Medlemmar: 8824 st.

Robin van Persies mål dömdes bort.

Det grinar emot oss just nu

lör 4 okt 2008 kl 17:29

Ännu en match, ännu en drömträff av motståndarna och ännu en missad trepoängare. Och som lök på laxen ett blindstyre på linjen som stjäl ett regelrätt mål av oss.

Låt mig säga det på en gång: den här matchen borde Arsenal ha vunnit. Till skillnad från förra lördagen var det emellertid inget fel på inställningen, och faktum är att Arsenal gjorde två regelrätta mål och Sunderland bara ett - men det gäller ju då att domarna också gör sitt jobb och det gjorde de inte.

Den situation jag talar om kom efter ca 65 minuters spel. Theo Walcott tog sig runt på högerkanten och spelade in bollen till van Persie som gjorde mål, men linjedomaren vinkade och hävdade att bollen var över kortlinjen. Det var ett rakt igenom uselt beslut, för bollen var inte över linjen. Det finns två alternativ för domaren här, antingen hade han en dålig placering och chansade (vilket han inte ska göra, ser han inte att bollen är över så ska han inte vinka punkt slut) eller så står han bra placerad och då blir vinkningen ännu sämre.

Matchen i övrigt bestod mest av att Arsenal försökte luckra upp hemmaförsvaret, som oftast i praktiken bestod av en niobackslinje och en spelare på topp (i form av Djibril Cisse). Sunderland hoppades på kontringar och/eller fasta situationer, men närmast kom de när Theo Walcott slog en helt galen passning till en friställd Cissé. Almunia var dock snabbt ute och skar av vinkeln och kunde rädda ganska enkelt. Cissé drog kort därefter också iväg ett långskott som Almunia tippade över ribban.

Arsenal fick inte till några riktigt heta chanser i den första halvleken. Personligen hade jag gärna sett lite fler skott, det blev lite för mycket rulla runt. Lite märkligt var det i det här sammanhanget att både Denilson och Song spelade på innermittfältet med van Persie som ytter, jag hade hellre sett Nasri på kanten, Denilson på bänken och RvP på topp. Det känns lite ovant att behöva ifrågasätta Wengers beslut, men varför spela 4-5-1 mot ett lag som vi vet kommer att backa hem med allt de har utom en anfallare?

I den andra halvleken backade Sunderland hem ännu mer och stundtals spelade de vad som, oavsett vad de hade för uppställning på papperet, bäst kan beskrivas som 9-1-0. Och visst, det fungerade bra för dem men samtidigt hade matchen mest sannolikt fått en helt annan utveckling om vårt regelrätta mål hade godkänts.

Efter ca 70 minuter byttes Niclas Bendtner in i stället för Walcott och vi gick över till 4-4-2 och jag önskar att vi hade spelat så från början. Bendtners inträde i anfallet gjorde att hemmalaget fick svårare att stå emot och i den 80:e minuten fick van Persie ett jätteläge att göra 0-1 efter en fin lyftning från Bendtner men skottet gick rakt på målvakten.

Och vad som hände sedan kändes nästan väntat. Grant Leadbitter, som precis blivit inbytt, fick ett skottläge i ett av Sunderlands fåtaliga anfall och naturligtvis fick han på en drömträff. Ribba in ett par centimeter från stolpen, helt otagbart.

Arsenal öste nu på allt de kunde, och med bara en och en halv minut kvar av tilläggstiden lyckades Fabregas få fram skallen på en hörna och en poäng var räddad. Vi hann också med ett anfall till, men det slutade med frispark för Sunderland och korrekt dömt gult kort på Adebayor som försökte peta in bollen i mål med handen i duell med målvakten.

Två tappade poäng, men som sagt - det både kunde och borde ha varit tre men det är lite motflyt just nu. Det är naturligtvis inte bara otur, jag tycker som redan nämts tex att uppställningen var överdrivet försiktig, jag förstår inte riktigt tanken med att spela med en ensam anfallare mot ett så djupt försvar. Fast å andra sidan kanske det var meningen att mittfältarna skulle gå mer på djupet och löpa in i boxen mer än de gjorde? Antingen det, eller så var det här ett av de sällsynta fall då Wenger helt enkelt gjorde en taktisk blunder.

Sunderland-Arsenal 1-1 (0-0)
Domare: L Mason
1-0 Leadbitter (85)
1-1 Fabregas (93)