pumpade på.

Även om de riktigt heta chanserna aldrig skapades kändes det farligt mest hela tiden när Arsenal bara skulle försvara sig. Och med fyra minuter kvar av ordinarie tid stannade Michael Oliver spelet för en VAR-koll. Rice hade träffat Davies med en spark inne i boxen och hemmalaget fick straff. Den satte Son Heung-min säkert bakom Raya och nu var det game on på allvar.
Fjärdedomaren visade sex minuters stopptid och nu var pulsen hög och svetten rann.
Tack och lov kunde Arsenal försvara sig bra och Spurs fick inga mer chanser.

Arsenalspelarna sprang jublande glada över till de 3 000 tillresta fansen och firade ännu en derbyseger.