Old Trafford, Publik: 74 285
Domare: Michael Oliver

Welbeck hjälte på Old Trafford

mån 9 mar 2015 kl 22:01

Arsenal är klar för semifinal i FA-cupen. Danny Welbeck sköt The Gunners till Wembley - på sin gamla hemmaarena.

Arsene Wenger kanske inte luftade bänken med dagens startelva, men det var ändå tydligt att detta inte var en ligamatch. Szczensy som har vaktat målet i FA-cupen denna säsong var tillbaka i kassen och Monreal tog tillbaka platsen till vänster i backlinjen bredvid Mertesacker, Koscielny och Bellerin. På topp var Danny Welbeck tillbaka - för första gången på Old Trafford sedan övergången till Arsenal.

Under matchens inledande 25 minuter var det tydligt att det var två lag som ville anfalla, dock utan att släppa till alldeles för stora ytor bakåt, på planen. Arsenal skapade någon halvchans genom Alexis och United var dels nära när Fellaini höll på att snurra sig fri och dels när Koscielny stod för en vältajmad volleybrytning framför Di Maria.

Arsenal öppnade målskyttet efter drygt halva första halvleken. Özil hittade Oxlade-Chamberlain som mycket snyggt avancerade in mot straffområdet, tog sig förbi handfull försvarare och drog på sig ytterligare några. Det gav öppet läge för Monreal och Oxen hittade spanjoren. Arsenalbacken avslutade behärskat och tusentals tillresta Gooners kunde fira vilt när bollen gick in bakom De Gea.

United svarade dock omgående. Bara minuter senare fick Di Maria bollen till höger om Arsenal straffområde och han skickade in ett inlägg som hamnade mitt emellan Arsenals mittbackar. Där dök Rooney upp och skallade in kvitteringen. Ett mål som påminde oroande mycket om det Arsenal släppte in mot Tottenham för en månad sedan.
Resten av halvleken var jämn och båda lagen hade bud på fler mål, men varken De Gea eller en något darrig Szczesny behövde vittja maskorna.

Andra halvlek inleddes med att Oxlade-Chamberlain såg ut att drabbas av en lårskada och tvingades byta. Aaron Ramsey ersatte engelsmannen. Di Maria fick andra halvleks första farliga chans när han kom i djupled och avslutade utanför, men det var Arsenal som gjorde matchens nästa mål. Valencia skulle passa hem till De Gea, men bollen blev alldeles för lös och Welback kom före Unitedmålvakten till bollen och kunde lägga in bollen i öppet mål och bjöd på ett inte särskilt återhållsamt målfirande.

Arsenal bytte ut Bellerin som hade tur i momentet innan bytet att han inte drog på sig sitt andra gula kort och in kom Chambers - ett bra taktiskt byte av Wenger. Strax efter fick Cazorla ett läge till 1-3 då han på volley var nära att överlista De Gea, men spanjoren gjorde en svettig räddning.
Med kvarten kvar att spela blev Di Maria utvisad i en ur Arsenalsynvinkel dråplig situation då han först blev varnad för filmning och sedan högg tag i domare Michael Olivers tröja och då fick rött kort.

Avslutningen blev en nagelbitare även om United inte skapade några jättechanser efter utvisningen. Istället borde Arsenal ha avgjort matchen då Özil och Alexis hade lite för mycket lekstuga framför Unitedmålet under Fergie time. Alexis avslutade ur snäv vinkel men De Gea fick fingertopparna på bollen och bollen gick utanför.
Den här gången hade dock Arsenal råd med den missen, för Oliver blåste av matchen - och Arsenal reser till Wembley för andra året i rad.